КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Яка нормальна температура для собак?

Як виміряти температуру собаці

 

Коли собаки хворіють, у них може піднятися температура так само, як і у людей. Якщо ваш собака поводиться так, ніби почувається погано, може бути корисно виміряти його температуру, щоб з’ясувати, чи є у нього лихоманка та чи потрібно звернутися до ветеринарного лікаря.

Нормальна температура собаки набагато вища, ніж у людини; їх класична «нормальна температура» становить 38,6С замість 36,6С у людей. Існує діапазон норм, який може відрізнятися у різних собак, що багато в чому пов’язано з шерстю та кліматом, у якому процвітає ця конкретна порода.

Крім того, ваш власний собака може відчувати зміну нормальної температури залежно від того, наскільки він збуджений, а також від температури та вологості на вулиці. Як правило, температура в межах 37,2-39,2 градусів може бути нормальною.

Іноді собаки можуть мати більш високу температуру, наприклад, коли вони хвилюються – от як у ветеринарній клініці. Немає нічого незвичайного в тому, що збуджений собака, який щойно був енергійнім та здоровім, тепер почав і задихатися, досягає температури 39,1 після того, як провів час, гавкаючи на інших собак у вестибюлі клінікі, перш ніж вони потраплять до смотрової кімнати.

Температура понад 39,5 градусів може вважатися лихоманкою або гіпертермією.

  1. Лихоманка виникає, коли у собаки є основне захворювання, яке змушує його імунну систему активно реагувати. Поширеною причиною лихоманки є інфекція. Це може бути бактеріальний, вірусний або навіть грибковий шлях захворювання. Запалення (набряк) і аутоімунні захворювання є іншими поширеними причинами лихоманки.

  2. Гіпертермія виникає, коли у собаки висока температура від перегріву або перенапруги. Це відбувається при тепловому стресі і може мати дуже серйозні наслідки.

 

Коли у собаки температура перевищує 41 градус, він часто дихає, намагаючись охолодитися. Так само, як і люди, собаки погано себе почувають, коли у них підвищена температура. Ви можете помітити, що вони поводяться мляво або виглядають сумними, можуть не їсти. Температура понад 41 може мати серйозні, небезпечні для життя наслідки для організму собаки, оскільки її органи перегріваються та починають відключатися.

Як визначити, що у собаки лихоманка

На відміну від людей, дотик до лоба собаки не допомагає, щоб з’ясувати, чи є у неї підвищена температура. Всупереч поширеній думці, температура і вологість носа також не допомагають визначити, чи хворі вони. Багато людей можуть припустити, що їхня собака хвора, якщо її ніс теплий і сухий, але погода та умови навколишнього середовища можуть змінити температуру носа, кінчиків вух і чола собаки.

Найкраще визначити температуру у собаки за допомогою градусника. Оскільки температура вашої собаки може сильно змінюватися протягом дня, збір кількох показників після пробудження, виходу на вулицю, щоб пограти, і під час спокою, може бути корисним для визначення нормального діапазону температур вашого собаки.

Коли у собак лихоманка, у них також можуть проявлятися деякі з наступних симптомів:

  1. Слабкість і млявість

  2. Поводитися тихо і пригнічено

  3. Зниження апетиту або відмова від їжі

  4. Незацікавленість у прогулянках, іграх або речах, які їм зазвичай подобаються;

  5. Задишка

  6. «Глянцеві» очі

  7. Судоми

Залежно від того, що викликає лихоманку, собака також може відчувати блювоту, діарею, проблеми з сечовипусканням, біль у вухах або зубах, кульгавість або загальний дискомфорт.

Як виміряти температуру собаці

Найточніший спосіб виміряти температуру собаці – помістити градусник у її пряму кишку. Хоча існує кілька комерційних тимчасових (лобних) термометрів, призначених для домашніх тварин, лоб собаки покритий шерстю, і цей метод зазвичай неточний.

Крок 1: Переконайтеся, що ваш термометр працює справно та включений.

Крок 2: Нанесіть мастило на кінчик термометра. Це не обов’язково, але може зробити його застосування більш комфортним для вашого собаки.

Якщо у вас вдома немає водорозчинного лубриканта, вазелін або соняшникова олія підійдуть так само добре.

Крок 3: В ідеалі, нехай хтось ще допоможе вам притримати собаку. Більшість собак не здивуєш термометром, але деяким не подобається, коли їм вимірюють температуру. Безпечніше, щоб хтось допоміг потримати вашого собаку, щоб він не розвернувся і не вкусив вас.

Крок 4: Підніміть хвіст собаки і вставте кінчик термометра в анус приблизно на 1-2 см. Коли термометр подасть звуковий сигнал (якщо використовується цифровий) або через 60 секунд (якщо використовується ртутний), вийміть термометр і зчитайте температуру.

Термометри для вимірювання температури собаці

Хоча найкращий спосіб перевірити температуру вашої собаки – це ректальний термометр, на ринку є кілька продуктів, призначених для вимірювання температури собаки в інших місцях, наприклад, у вусі, під пахвою або на лобі. Однак вони менш надійні, а показання можуть бути варіативними. Один градус має величезне значення при з’ясуванні того, чи є у собаки лихоманка.

Можна використовувати будь-який термометр, незалежно від того, чи продається він спеціально для собак, чи для людей. Перевага віддається цифровим, оскільки вони, як правило, швидші.

Гарною ідеєю буде тримати термометр для собак чітко позначеним і відокремленим від термометра, який ви використовуєте для людей у вашій родині.

 

У мого собаки висока температура. Що робити?

Якщо у вашого собаки помірно висока температура, але він все ще нормально їсть і п’є, нормально ходить в туалет і має нарний настрій, ви, швидше за все, можете почекати і поговорити зі своїм звичайним ветеринарним лікарем у звичайний робочий час.

Якщо у вашого собаки висока температура, він млявий, пригнічений, не їсть або блює, негайно зверніться за невідкладною допомогою.

Якщо у вашого собаки з’являється висока температура після впливу тепла, важливо негайно звернутися за невідкладною ветеринарною допомогою. Високі температури можуть призвести до поліорганної недостатності та потенційної смерті при неправильному лікуванні.

Можна спробувати охолодити собаку в домашніх умовах за допомогою прохолодної ванни, холодних вологих мочалок і вентиляторів. Дозволяйте їм доступ до невеликої кількості прохолодної води, але не змушуйте їх пити.

НЕ давайте жодних протизапальних препаратів, що відпускаються без рецепта, без консультації з ветеринарним лікарем.

Ніколи не давайте собакам людські ліки без прямої вказівки ветеринарного лікаря. Багато людських ліків від лихоманки можуть мати серйозні, небезпечні для життя побічні ефекти у собак, призводячи до виразок (розривів) і перфорацій (отворів) у кишечнику, печінкової або ниркової недостатності та навіть смерті.

Наступний посібник може бути корисним для визначення подальших кроків:

  1. Нормальною можна вважати температуру в межах 38-39,5.

  2. Якщо у вашої собаки температура 39,5-40,5 і він поводиться нормально, ви можете застосувати домашні методи охолодження (прохолодна мочалка, вентилятор, невелика кількість води) і повторно перевірити температуру через 30 хвилин.

  3. Якщо температура вашої собаки перевищує 40,5 або її температура становить 39,5–40,5, а також у нього млявість, судоми, блювота або інші ознаки важкого захворювання, негайно зверніться до ветеринарного лікаря за медичною допомогою.

  4. Якщо температура собаки перевищує 40,5 градусів, зверніться за невідкладною допомогою

Featured Image: iStock.com/Ocskaymark

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;