КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Що таке фобія грози у кішок?

Фобія грози у котів – це перебільшена реакція страху на штормові умови, такі як грім, блискавка, сильний дощ і сильний вітер.

Оскільки грози гучні, яскраві та раптові, вони можуть насторожити будь-кого, включаючи і без того нервову кішку. Кішки з фобією грози відразу починають хвилюватися, коли чують наближення грози, і відчувають зміни барометричного тиску до і під час грози.

Симптоми грозової фобії у кішок

Симптоми можуть включати:

  1. Приховування
  2. Струс
  3. Слина
  4. Задишка
  5. Поводитися неспокійно
  6. Паніка/болтування
  7. Підвищений тембр голосу
  8. Неадекватне сечовипускання/дефекація
  9. Зниження апетиту
  10. Деструктивна поведінка
  11. Почастішання серцебиття (тахікардія)

Причини грозової фобії у кішок

Кішки з грозовою фобією реагують страхом на гучні і несподівані звуки і несподівані спалахи світла. Як і багато інших тварин, кішки також чутливі до тонких змін атмосферного тиску, викликаних грозами, і вловлюють їх.

Деякі коти з невідомого, жорстокого або недбалого походження також можуть більше боятися штормів, і гучні звуки можуть бути тригерними. Кішки, як правило, мають реакцію втечі в невизначених ситуаціях. Якщо в анамнезі є ув’язнення, занедбаність або ситуація, коли кіт не може втекти, це може посилити потенціал розвитку фобій.

Як ветеринари діагностують фобію грози у кішок

Ветеринари діагностують грозову фобію у кішок за допомогою:

  1. Запитайте про історію підозрілого страху вашого кота перед штормом
  2. Проведення повного фізичного обстеження для виключення інших нездужань або захворювань (якщо кіт ховається більше, ніж зазвичай, і не поводиться як сам протягом тривалого періоду часу, це може свідчити про основну медичну проблему)
  3. Призначення аналізу крові, щоб побачити, чи є зміни в кількості червоних та/або лейкоцитів та підвищений рівень цукру в крові (глюкози)
    1. Збільшення кількості червоних і лейкоцитів може відбуватися під час стресу, хоча підвищена кількість еритроцитів на фоні стресу частіше зустрічається у собак
    2. Підвищений рівень глюкози в крові надзвичайно поширений у котів, які перебувають у стані стресу

Лікування грозової фобії у кішок

Лікування грозової фобії у кішок може включати:

  1. Ліки, що відпускаються за рецептом, такі як ацепромазин, габапентин і тразодон, які зазвичай мають седативну дію
  2. Безрецептурні добавки, такі як пероральні заспокійливі жувальні таблетки та ласощі, що містять триптофан, зилкен,® коноплі та/або молозиво

Триптофан є будівельним матеріалом для серотоніну та мелатоніну, які можуть викликати розслаблення та сонливість. Для Зілкене® були проведені дослідження щодо речовини в молоці матері, яка може сприяти розслабленню новонароджених після годування. Альфа-казозепін, унікальний білок у складі зилкена®, сприяє відчуттю спорідненості та є неседативним засобом.

Хоча використання конопель все ще досліджується на кішках, вона може мати заспокійливу дію, яка діє на рецептори в мозку. Однак застосування конопель у кішок і собак до сих пір викликає суперечки у багатьох ветеринарів. Було проведено мало досліджень щодо молозива, щоб визначити, чи має воно заспокійливу дію, але воно може допомогти полегшити проблеми з травленням, пов’язані з тривогою.

4 способи заспокоїти грозову фобію у котів

Окрім плану лікування, який може включати ліки, є кілька додаткових способів, які допоможуть заспокоїти кота, зокрема:

  1. Використання заспокійливих дифузорів на основі котячих феромонів. Feliway® – це дифузор, який підключається до електричної розетки і випромінює феромон в невеликий простір.
  2. Використання компресійних жилетів. ThunderShirt® — це компресійний жилет, який створює захисну ковдру, щоб ваш кіт був спокійним.
  3. Створення невеликого та тихого безпечного простору, де ваш кіт може сховатися з улюбленим ліжком/ковдрою/іграшкою/ласощами
  4. Притискатися до кота в тихій кімнаті (якщо кіт наляканий, але не намагається втекти або сховатися)

Відновлення та лікування грозової фобії у котів

У той час як деякі коти можуть повністю втратити чутливість до грози після лікування, інші коти можуть мати фобію на все життя.

Важливо дотримуватися підходу, який ви виберете, щоб заспокоїти свого кота. Не менш важливо спробувати різні підходи (як рекомендовано вище), якщо здається, що один підхід не працює після кількох спроб.

Грозова фобія у котів Поширені запитання

Чому домашні тварини бояться грози?

Грози бувають гучними, яскравими і раптовими, що може насторожити кішку, яка боїться. Кішка з грозовою фобією реагує страхом на грім, блискавку, сильний дощ, сильний вітер. Кішки можуть навіть відчувати зміни барометричного тиску до і під час грози.

Чи нормально, що мій кіт боїться бурі?

Хоча фобія грози частіше зустрічається у собак, коти також можуть боятися штормів. Деякі кішки з острахом реагують на гучні і несподівані звуки, а також на несподівані спалахи світла, викликані грозою. Коти також можуть бути чутливими до тонких змін барометричного тиску в атмосфері та виявляти їх. Деякі коти з невідомого, жорстокого або занедбаного походження також можуть більше боятися штормів.

Image: iStock.com/lopurice

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;