КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

 

Сезонна алергія у кішок

Сезонна алергія також називається «атопічний дерматит» або «атопія» у котів і часто є результатом генетичного дефекту шкірної бар’єрної системи, яка дозволяє проникати більшій кількості алергенів і викликати такі ефекти, як свербіж і розчісування, а також вторинні інфекції шкіри та вух. Алергія вкрай неприємна як для кішки, так і для її “батьків”, оскільки швидкого лікування не існує.

Алергію на навколишнє середовище часто відрізняють від інших алергій через її сезонність (викликає симптоми навесні та влітку), передбачуваність (шляхом моніторингу кількості пилку), послідовність, що виникає рік за роком, і прогресуюче погіршення з часом.

Види сезонної алергії у кішок

Існують різні типи сезонної алергії у котів, і кожна кішка може реагувати на один алерген по-різному, ніж на інший. Сезонна алергія та пов’язані з нею симптоми зазвичай вперше спостерігаються у віці 1–3 років, починаючи з весняних і літніх місяців, а потім виникаючи цілий рік, поступово погіршуючись у міру дорослішання кота. Деякі з найпоширеніших сезонних алергій включають:

  • Лупа
  • Пил і кліщі для зберігання
  • Слина бліх, помічена частіше в теплу пору року
  • Цвілеві гриби/спори
  • Пилок
  • Трави
  • Дерева — сосна, дуб, ясен, пальма
  • Бур’яни — амброзія полинолиста, дурнишник, щавель

Симптоми сезонної алергії у кішок

На відміну від людей, у котів, як правило, не сльозиться ніс або не опухають очі від сезонної алергії. Найпоширенішим симптомом є свербіж, який призводить до розчісування і надмірного вилизування, а для кішок це зазвичай супроводжується:

  1. Випадання волосся — часто біля шиї, основи вух, основи хвоста або паху; симетричний уздовж спини
  2. Скоринки, струпи або подразнена шкіра
  3. Вушні інфекції — часто супроводжуються запаленими або потовщеними вухами
  4. Еозинофільний наліт — червонувато-жовті, виразкові, сверблячі, потовщені ураження на паху або стегнах
  5. Індолентна виразка — запальне ураження, частіше дископодібної форми, що спостерігається на губах або шкірі
  6. Еозинофільна гранульома — жовтувато-рожеве, підняте, лінійне ураження, що спостерігається на задніх кінцівках

Причини сезонної алергії у кішок

Алерген – це чужорідна речовина або матеріал, що викликає імунну реакцію (алергію). Симптоми алергічної реакції варіюються від легких до важких і навіть можуть бути небезпечними для життя. Алергени можуть вдихатися, ковтати або безпосередньо контактувати зі шкірою — найпоширеніша причина алергії. Коти часто страждають на алергію через генетичний дефект шкірного бар’єру, який дозволяє шкірі бути більш проникною і, таким чином, схильною поглинати більше алергенів, на які потім реагує імунна система.

Як ветеринарні лікарі діагностують сезонну алергію у кішок

Не всі сверблячки або розчісування у кішок пов’язані з алергією. Ваш ветеринар може захотіти провести ряд тестів, спрямованих на усунення інших причин. Важливо зазначити, що не існує єдиного тесту для діагностики атопічного дерматиту. Це вважається діагнозом виключення, тобто діагностується шляхом виключення всіх інших причин свербежу разом із підтверджуючими доказами, такими як анамнез кота та симптоми. Щоб поставити діагноз сезонної алергії, потрібно виключити харчову алергію, провівши випробування корму та переконавшись, що ваш кіт дотримується суворого режиму боротьби з блохами. Позитивна реакція на алергопробу також може свідчити про цей стан.

Оскільки у вашого кота можуть бути вторинні інфекції, ваш ветеринар також може захотіти провести тестування вух і шкіри, щоб виявити кліщів, грибок і бактерії. Якщо інфекції або ураження досить серйозні, також може знадобитися бактеріологічне дослідження або навіть біопсія шкіри.

Лікування сезонної алергії у кішок

Бактеріальні та дріжджові інфекції, хоча й вторинні по відношенню до алергії, можуть підвищити рівень свербіння у кота. Для лікування зазвичай потрібні антибіотики та протигрибкові засоби. Часто потрібне тривале лікування місцевими засобами, такими як лікувальні шампуні або кондиціонери, що може зменшити потребу в повторному застосуванні антибіотиків. Коти-алергіки зазвичай потребують частішого купання, ніж інші.

Оскільки блохи можуть посилювати спалахи алергії, суворий цілорічний контроль бліх за допомогою таких продуктів, як, наприклад, Revolution® Plus або Comfortis™, є обов’язковим. Важливо вжити заходів для запобігання зараженню блохами, знищити бліх у навколишньому середовищі, коли вони виникають, і переконатися, що всі домашні тварини в домі перебувають на контролі бліх.

Часто призначаються ліки, спрямовані на зняття сверблячки, такі як стероїди (преднізолон або метилпреднізолон). Однак важливо зазначити, що без усунення основної причини свербіж повернеться, а тривале використання стероїдів може призвести до багатьох ускладнень зі здоров’ям.

Антигістамінні препарати, такі як дифенгідрамін або хлорфенірамін, також зазвичай використовуються для контролю свербежу, але реакція залежить від кота. Антигістамінні препарати також краще використовувати в профілактичних цілях перед початком сезону алергії. Ніколи не давайте кішці будь-які людські препарати, включаючи антигістамінні препарати, попередньо не проконсультувавшись з ветеринаром.

Також можуть бути рекомендовані добавки жирних кислот/омега-3/риб’ячого жиру. Ці добавки часто корисні для покращення шкірного бар’єру, зменшення запалення та зменшення свербіння. Інші імуномодулюючі препарати, такі як циклоспорин (Атопіч),™ також доступні для довгострокового лікування алергії і можуть бути корисними для багатьох котів.

Як і у випадку з будь-якими довгостроковими ліками, важливо час від часу стежити за аналізом крові, щоб забезпечити належне дозування та моніторинг побічних ефектів. Співпрацюйте зі своїм ветеринаром, щоб визначити необхідність і частоту майбутніх повторних перевірок.

Щеплення від алергії для кішок

Алерген-специфічна імунотерапія (АСІТ), яку зазвичай називають «щепленнями від алергії», є найефективнішою довгостроковою терапією сезонної алергії у котів. Незважаючи на те, що ці щеплення займають багато часу, а іноді й коштують дорого, вони з часом знижують реакцію імунної системи на алерген і можуть значно покращити якість життя вашого кота. Внутрішньошкірний аналіз шкіри або сироватки крові може бути проведений у ветеринарного дерматолога, щоб перевірити, яка конкретна речовина або речовини викликають реакцію.

Результати цього тесту потім використовуються для створення «вакцини», яка при введенні у все більших дозах з часом знижує загальну чутливість кішки. Звичайно, алергени, що входять до складу «вакцини», вибираються виходячи з їх тяжкості, а також ендемічності для навколишнього середовища кішки.

Відновлення та лікування сезонної алергії у котів

Сезонна алергія або, в деяких частинах Сполучених Штатів, цілорічна алергія у котів є надзвичайно поширеною причиною візитів до ветеринара. Проблеми зі шкірою пов’язані з фінансовими зобов’язаннями та великими потребами в домашньому догляді. Хоча мета полягає в тому, щоб зменшити період дискомфорту та загострень у кота, власники домашніх тварин повинні знати, що навіть при найкращому лікуванні алергія з часом повторюється, і часто триває все життя.

АСІТ, який досі вважається золотим стандартом лікування, ефективний лише приблизно в 60-80% випадків, є довічним зобов’язанням і вимагає від 9 до 12 місяців для визначення успіху. Однак, якщо ваш кіт виявиться корисним від ASIT, то дотримання ін’єкцій стане великою інвестицією в покращення якості життя вашого котячого друга.

Інші корисні заходи включають уникнення алергену, коли це можливо, що може означати видалення килимових покриттів, викорчовування рослин і бур’янів, використання HEPA-фільтрів і дотримання суворого режиму боротьби з блохами. Електронні комірці, футболки або інші бар’єрні методи можуть бути корисними, як і частіше купання та/або незмивні шампуні та кондиціонери. Якщо ви утримаєте кота від облизування та дряпання, це запобіжить майбутнім інфекціям, так само як і моніторинг кількості пилку та обстеження кота при перших ознаках свербежу.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;