КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Що таке хибна вагітність у собак?

Хибна вагітність є поширеним станом у нестерилізованих самок собак. Вона також відома як псевдовагітність, псевдоцез або фантомна вагітність у собак.

Близько 80% нестерилізованих самок — тих, у кого ще є яєчники та матка — принаймні раз у житті демонструють деякі ознаки хибної вагітності. Близько 67% матимуть повторювані симптоми.

Хибна вагітність починається приблизно через 45–60 днів після останнього циклу собаки (також відомого як тічка) і імітує багато симптомів справжньої вагітності.

Псевдовагітність може тривати від одного тижня до одного місяця. Симптоми можуть початися в будь-якому віці або після будь-якого даного циклу тічки. Однак у собаки може не бути помилкової вагітності після кожного циклу.

Що викликає хибну вагітність у собак?

Хибна вагітність у собак викликана нормальними гормональними змінами, які починаються після кожного циклу тічки. Мета цієї зміни – підготувати організм собаки до вагітності. Однак іноді ці зміни прогресують, навіть якщо собака не вагітна.

Рівень гормону прогестерону високий, коли у собаки овуляція (під час тічки), і починає знижуватися приблизно через шість або більше тижнів. Це зниження прогестерону призводить до підвищення рівня іншого гормону – пролактину. Високий рівень пролактину викликає багато симптомів помилкової вагітності.

Фантомна вагітність також може бути викликана стерилізацією собаки занадто рано після циклу тічки. Видалення яєчників змінює рівень гормонів у проблематичний період циклу собаки, що призводить до симптомів помилкової вагітності. Найкраще почекати принаймні вісім-десять тижнів після того, як у вашої собаки востаннє була тічка, перш ніж стерилізувати її. Залежно від породи у собак тічка настає 1-3 рази на рік.

Які симптоми фантомної вагітності у собак?

Симптоми хибної вагітності дуже схожі як на фізичні, так і на поведінкові зміни, які відбуваються з собакою, яка насправді вагітна. Симптоми можуть посилюватися з кожним циклом тічки.

Фізичні симптоми включають:

  1. Депресія

  2. Млявість

  3. Втрата апетиту

  4. Набряк молочних залоз

  5. Виділення молока

  6. Затримка рідини

  7. Ознаки помилкових пологів

  8. Роздутий живіт

         Поведінкові зміни включають:

  1. Гніздування — близько 66% собак з помилковою вагітністю збирають багато своїх іграшок у певній зоні та захищають це місце.

  2. Надмірна опіка іграшок — близько 54% собак з помилковою вагітністю охороняють і постійно носять із собою певні іграшки.

  3. Агресія

Якщо у вашої собаки вперше з’являються ознаки хибної вагітності, вам слід відвезти її до ветеринарного лікаря, щоб виключити справжню вагітність або серйозне захворювання.

Також слід звернутися до ветеринарного лікаря, якщо симптоми тривають довше восьми тижнів. Це може бути ознакою дисфункції печінки або гіпотиреозу – інших станів, які змінюють рівень гормонів у собаки.

Чи небезпечна фантомна вагітність у собак?

Хибна вагітність у собак не є небезпечною. Насправді, це вважається досить нормальною особливістю гормонального циклу собаки жіночої статі.

Одна з теорій про те, чому самки собак часто проходять через цикли псевдовагітності, полягає в тому, що така поведінка була корисною, коли собаки жили зграями. При псевдовагітності були доступні самки, які не мали власних дитинчат, але все ще могли забезпечити захист і навіть молоко цуценят зграї.

Яке лікування псевдовагітності у собак?

Зазвичай собака не потребує лікування хибної вагітності. Симптоми повинні пройти самостійно протягом місяця.

Найефективнішим довгостроковим лікуванням є стерилізація собаки. Це процес хірургічного видалення матки та яєчників собаки. Видалення цих органів зупиняє цикли тічки у собаки та запобігає всім псевдовагітностям. Стерилізація також має додаткову перевагу, запобігаючи раку молочної залози та інфекціям матки.

Якщо молочні залози вашої собаки набрякли і виробляють молоко, це допоможе залишити їх у спокої і не гладити і не купати — це тільки більше стимулюватиме їх і зробить симптоми тривалішими.

Ви також можете допомогти собаці впоратися зі змінами в поведінці, прибравши іграшки та заборонивши їй самостійно доглядати за нею. Іноді в цьому можуть допомогти захисні коміри. 

Іноді ліки можуть допомогти полегшити симптоми. Наприклад, діуретики можуть допомогти при затримці рідини, а седативні препарати – при тривозі.

Існують також методи, які можна використовувати для безпосередньої зміни рівня гормонів у собаки. Спеціальні рецепти, такі як каберголін, можуть зменшити вплив гормону пролактину в організмі собаки та допомогти зменшити симптоми хибної вагітності. 

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;