КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Що таке вольєрний кашель?

Якщо ви помітили, що ваш собака кашляє, винуватцем може бути вольєрний кашель. Вольєрний кашель, також відомий як інфекційне респіраторне захворювання собак (CIRD) або інфекційний трахеобронхіт, є дуже заразним респіраторним захворюванням у собак. Вольєрний кашель у собаки звучить як сухий, надсадний кашель, який іноді звучить так, ніби у вашого цуценяти щось застрягло в горлі.

Вольєрний кашель може викликати легкі симптоми у деяких собак, але в інших собак він може прогресувати до небезпечної для життя пневмонії. Ось чому важливо розпізнати симптоми вольєрного кашлю та негайно звернутися за медичною допомогою. Існує також  вакцинація від вольєрного кашлю  , яка може запобігти захворюванню собаки вольєрним кашлем.

Ось усе, що вам потрібно знати про вольєрний кашель у собак — від того, що це таке та його симптоми, до лікування та профілактики вольєрного кашлю.

Симптоми вольєрного кашлю

До симптомів вольєрного кашлю відносяться:

  1. Постійний сухий, надсадний кашель
  2. Нічний кашель, який не дає вам і вашому собаці заснути
  3. Блювотні позиви з утворенням білої піни
  4. Чутливість трахеї (собака кашляє, коли ви обережно натискаєте на його трахею)

Незважаючи на те, що вольєрний кашель часто проходить самостійно (тобто може зникнути без лікування), він може прогресувати до більш серйозних симптомів, особливо у новонароджених або геріатричних собак. До тяжких симптомів вольєрного кашлю відносяться:

  1. Млявість
  2. Втрата апетиту
  3. Лихоманка
  4. Утруднене дихання

Собакам із важкими симптомами потрібно негайно звернутися до ветеринара для діагностики та лікування.

Причини вольєрного кашлю

Захворювання викликають комплекс вірусних і бактеріальних інфекцій, які можуть бути в організмі поодинці або у різних комбінаціях:

  • вірус парагрипу,
  • аденовірус 2 типу,
  • герпесвірус,
  • реовіруси,
  • бактерія Bordetella bronchiseptica,
  • стафілококи,
  • стрептококи,
  • мікоплазма.

Але найбільш часто симптоми так званого «вольєрного кашлю», викликає бактерія Bordetella bronchiseptica та вірус парагрипу

Вольєрний кашель зазвичай поширюється, коли здоровий собака піддається впливу респіраторних виділень інфікованого собаки. Це може відбуватися через кашель  або чхання, а собаки також можуть заразитися вольєрним кашлем від інфікованих предметів (наприклад, іграшок, мисок для їжі або мисок з водою).

Собаки зазвичай піддаються вольєрному кашлю, коли вони перебувають у людних місцях із поганим потоком повітря та теплим вологим повітрям, наприклад:

  1. Притулки для тварин
  2. Розплідники-пансіонати
  3. Заклади денного догляду за собаками
  4. Засоби грумінгу
  5. Собачі парки

У собак може розвинутися вольєрний кашель приблизно через три-чотири дні після контакту.

Вольєрний кашель у собаки звучить як сухий, надсадний кашель, який іноді звучить так, ніби у вашого цуценяти щось застрягло в горлі.

Як ветеринари діагностують вольєрний кашель у собак

У більшості випадків передбачуваний діагноз вольєрного кашлю може бути поставлений на основі клінічних ознак собаки, анамнезу та відповіді на терапію.

Виявлення основної бактерії або вірусу часто не потрібно. Однак діагностичне обстеження рекомендується для:

  1. Собаки при підозрі на пневмонію
  2. Собаки, які не реагують на підтримувальну терапію
  3. Собаки з ознаками системного захворювання
  4. Якщо спалах захворювання спостерігається у кількох собак
  5. Для виключення інших інфекційних респіраторних захворювань, таких як собачий грип (собачий грип)

Аналіз крові

Аналіз крові (зокрема, загальний аналіз крові) іноді може виявити підвищений рівень лейкоцитів у собак з пневмонією як ускладнюючий фактор.

Рентгенографія грудної клітки

Рентгенограми грудної клітки, як правило, не помітні у пацієнтів з легкими та помірними випадками вольєрного кашлю. Але рентген допомагає виключити пневмонію, колапс трахеї, застійну серцеву недостатність, бронхіт або інші причини кашлю у собак.

Аналіз методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР)

Аналіз методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) є широко використовуваним тестом для виявлення вірусів і бактерій. Зразки для цього тесту отримують за допомогою мазків з носа або горла. Можливі хибнонегативні і позитивні результати.

Інші обстеження можуть включати транстрахеальне промивання та бактеріальний посів у випадках постійного або рецидивуючого кашлю.

Лікування вольєрного кашлю

Лікування вольєрного кашлю буде залежати від вашої собаки та тяжкості стану.

Легкі випадки вольєрного кашлю у собак

У легких випадках вольєрного кашлю лікування може включати лише підтримувальну терапію, яка зосереджена на відпочинку, харчуванні та зволоженні. Ветеринар собаки може призначити протикашльовий засіб, щоб зменшити частоту кашлю.

У легких випадках вольєрного кашлю лікування може включати лише підтримувальну терапію, яка зосереджена на відпочинку, харчуванні та зволоженні.

Собаці має знадобитися близько одного-двох тижнів, щоб одужати від легкого випадку вольєрного кашлю. Деякі собаки можуть повністю одужати самостійно, не потребуючи лікування.

Важкі випадки вольєрного кашлю у собак

Складні випадки вольєрного кашлю можуть призвести до того, що собака сильно захворіє. Собака з сильним вольєрним кашлем, швидше за все, буде кашляти, поводитися дуже мляво і не хотіти їсти і пити.

Якщо у собаки розвинулася пневмонія, то лікування може включати:

  1. Госпіталізації
  2. Внутрішньовенне введення рідини
  3. Антибіотики
  4. Можлива киснева терапія

Чи існують домашні засоби від вольєрного кашлю у собак?

Для легких випадків вольєрного кашлю є кілька варіантів домашнього лікування. Однак слідкуйте за ознаками того, що вольєрний кашель вашої собаки посилюється або не покращується.

У теплу воду додати мед

Мед може бути чудовим домашнім засобом від вольєрного кашлю, оскільки він може допомогти заспокоїти горло вашої собаки та мінімізувати кашель.

Ви можете дати собаці від 1/2 столової до 1 столової ложки меду, змішаного з невеликою кількістю теплої води в мисці. Це можна пропонувати до трьох разів на день, залежно від того, як часто ваша собака кашляє.

Використовуйте зволожувач повітря

Невеликий зволожувач повітря можна поставити біля собаки, поки вона відпочиває. Зволожувач буде зволожувати повітря, яким дихає ваша собака, що може допомогти при подразненні дихальних шляхів.

Використовуйте душ для парової терапії

Якщо ви приймаєте гарячий душ або ванну, дозвольте собаці, яка кашляє, залишатися з вами в закритій ванній кімнаті (але не в душі або ванні!). Гарячий душ може забезпечити парову терапію, а також допомогти зменшити подразнення.

Спробуйте комплексні антиоксиданти, створені для собак

Комплексні антиоксиданти для собак, такі як диметилгліцин (DMG), можуть бути використані для модуляції та зміцнення імунної системи для швидшої боротьби з вірусом.

Переконайтеся, що ваш собака достатньо відпочиває

Відпочинок дуже важливий для собаки під час одужання від вольєрного кашлю.

Намагайтеся зменшити кількість фізичних вправ, які ваш собака отримує щодня, поки він одужує від вольєрного кашлю – це може допомогти в одужанні та зменшити напади кашлю.

Чи смертельний вольєрний кашель?

Більшість собак з вольєрним кашлем можуть одужати без ускладнень. Однак деякі собаки можуть сильно захворіти на небезпечну для життя пневмонію.

Собаки, які більш сприйнятливі до ускладнень вольєрного кашлю, включають:

  1. Цуценята з незрілою імунною системою (особливо маленькі цуценята, які не пройшли повну вакцинацію)
  2. Літні собаки, у яких знижений імунний захист або інші серйозні захворювання (серцева недостатність, діабет або рак)
  3. Вагітні собаки, які можуть мати нижчий імунітет
  4. Собаки, які вже мають респіраторні захворювання (колапс трахеї, хронічний бронхіт, важка респіраторна алергія)

Відновлення та лікування вольєрного кашлю у собак

Поки ваш собака вдома одужує від вольєрного кашлю, обов’язково уникайте подразників, таких як побутові миючі засоби, сигаретний дим і пил. Ці речі можуть викликати більше подразнення та продовжити одужання вашої собаки.

Не використовуйте нашийник і повідець, якщо у вашої собаки вольєрний кашель або вона одужує. Під  час прогулянок перейдіть на використання шлейок,  оскільки нашийники з повідцями створюють додатковий тиск на трахею, що викликає кашель.

Профілактика вольєрного кашлю у собак

Щоб мінімізувати ризик захворіти на вольєрний кашель вашого вихованця,  зазвичай рекомендується вакцинація проти однієї з поширених причин (Bordetella bronchiseptica).

Шукаючи приміщення для грумінгу, дитячі садки або загальних партнерів для побачень із собаками, запитайте про їхні вимоги до вакцинації, щоб переконатися, що собаки, з якими контактуватиме ваше цуценя, також вакциновані. Незважаючи на те, що повністю вакциновані собаки все ще можуть захворіти на вольєрний кашель, цей профілактичний захід

Вольєрний кашель у собак: поширені запитання

Як звучить вольєрний кашель?

Вольєрний кашель зазвичай викликає сухий, надривний або навіть гусячий кашель. Часто власники домашніх тварин приймають це за щось, що потрапило в горло або думають, що їх вихованець намагається щось відкашляти.

Скільки триває вольєрний кашель?

Собаки з легким вольєрним кашлем зазвичай хворіють близько одного-двох тижнів і добре одужують. Ці собаки зазвичай відчувають лише легкі клінічні ознаки та швидко одужують від вольєрного кашлю, що означає хороший прогноз.

Собаки, які мають ускладнені випадки вольєрного кашлю, можуть хворіти від трьох до шести тижнів, з довгим шляхом до одужання. Якщо собаки сильно вражені вольєрним кашлем і у них розвинеться пневмонія, вони можуть померти.

Як лікувати вольєрний кашель в домашніх умовах?

Комплексні антиоксиданти для собак, такі як диметилгліцин (DMG), можуть бути використані для модуляції та зміцнення імунної системи для швидшої боротьби з вірусом.

Небулізацію можна проводити під наглядом ветеринара за допомогою небулайзера з людської або кінологічної аптеки, а можна використовувати ванну кімнату, що пропарюється. Прийміть гарячий душ і дайте ванній кімнаті наповнитися парою. Потім попросіть собаку залишатися у ванній кімнаті (не в душі) протягом 5–15 хвилин кілька разів на день. Це допомагає зволожити дихальні шляхи та зменшити подразнення. 

Кімнатний зволожувач повітря також можна використовувати в кімнаті, в якій ваша собака спить вночі, щоб зменшити подразнення дихальних шляхів.

Тримайте вихованця в стані спокою під час відновлення. Уникайте будь-яких важких ігор або фізичних вправ і дозволяйте собаці багато відпочивати.

Уникайте всього, що може подразнювати дихальні шляхи собаки під час одужання, наприклад аерозольних спреїв, побутових миючих засобів, пахощів і сигаретного диму.

Чи є чхання ознакою вольєрного кашлю?

Чхання може бути ознакою вольєрного кашлю і часто проявляється у вигляді «зворотного чхання». Зазвичай це відбувається на фоні подразнення горла або носоглотки, але може бути викликано і постназальним затіканням. 

Як довго заразний вольєрний кашель?

Виділення вірусу може тривати протягом одного-трьох тижнів після зараження вольєрним кашлем. Найкраще тримати собаку подалі від інших собак протягом цього часу, щоб уникнути передачі. Ваш ветеринар проінструктує вас, коли безпечно дозволити собаці знову взаємодіяти з іншими собаками.

Що можна дати собаці від вольєрного кашлю без рецепта?

Ніколи не давайте собаці людські ліки. Комплексні антиоксиданти для собак, такі як диметилгліцин (DMG), можна використовувати, щоб допомогти модулювати та зміцнити імунну систему собаки для швидшої боротьби з вірусом. Його можна знайти як добавку в більшості роздрібних продавців домашніх тварин. 

Ветеринарний Центр “ЗООАКАДЕМИЯ”, пропонує вакцинацію вашіх улюбленців від ВОЛЬЄРНОГО КАШЛЮ.

Сучасна вакціна проти бордетеліозу і парагрипу собак, NOBIVAC KC, допоможе уникнути коштовного лікування та важких наслідків хвороби

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;