КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Які бувають проблеми із зубами у котів?

 

Проблеми із зубами у котів дуже поширені та можуть мати серйозні наслідки. За даними Центру здоров’я тварин Корнельського університету, 50-90% кішок старше 4 років страждають від тієї чи іншої форми стоматологічних захворювань. Для котів зубні інфекції є однією з головних причин щороку звертатися до ветеринарного лікаря.

На щастя, найпоширеніші форми цих захворювань можна запобігти або вилікувати за допомогою належного стоматологічного догляду та моніторингу. Поширені стоматологічні проблеми у котів включають гінгівіт, пародонтоз і резорбцію зубів. Важливо, щоб ваш кіт щорічно проходив фізичний огляд у ветеринара, оскільки більшість котів не виявляють явних симптомів захворювання зубів.

Не менш важливо, щоб ваш кіт регулярно чистив зуби та оглядав ротову порожнину під загальним наркозом або під сильною седацією. Ці процедури включають рентгенівські знімки зубів, які дозволяють ветеринару виявити приховані захворювання зубів на ранніх стадіях життя вашої кішки.

ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

Не знаєте, чи варто звертатися до ветеринарного лікаря?

Дайте відповідь на кілька запитань про симптоми у вашого вихованця, і наш ветеринарний засіб перевірки надасть вам найбільш ймовірні причини та подальші кроки.

Перевірте симптом вашого вихованця

Симптоми проблем із зубами у котів

  1. Надмірна слинотеча

  2. Слина з кров’яним відтінком

  3. Галітоз (неприємний запах з рота)

  4. Жовтий/коричневий зубний камінь на зубах

  5. Часте похитування головою

  6. Клацання щелепою або зубами

  7. Випадання їжі із рота

  8. Утруднене ковтання

  9. Зниження або відсутність апетиту

  10. Відмова від сухого корму або ковтання сухого корму цілком

  11. Віддаючи перевагу тільки вологому або вологому корму

  12. Втрата ваги

  13. Розхитування зубів або втрата зубів

Найпоширеніші проблеми із зубами у котів

Захворювання зубів у котів часто починається з накопичення зубного нальоту, який твердне і стає зубним каменем. Якщо зубний камінь не видалити, це призведе до гінгівіту – хворобливого стану, при якому запалюються ясна. Гінгівіт в кінцевому підсумку призводить до пародонтозу, якщо його не лікувати. Коти можуть втрачати зуби та бути схильними до інфекцій, які вражають інші органи тіла. У багатьох випадках захворювання зубів призводить до того, що кішка перестає їсти, що призводить до різноманітних проблем зі здоров’ям.

Накопичення зубного каменю та зубного нальоту

Зубний наліт – це тонка плівка, яка утворюється на зубах і є домом для тисяч бактерій. Деяка кількість зубного нальоту видаляється природним шляхом, коли кішки їдять або через дії шорсткого язика кішки, але без щоденного чищення зубів відбувається мінералізація. Коли зубний наліт твердне, поглинаючи мінерали як зі слини, так і з самої ясна, його називають каменем або зубним каменем.

Конкремент забезпечує шорстку поверхню, до якої можуть прикріплюватися хвороботворні бактерії. Зубний камінь має шорстку поверхню, яка створює ідеальне середовище для прилипання більшої кількості зубного нальоту, що погіршує стоматологічні захворювання.

Гінгівіт

Гінгівіт – це запалення ясен, викликане скупченням зубного нальоту. Ротова порожнина кота стане червоною, опухлою та болючою. Цей запальний процес починається, коли на зубах накопичується тонкий шар зубного нальоту, який містить бактерії. Якщо цей наліт не видаляти, бактерії мігрують глибше до лінії ясен. Імунна система кішки відреагує на ці бактерії, що призведе до запалення. Гінгівіт також пов’язують з низкою інфекційних або системних захворювань, включаючи FeLV, FIV, важкі захворювання нирок і діабет.

На щастя, для котів, у яких розвивається гінгівіт, цей стан зазвичай оборотний. Рекомендоване лікування залежатиме від того, наскільки сильно уражений ваш кіт, але загалом включає:

  1. Чищення зубів коту в домашніх умовах

  2. Антибіотики у вигляді таблеток або полоскання ротової порожнини:

    1. Кліндаміцин або Клавамокс є поширеними пероральними препаратами

    2. Ополіскувач для зубів Vetoquinol

  3. Чищення зубів у ветеринарній кліниці, що вимагає загальної анестезії

У важких випадках видалення зубів є єдиним способом прибрати джерело запалення.

Пародонтит

Пародонтит, або пародонтоз, виникає в результаті прогресування нелікованого зубного нальоту, зубного каменю та гінгівіту. На відміну від гінгівіту, пародонтит не можна усунути, коли він прогресує. При пародонтиті пошкодження тканин набагато серйозніше і зачіпає ясна, зв’язки, які кріплять зуб до ясен, і підлеглу кістку. У деяких кішок пародонтоз може розвинутися вже у віці 1 року. Це незворотне пошкодження призводить до втрати опори на зуб і, в свою чергу, втрати зуба.

Пародонтит лікується за допомогою ретельного чищення ветеринарним лікарем, як вище, так і нижче лінії ясен, поки ваша кішка знаходиться під наркозом. Важливо, щоб ветеринарний лікар робив рентгенівські знімки під час чищення, щоб визначити ступінь втрати кісткової маси та допомогти вирішити, чи потрібно видаляти зуби.

Стоматит

У деяких котів може розвинутися серйозне запалення ротової порожнини, яке називається стоматитом, або хронічним гінгівостоматитом котів (FCGS). Стоматит є складним захворюванням, і основна причина невідома. Одна з теорій полягає в тому, що стоматит розвивається через побічну реакцію кішок на власні бактерії та наліт у роті. Цей стан може бути болісним і спричиняти значне зниження якості життя кота.

Стоматит лікується за допомогою стоматологічної процедури під анестезією та різноманітними ліками, такими як антибіотики, знеболювальні та протизапальні засоби, на додаток до догляду за ротовою порожниною вдома за допомогою щоденного чищення зубів та полоскання ротової порожнини. Часто при важкому перебігу стоматиту проводять часткове (всі премоляри і моляри) або повне видалення ротової порожнини.

Резорбція зуба

На відміну від людей, у кішок не розвивається карієс; У них розвиваються резорбтивні ураження, які найчастіше зустрічаються у котів. Резорбція зубів (також звана ураженням пришийкової лінії або котячими одонтокластичними резорбтивними ураженнями) – це процес, при якому структура зуба руйнується, починаючи з внутрішньої сторони і просуваючись назовні до інших частин зуба. Часто коронка зуба може бути втрачена, а корінь зуба може бути покритий яснами.

Причина резорбції зуба невідома, але є підозра, що її стимулює запалення, викликане пародонтитом і ендодонтичним захворюванням. У більшості випадків розсмоктування у кішок уражені зуби потрібно видаляти хірургічним шляхом у ветеринара.

Лікування захворювань зубів у котів

Якщо ви підозрюєте, що у вашого кота захворювання зубів або він проявляє ознаки болю чи дискомфорту в роті, якнайшвидше огляньте його ветеринаром. Залежно від ступеня наявного стоматологічного захворювання, варіанти лікування дуже варіабельні і можуть включати:

  1. Чищення зубів в домашніх умовах

  2. Пероральні препарати

  3. Чистка зубів

  4. Рентгенівські промені

  5. Стоматологічна хірургія

Профілактика захворювань зубів у котів

Найкращий спосіб запобігти гінгівіту у котів – регулярно видаляти зубний наліт за допомогою чищення зубів. Важливо використовувати тільки зубний гель або зубну пасту, призначені спеціально для кішок, так як людські продукти можуть бути токсичними для них.

Наліт, який залишається на зубах більше трьох днів, перетворюється в твердий матеріал, камінь, який неможливо видалити зубною щіткою. Якщо ваша кішка не дозволяє чистити зуби, намагайтеся хоча б раз в два-три дні протирати зуби марлевим тампоном. Деякі ласощі, ополіскувачі для порожнини рота та суха їжа також можуть допомогти видалити зубний наліт; Зверніться за рекомендаціями до ветеринарного лікаря.

Додавання добавки у воду кота допомагає освіжити подих, вбиває мікроби та може видалити зубний наліт. Ваш ветеринар також може нанести бар’єрний герметик або порекомендувати гель для запобігання зубного нальоту.

Якщо ваша кішка лікувалася від пародонтиту, вам потрібно буде продовжувати догляд за гігієною порожнини рота в домашніх умовах. Дотримуйтесь інструкцій ветеринара, які можуть включати:

  1. Щоденне чищення зубів

  2. Зміни в харчуванні

  3. Гель для профілактики зубного нальоту

  4. Ополіскувачі для порожнини рота

Часті (кожні 6 місяців до 1 року) профілактичні чистки зубів допоможуть запобігти рецидиву пародонтиту і подальшої втрати кісткової маси. Ваш ветеринар допоможе вам оцінити, яка частота підходить вашій кішці.

Image: iStock.com/Andrzej Rostek

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;