КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Що таке харчова алергія у котів?

Харчова алергія – це побічна реакція, яка виникає, коли імунна система кота надмірно реагує на харчову речовину, з якою він раніше контактував. Щоб у кота була харчова алергія на певний інгредієнт, він повинен був проковтнути цей інгредієнт у минулому.

Харчова алергія найчастіше вражає шкіру, викликаючи свербіж, розчісування, надмірний догляд, вторинні інфекції та виразки. Харчова алергія також може розладнати шлунково-кишковий тракт, викликаючи діарею та/або блювоту.

Харчова алергія у кішок зустрічається рідко. Підраховано, що лише 1% усіх котів мають харчову алергію, і до 15% котів, що сверблять. Серед котів, які мають як свербіж, так і шлунково-кишкові симптоми, до 42% можуть мати харчову алергію. Зв’язок з віком, статтю або породою не виявлено.

Симптоми харчової алергії у кішок

Найпоширенішим симптомом харчової алергії у кішок є постійний свербіж, який не змінюється сезонно.

Симптоми також можуть включати:

  1. Кішка постійно лижеться
  2. Подряпини
  3. Надмірний догляд за шерстю
  4. Кусається

Сверблячка може виникати на будь-якій ділянці тіла, але найчастіше залучаються голова і шия.

Також можуть бути присутніми ураження шкіри, які можуть включати:

  1. Дрібні скоринки (міліарний дерматит)
  2. Почервоніння
  3. Папули
  4. Самоспричинена травма (виразки через укуси, подряпини або облизування)
  5. Самоіндуковане випадання волосся (через кусання, дряпання або облизування)
  6. Виразки
  7. Бляшки (опуклі круглі вузлики)

Рідше можуть спостерігатися симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, включаючи діарею та/або блювання.

Причини харчової алергії у кішок

Харчова алергія може розвинутися в будь-якому віці, навіть якщо кіт їсть один і той же корм протягом тривалого періоду часу без проблем. Більшість відомих харчових алергій пов’язані з ненормальною реакцією на білки в їжі. Нижче наведено деякі поширені продукти, які викликають алергію, але харчова алергія у кішок може бути викликана будь-якою харчовою речовиною і не обмежуються цими пунктами.

Джерелами їжі, які найчастіше викликають харчову алергію у котів, є:

  1. Яловичина
  2. Риба
  3. Курка

До харчових джерел, які рідше викликають харчову алергію у котів, належать:

  1. Пшениця
  2. Кукурудза
  3. Ягня
  4. Яйце
  5. Ячмінь
  6. Кролик

Як ветеринарні лікарі діагностують харчову алергію у кішок

Золотий стандарт діагностики харчової алергії полягає в тому, щоб годувати кішку суворою гіпоалергенною дієтою протягом 8-12 тижнів для оцінки поліпшення симптомів. Це означає, що не можна вводити додаткові ласощі, ароматизовані ліки або навіть певні склади ліків (желатинові капсули).

Корм, який слід вважати гіпоалергенним для конкретного кота, залежить від попередніх продуктів, які були з’їдені. В ідеалі це домашній раціон з джерелом білка, який кішка ніколи раніше не їла. Є багато факторів, які ускладнюють це, і такий раціон не збалансований для тривалого годування.

Якщо симптоми покращаться, стару дієту можна знову ввести, щоб побачити, чи повернуться симптоми. Якщо вони це зроблять, гіпоалергенний корм знову слід згодовувати кішці. Після цього один раз на 2 тижні можна вводити окремий інгредієнт, щоб побачити, чи погіршаться симптоми. Якщо ніяких симптомів не виникає, у кішки немає алергії на цей інгредієнт.

Якщо симптоми все-таки з’являться протягом наступних 14 днів, у кота алергія на цей інгредієнт, і його слід уникати в майбутньому. Це процес проб і помилок для визначення конкретних інгредієнтів, на які у кота може бути або не бути алергії.

Крім того, для випробування елімінаційної їжі може бути призначена нова білкова або гідролізована дієта. Якщо спостерігається поліпшення, цю дієту продовжують до невизначеного часу. Такі комерційні раціони розроблені таким чином, щоб бути збалансованими для тривалого годування.

На ринку представлено безліч видів тестів для діагностики харчової алергії. Це може включати збір крові, волосся або слини. Однак жоден із цих тестів не був доведений у клінічних дослідженнях.

Важливо, щоб ви вели повний анамнез дієти, щоб ветеринар контролював реакцію вашої кішки на випробування гіпоалергенного корму. Від цього списку буде залежати вибір їжі, яка використовується під час випробування. Якщо ви використовуєте нову білкову дієту, ветеринарний лікар вибере джерело білка, яке ваш кіт ніколи раніше не їв. Навіть при дієті з гідролізованим білком краще вибирати ту, яка заснована на інгредієнті, з яким ваша кішка раніше не стикалася.

Деякі коти з харчовою алергією, які не реагують на одну дієту, можуть покращити іншу дієту.

Лікування харчової алергії у кішок

Лікування харчової алергії у котів полягає в тому, щоб забезпечити раціон, який не містить інгредієнтів, що викликають алергію. Конкретні джерела їжі, якими ви можете годувати свого кота, можуть сильно відрізнятися. Дієти, що відпускаються за рецептом, рекомендуються під час випробування гіпоалергенного корму, оскільки вони мають суворіший контроль якості, тоді як безрецептурний корм для котів може містити білки-забруднювачі.

Більшість котів дуже сверблять, коли починають випробування гіпоалергенного корму, тому може знадобитися симптоматичне лікування. Для цієї мети часто використовуються низькодозовані кортикостероїди, такі як преднізолон. Будь-які вторинні бактеріальні або дріжджові інфекції також необхідно лікувати антибіотиками та/або протигрибковими препаратами, і може знадобитися повторне лікування.

Відновлення та лікування харчової алергії у котів

Якщо у вашого кота харчова алергія і його годують відповідним гіпоалергенним кормом, симптоми можуть зникнути протягом 10 тижнів. Важливо переконатися, що в цей час немає інших джерел їжі. Харчова алергія вимагає суворого довічного дотримання дієти.

Добавки не рекомендуються кішкам з харчовою алергією через можливість реакції на них. Вони також непотрібні, тому що ці дієти розроблені таким чином, щоб бути збалансованими та повноцінними. Якщо симптоми не контролюються лише зміною дієти, то слід дослідити інші причини симптомів.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;