КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Стерилізація та кастрація собак: все, що вам потрібно знати

Перевірено на точність доктором Хані Ельфенбейн, DVM

By: Samantha Drake

Стерилізація або кастрація – один із найвідповідальніших способів догляду за домашнім улюбленцем. У власників собак, ймовірно, виникне багато запитань щодо процедур стерилізації та кастрації, від пов’язаних із цим ризиків до того, скільки вони коштуватимуть. Ось кілька відповідей на найпоширеніші запитання, які виникають у власників домашніх тварин щодо процесу стерилізації та кастрації.

У чому різниця між стерилізацією та кастрацією?

Стерилізація собаки – це видалення репродуктивних органів самки, тоді як кастрація – це процедура, яка проводиться для самців.

Коли стерилізують самку собаки, хірург видаляє її яєчники і, як правило, матку. Стерилізація робить самку собаки нездатною до розмноження та усуває цикл тічки. За даними Американської ветеринарної медичної асоціації (AVMA), поведінка, пов’язана з інстинктами розмноження, припиняється, але це не завжди вірно для кожної собаки.

Процедура також відома як оваріогістеректомія (коли видаляються як матка, так і яєчники) або оваріектомія (коли видаляються лише яєчники). Обидві операції однаково безпечні та ефективні.

При кастрації собаки видаляються як яєчка, так і пов’язані з ними структури. Кастрація робить самця нездатним до розмноження, але будь-яка поведінка, пов’язана з інстинктами розмноження, зазвичай припиняється, але не завжди, каже AVMA. Це може залежати від віку собаки та інших факторів.

Альтернативні процедури, такі як вазектомія для собак-самців (відрізання трубок, які проводять сперматозоїди з яєчок), доступні, але зазвичай не проводяться.

Навіщо стерилізувати чи каструвати?

Притулки для тварин по всій країні заповнені небажаними цуценятами та собаками. Американське товариство запобігання жорстокому поводженню з тваринами (ASPCA) повідомляє, що щорічно приблизно 6,5 мільйонів тварин потрапляють до притулків або рятувальної системи. За оцінками, з цих 6,5 мільйона тварин лише 3,2 мільйона знаходять новій дім.

Стерилізація та кастрації – зменшують кількість небажаних приплодів, що, у свою чергу, допомагає зменшити кількість небажаних домашніх тварин або безпритульних тварин, які потрапляють до притулків або рятувальних служб.

Ці процедури мають конкретні переваги для здоров’я, які можуть допомогти собаці жити здоровішим і довшим життям, а також можуть зменшити проблеми з поведінкою. Стерилізація собаки допомагає запобігти серйозним проблемам зі здоров’ям, включаючи рак молочної залози та піометру, потенційно небезпечну для життя маткову інфекцію, каже Керолін Браун, старший медичний директор громадської медицини в ASPCA.

Стерилізація собак-самців допомагає запобігти розвитку раку яєчок, каже Браун. Кастровані собаки також, як правило, менш агресивні та рідше виходять з дому. Це допомагає убезпечити їх, оскільки вони з меншою ймовірністю потраплять у бійку або будуть збиті автомобілем.

Коли потрібно стерилізувати або каструвати собаку?

 

Традиційний вік для стерилізації або кастрації собак, становить від 4 до 6 місяців, хоча ветеринарна клініка або притулок можуть безпечно стерилізувати собак віком від 2 місяців, каже Браун. Однак, «кожен окремий власник повинен обговорити свої конкретні обставини зі своїми особистими ветеринарними лікарями, — рекомендує Браун. Кілька факторів можуть вплинути на терміни кастрації та стерилізації.

Порода собаки може мати значення. Дослідження показали, що великі породи собак, як правило, дозрівають трохи пізніше, ніж їхні менші побратими, пояснює Браун. Також може враховуватися життєва ситуація тварини.

Самець і самка з одного посліду, яких прийняли в один будинок, повинні бути стерилізовані і кастровані раніше, до того, як у самки почнеться тічка, каже Браун.

Більшість ветеринарних лікарів, рекомендують стерилізувати собаку жіночої статі перед її першим циклом тічки. Це варіюється, але відбувається десь у віці від 5 до 10 місяців. Стерилізація перед першим циклом тічки значно знижує ризик розвитку раку молочної залози собаки.

Для собак чоловічої статі важливим фактором є розмір дорослої особини. Маленьких і середніх самців зазвичай каструють раніше — приблизно у віці 6 місяців, тоді як ветеринарний лікар, може порекомендувати почекати, поки цуценяті гігантської породи не виповниться рік або більше, перш ніж каструвати.

Але перед тим, як стерилізувати або каструвати собаку, дуже важливо, щоб лікар, провів повне обстеження тварини, щоб переконатися, що у неї немає проблем зі здоров’ям, зазначає Браун. За її словами, власник домашньої тварини також повинен надати повну історію хвороби, тому що основні захворювання або поточні ліки, що приймаються твариною за рецептом, можуть мати значення.

Відновлення після стерилізації та кастрації

 

Власники собак можуть допомогти своїм вихованцям безпечно та комфортно одужати після стерилізації або кастрації, дотримуючись деяких запобіжних заходів, рекомендованих ASPCA:

  1. Тримайте собаку вдома і подалі від інших тварин в період відновлення.

  2. Не дозволяйте собаці бігати і стрибати на меблі, протягом 2 тижнів після операції або до тих пір, поки рекомендує ветеринарний лікар.

  3. Переконайтеся, що собака не в змозі вилизувати місце розрізу, використовуйте конус (широко відомий як «конус ганьби») або інші методи, рекомендовані ветеринарним лікарем.

  4. Щодня перевіряйте розріз, щоб переконатися, що він заживає належним чином. Якщо з’явилося почервоніння, набряк, виділення або неприємний запах, негайно зверніться до ветеринарного лікаря.

  5. Не купайте собаку принаймні 10 днів після операції.

  6. Викличте лікаря, якщо собака почувається некомфортно, млява, менше їсть, у неї блювота або діарея.

 

Браун також рекомендує обговорити процедуру знеболення з анестезіологом, перед операцією, щоб бути впевненим, що знеболювальний препарат для домашніх тварин буде відправлено додому після операції, разом із собакою. Знеболювальні препарати можуть знадобитися, а можуть і не знадобитися, але краще мати їх під рукою про всяк випадок, зазначає вона.

Хороший спосіб оцінити одужання собаки полягає в тому, що якщо собаці досить комфортно і енергійно, щоб грати, вона, ймовірно, почувається добре, каже доктор Марина Техеда з North Shore Animal League America’s SpayUSA, що базується в Порт-Вашингтоні, штат Нью-Йорк.

Однак ви не маєте права дозволяти собаці бігати до повного одужання.

Чи ризикована операція зі стерилізації та кастрації?

Стерилізація та кастрація – є поширеними операціями, але завжди існує певний ступінь ризику для тварин, які перенесли операцію та отримали загальну анестезію, повідомляє AVMA.

Перед операцією, собаки повинні пройти ретельне медичне обстеження, щоб переконатися в їх загальному хорошому стані здоров’я. Може бути рекомендований аналіз крові, щоб переконатися, що собака не має проблем зі здоров’ям, каже доктор Техеда. Проблеми з печінкою та нирками, а також шуми в серці можуть стати причиною подальшого обстеження, зазначає вона.

Які існують хибні уявлення про процедури стерилізації та кастрації?

 

Існує низка хибних уявлень про стерилізацію та кастрацію собак. Одне з найпопулярніших повір’їв полягає в тому, що стерилізована собака погладшає. Це неправда, якщо власники собак забезпечують належну кількість фізичних вправ і корму для собак, зазначає Браун з ASPCA.

Собакам, як правило, потрібно менше калорій (приблизно на 20 відсотків) після стерилізації або кастрації. Відповідна зміна раціону та підтримання активності запобігають збільшенню ваги.

Ще одна помилка полягає в тому, що стерилізація або кастрація собаки, змінять характер собаки. Це теж неправда. «Ця операція зовсім не повинна сильно змінювати поведінку тварин», — каже Браун. У всякому разі, стерилізація може допомогти зупинити небажану поведінку собаки, таку як «маркувати» кожен закуток в будинку.

 

Скільки коштує стерилізація або кастрація собаки?

Вартість стерилізації або кастрації собаки сильно варіюється залежно від географічного регіону, а також розміру собаки.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;