КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Святкові небезпеки для домашніх тварин: подбайте про безпеку свого вихованця 

Свята завжди насичені видовищами, звуками та смаками. Від мерехтливого декору до смачних ласощів і святкової метушні – грудень готує вашому улюбленцю дуже багато вражень.

Дотримуйтесь наших порад, щоб захистити свого вихованця від небезпек та візиту до ветеринарного лікаря під час відпустки.

Святкові вогні

Святкові вогні красиві та святкові, але вони  небезпечні для домашніх тварин, які можуть бути занадто зацікавлені в новому декорі.

  1. Будьте обережні зі шнурами. Жування шнурів може призвести до серйозних травм, таких як ураження електричним струмом та опіку ротової порожнини. Прикрашаючи свою оселю у цьому сезоні, подбайте про те, щоб зробити шнури менш доступними, використовуючи органайзери для шнурів, скотч і чохли для електричних шнурів. Ви також можете спробувати використовувати гіркий, безпечний для домашніх тварин спрей для шнура. 
  2. Захистіть домашніх тварин від свічок. Свічки задають святковий настрій, який може порушити цікавий вихованець, якщо перекине свічку і розпалить вогонь. Домашні тварини також можуть отримати опіки, якщо підійдуть занадто близько до відкритого вогню. Дим також потенційно є небезпечним – може подразнювати дихальну систему вашого вихованця, особливо якщо у нього астма або інші респіраторні проблеми. Спробуйте електричні свічки, що працюють від батарейок, як безпечну альтернативу. 

Ялинка та прикраси

Крім очевидної небезпеки від перекинутої ялинки, існують і інші потенційні небезпеки. Уважно спостерігайте за домашніми тваринами протягом перших кількох днів і подивіться, як вони реагують на вашу ялинку та квіти. Краще подумайте про те, щоб поставити дерево в кімнаті, до якої ваш вихованець не має регулярного доступу, або встановити навколо нього захисні «ворота».

  1. Слідкуйте за тим, щоб дерева стояли. Ваш вихованець, особливо кішки, може спробувати залізти або застрибнути на нього, а кішки можуть спробувати використовувати стовбур як кігтеточку. Ці дії можуть призвести до падіння дерева і, можливо, до травми тварин. Обов’язково використовуйте міцну підставку або подумайте про те, щоб добре закріпити дерево. 
  2. Тримайте домашніх тварин подалі від вазонів. Вічнозелені рослини містять шкідливі хімічні речовини в корі та соку, які можуть потрапити у підставку до вазону. Якщо у вас жива ялинка, важливо регулярно міняти воду і не давати вихованцеві пити з підставки. Накладання дротяного екрану навколо вазону, може допомогти вберегти вашого вихованця від отруйної води.  
  3. Прибирати вічнозелену хвою. Масло на соснових голках може дратувати домашніх тварин. Гострі голки також можуть проколоти стравохід, або вони можуть застрягти в кишечнику і вимагати хірургічного втручання для видалення. Обов’язково регулярно підмітайте голки, які впали на підлогу. 
  • Зніміть мішуру. Вона блискуча, що робить її надзвичайно цікавою для наших котячих друзів. При попаданні всередину мішура може обернутися навколо основи язика і потрапити в кишечник, викликаючи закупорку кишечника, та як наслідок –  до екстреної операції.  
  1. Перевірте свої ялинкові прикраси. Скляні прикраси можна легко збити та розбити, що може призвести до порізів. Прикраси з солоного тіста (навіть якщо вони висохнуть) можуть здатися смачними та спокусливими для домашніх тварин, але надлишок солі може призвести до зневоднення або отруєння сіллю. Думайте, де ви вішаєте прикраси і тримайте ті, що б’ються або небезпечні, у недоступному для вашого вихованця місці. Будьте особливо обережні з продуктами, які можуть бути проковтнуті та застрягти в горлі та травному тракті. 

Квіти та рослини

Багато святкових квітів і рослин, які ми приносимо додому на свята, небезпечні для наших пухнастих друзів. Ознайомтеся з нашим списком деяких головних порушників і, або уникайте приносити ці квіти та рослини у свій будинок, або переконайтеся, що вони знаходяться в недоступному для ваших домашніх тварин місці. Майте на увазі, що навіть нетоксичні квіти можуть викликати блювоту, задуху та діарею, якщо їх проковтнути занадто багато.

Святкові страви

Багато хто з нас робить їжу значною частиною наших свят, але чи знаєте ви, що багато продуктів, які ми так любимо, можуть бути небезпечними для домашніх тварин? Якщо будь-який із цих продуктів є у вашому святковому меню, подбайте про те, щоб тримати їх подалі від домашніх тварин.

  1. Алкоголь. Алкоголь може бути отруйним для домашніх тварин, а в деяких випадках може призвести до коми або смерті. Навіть, здавалося б, маленькі дози, можуть бути смертельними. Всього одна столова ложка алкоголю, може вбити маленьку кішку або собаку. Алкоголь також можна знайти в деяких хлібобулочних виробах, таких як фруктовий торт, тому тримайте їх подалі від домашніх тварин.   
  2. Кістки. Хоча може здатися природним давати собаці кістку, кістки становлять небезпеку задухи, і вони можуть розтрощитися та спричинити непрохідність або розрив травної системи. 
  3. Цукерка. Тверді цукерки становлять небезпеку задухи або можуть застрягти у горлі. А цукерки та жуйка без цукру, часто містять ксиліт. Коли собаки ковтають ксиліт, це викликає швидке вивільнення інсуліну, що може спричинити різке та небезпечне падіння рівня цукру в крові.  
  4. Шоколад. Шоколад містить жир, кофеїн і теобромін, який є найбільш токсичним для домашніх тварин. Чим темніше шоколад, тим вище концентрація теоброміну, і тим він небезпечніше для вашого вихованця.  
  5. Тісто. Невипечене тісто для хліба може бути напрочуд привабливим для домашніх тварин, особливо якщо воно містить сіль. Проковтнуте дріжджове тісто може піднятися всередину травного тракту вихованця, блокуючи або розриваючи внутрішні органи та потенційно викликаючи судоми та дихальну недостатність.  
  6. М’ясо. Жирне м’ясо та шкіра птиці можуть спричинити проблеми з шлунково-кишковим трактом. Якщо ваш вихованець багато їсть м’яса, це може привести до панкреатиту. Навіть якщо ви не ділитеся недоїдками зі столу, деякі домашні тварини, як відомо, займаються серфінгом на столі, тому приберіть тарілки, коли закінчите їсти. Також покладіть сміття в безпечне місце.  
  7. Інші інгредієнти. Навіть продукти, які не є головною зіркою свят, можуть спричинити проблему для вашого вихованця. Наприклад, цибуля може викликати пошкодження клітин крові у собак і кішок. Горіхи макадамії можуть бути токсичними та викликати неврологічні проблеми, такі як судоми. А багато святкових хлібобулочних виробів містять родзинки; Родзинки і виноград можуть викликати ниркову недостатність у собак. 

Подарунки та упаковка

Не все, що є бажаним подарунком для людей, чудово підходить для вашого вихованця. Незалежно від того, чи це під ялинкою, чи запхане в панчоху – переконайтеся, що подарунки потраплять до передбачуваного одержувача, дотримуючись цих порад:

  1. Зберігайте подарунки з їжею в недоступному місці. Смачні ласощі цінуються як подарунки, але більшість цих ласощів не створені для наших домашніх тварин, особливо будь-який шоколад або такі продукти, як цукерки або жуйка без цукру. Якщо ви даруєте будь-які ласощі, обов’язково тримайте їх подалі від підлоги та домашніх тварин. Навіть якщо вони загорнуті, вихованець може винюхати їх і з’їсти разом з упаковкою, коли ніхто не дивиться. 
  2. Приберіть іграшки подалі. Жорсткі пластикові іграшки спокусливі для вихованців. Але домашні тварини можуть зламати зуби, якщо будуть їх гризти, або можуть проковтнути дрібні шматочки, що спричинить непрохідність і призведе до екстреної операції. Допоможіть своїм дітям прибрати іграшки, коли вони не граються з ними. 
  3. Слідкуйте за акумуляторами. Цинк, що міститься в батарейках, може викликати панкреатит і пошкодження нирок. Батарейки можуть бути в дитячих іграшках, фотоапаратах, годинниках, пультах дистанційного керування і навіть вітальних листівках. Найкраще тримати їх у коробці, у шухляді або будь-якому іншому місці, до якого ваш вихованець не має доступу. 
  4. Слідкуйте за обгортками. Обгортковий папір, стрічки та бантики роблять подарунки надзвичайно святковими, але вони також спокусливі для наших домашніх улюбленців. Деякі домашні тварини люблять гризти їх або грати з ними, що може призвести до проковтування. Слідкуйте за вихованцем під час гри з бантиками і відразу прибирайте обгортки.   

Святкова метушня

Відпустка може стати стресом і для вас, і для вашого вихованця. Дзвінок у двері, додаткові відвідувачі та метушня можуть викликати занепокоєння.

  1. Надайте домашнім тваринам простір. Намагайтеся утримувати свого вихованця за регулярним графіком, з нормальним годуванням і фізичними вправами. Коли приходять гості, надайте своєму вихованцеві власний тихий простір, подалі від активності. Забезпечте тварин їжею, водою, зручним місцем для лежання та лотком (якщо потрібно).
  2. Поговоріть зі своїм ветеринарним лікарем. Якщо ваш улюбленець відчуває додатковий стрес або занепокоєння через зміни в розпорядку дня, поговоріть зі своїм ветеринарним лікарем про можливі ліки, які можуть заспокоїти тварину.  
  3. Тримайте домашніх тварин подалі від гостьових сумок. Нові люди у вашому домі, також можуть надати нові шанси для допитливого вихованця досліджувати гаманці, сумки та пакунки. Вони можуть бути наповнені речами, які не корисні для домашніх тварин, такими як ліки, цукерки або жуйка. Тримайте пакети подалі від підлоги та в недоступному місці.   
  4. Переконайтеся, що ваші тварини чіповані та мають ідентифікатори на ошийнику. Ви можете виявити, що у свята, ваші двері бувають відчинені частіше, ніж зазвичай, що збільшує ймовірність того, що ваш вихованець може вискочити за двері. Переконайтеся, що чіп та ідентифікація вашого вихованця актуальні на випадок, якщо він загубиться. І, коли це можливо, покладіть свого вихованця в безпечне місце, перш ніж відчинити двері. 

За потреби зверніться до ветеринарного лікаря

Якщо ваш вихованець покопався у вашому гаманці, або пригостився святковою їжею – обов’язково зверніться до ветеринарного лікаря, або відвідайте клініку! Для будь-яких предметів, які ваш вихованець проковтнув, важливо визначити, що це було і скільки було проковтнуто. Якщо ви можете знайти оригінальну упаковку, це може допомогти лікарям забезпечити найкращий догляд.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;