КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Пневмонія у собак

Пневмонія це подразнення та запалення в легенях, та як наслідок – накопичення рідини в повітряних мішках. Це порушує нормальний обмін кисню та вуглекислого газу в легенях та призводить до затруднення дихання. Пневмонія може бути викликана різними причинами, серед яких:

  1. Бактерії
  2. Віруси
  3. Грибкові організми
  4. Паразити
  5. Імуноопосередкований
  6. Вдихання вмісту шлунка, їжі, рідини, сторонніх матеріалів
  7. Вдихання хімічних речовин, диму

Пневмонія варіюється від легких симптомів, які вражають невеликі частини легенів, до повної дихальної недостатності та неможливості нормально дихати. Багато випадків пневмонії вимагають негайного ветеринарного втручання і повинні розглядатися як невідкладні.

Не знаєте, чи варто звертатися до ветеринара?

Дайте відповідь на кілька запитань про симптоми у вашого вихованця, і наш ветеринарний засіб перевірки надасть вам найбільш ймовірні причини та подальші кроки.

Симптоми пневмонії у собак

Пневмонія викликає безліч симптомів, починаючи від легких і закінчуючи важкими.  До найбільш поширених симптомів відносяться:

  1. Кашель
  2. Утруднене дихання
  3. Виділення з носа
  4. Хрипи
  5. Лихоманка
  6. Млявість
  7. Дихальна недостатність
  8. Посиніння ясен, у важких випадках

 

Причини пневмонії у собак

Пневмонія має багато причин, і часто у собаки може бути відразу кілька видів пневмонії. Найчастіше це відбувається при вторинних бактеріальних інфекціях.

Аспіраційна пневмонія

Аспіраційна пневмонія виникає, коли собака вдихає такі речовини, як їжа або блювотні маси. Це один з найбільш поширених видів пневмонії.

Вдихуваний харчовий матеріал фізично блокує повітряні простори і запускає запальний каскад в легенях. Шлункові кислоти також можуть безпосередньо пошкоджувати клітини легенів. Всі ці фактори в сукупності створюють ідеальне середовище для вторинної бактеріальної інфекції. Деякі тварини схильні до більш високого ризику розвитку аспіраційної пневмонії через такі фактори, як:

  1. Порушення гортані
  2. Під седацією або анестезією
  3. Неврологічні розлади
  4. Примусове годування за медичними показаннями
  5. Схильність до блювоти або відрижки
  6. Брахіцефальні породи (мопси, бульдоги, бостон-тер’єри та ін.)

Бактеріальна пневмонія

 

Бактеріальна пневмонія часто зустрічається у собак. Бактерії зазвичай потрапляють у легені через аспірацію або вдихання, але рідко поширюються по всьому кровотоку. Більшість здорових дорослих тварин не набувають первинну бактеріальну пневмонію. Цуценята, люди похилого віку та собаки з ослабленим імунітетом більш сприйнятливі до бактеріальної пневмонії. Як правило, цей тип пневмонії є вторинним захворюванням або працює в поєднанні з більшою респіраторною проблемою, в якій беруть участь численні бактерії та віруси. Поширені бактерії, виявлені у собак з пневмонією, включають:

  1. Бордетелла
  2. Мікоплазма
  3. Ієрсинія
  4. Стрептокок
  5. Кишкова паличка
  6. Клебсієлла
  7. Синьогнійна паличка
  8. Ентерокок
  9. Пастерелла
  10. Паличка
  11. Фузобактерії

Багато факторів сприяють тому, що собака придбає бактеріальну пневмонію. Собаки можуть перебувати в групі ризику при наступних станах:

  1. Вірусна або грибкова пневмонія
  2. Пригнічення імунітету від наркотиків або інших захворювань
  3. Рак
  4. Тривале хірургічне втручання
  5. Обструкція дихальних шляхів або анатомічні аномалії
  6. Блювота і подальша аспірація
  7. Порушення обміну речовин
  8. Порушення психіки, такі як судоми
  9. Вдихувані сторонні тіла
  10. Пошкоджені клітини в легенях внаслідок вдихання диму або хімічних речовин і утоплення
  11. Сепсису

 

Вірусна пневмонія

 

Ці інфекції можуть включати більше одного вірусу, а також можуть бути присутніми з бактеріальними організмами. Вони поширюються переважно через вдихання і, як правило, дуже заразні для інших собак. Собаки, які перебувають у притулках, довгострокових пансіонатах, дитячих садках або собачих парках, можуть мати вищий ризик зараження вірусною пневмонією. До поширених організмів належать:

  1. Собачий грип
  2. Чума собак
  3. Аденовірус собак-2
  4. Вірус герпесу собак
  5. Вірус парагрипу собак

 

Грибкова пневмонія

Грибкова пневмонія частіше зустрічається в Південних і Південно-Західних регіонах країни. Собаки заражаються грибковими інфекціями, вдихаючи грибок із зараженого ґрунту або рослин. Домашні тварини, що знаходяться поблизу будівництва або нових будинків, можуть піддаватися ще більшому ризику. До поширених грибкових патогенів належать:

  1. Бластоміцети
  2. Гістоплазма

 

Паразитарна і протозойна пневмонія

Паразитарна і протозойна пневмонія виникає, коли живі паразити живуть і розмножуються в легенях собаки. Собаки можуть заразитися паразитами через заражені фекалії, а у випадку дирофіляріозу – через комах-переносників, таких як комарі. Цей тип пневмонії рідко зустрічається у собак і включає:

  1. Неоспорус
  2. Токсоплазма

Еозинофільна або алергічна пневмонія

Еозинофільна пневмонія виникає, коли імунна система собаки змушує тип лейкоцитів (еозинофілів) заповнювати легені. Подразники дихальних шляхів, такі як спори, пилок або антигени комах, можуть викликати цю імунну відповідь.

Інгаляційна пневмонія

Інгаляційна пневмонія може виникати через вдихання шкідливих парів або газів, включаючи хімічні речовини та дим. Токсичні частинки перешкоджають здатності організму нормально переробляти кисень, а також впливають на нормальний слиз і кліренс в легенях.

Як ветеринари діагностують пневмонію у собак

Ветеринари використовують безліч діагностичних тестів для діагностики пневмонії. Як правило, вони починають з прослуховування легенів за допомогою стетоскопа. Рідина в грудях може звучати як потріскування, хрипи і хлопки. Іноді легені працюють тихіше, ніж зазвичай. Цей симптом у поєднанні з кашлем або утрудненим диханням може змусити ветеринара порекомендувати додаткові діагностичні тести.

Рентгенограма

Ветеринари використовують рентгенограми, або рентгенівські знімки грудної клітки, щоб діагностувати пневмонію, і спеціалізований рентгенівський знімок з 3 видів, щоб допомогти визначити її тяжкість. Рідина і запалення виглядають зовсім інакше, ніж повітря на рентгенівських знімках, з сірим, плямистим або туманним малюнком. Пневмонія може вражати одну частку легені або кілька часток. Легені можуть навіть зруйнуватися, оскільки рідина замінює всі повітряні мішки.

Біохімічний аналіз крові та загальний аналіз крові (ЗАК)

Загальний аналіз крові, або ЗАК, може показати ознаки запалення та інфекції. Біохімічний аналіз крові може виявляти ознаки сепсису у важких випадках, а також сприятливі фактори або причини блювоти.

Пульсоксиметрія та газовий аналіз крові

Ветеринари використовують пульсоксиметрію та аналіз газів крові, щоб визначити, чи отримує пацієнт достатньо кисню, а також підтвердити наявність дихальної дисфункції. Це також є невід’ємною частиною процесу спостереження та моніторингу лікування. Пульсоксиметрія, маленьке інфрачервоне світло, є неінвазивним тестом, який зчитує, скільки кисню присутнє в капілярах. Для аналізу газів крові потрібен спеціальний катетер для забору крові для аналізу на кисень, вуглекислий газ і рН.

Бактеріологічне дослідження та цитологія

Собаки з пневмонією можуть пройти такі процедури, як транстрахеальні промивання, бронхоальвеолярний лаваж і бронхоскопія для отримання зразків рідини з легенів. Для цих процедур потрібні спеціальні інструменти, призначені для дослідження дихальних шляхів і отримання найчистішого зразка. Ветеринари можуть оцінити зразки під мікроскопом і пошукати клітини і патогенні організми. Після посіву ветеринари виявляють конкретні бактеріальні патогени, а потім призначають найкращу антибактеріальну терапію.

Інші тести

Ветеринари можуть використовувати розширену візуалізацію, таку як МРТ або КТ, щоб повністю оцінити ступінь пневмонії та інші фактори ризику. Вони можуть використовувати інші тести на інфекційні агенти та паразитів, включаючи ПЛР, серологічні дослідження тощо. Бактеріологічне дослідження крові використовується рідко, оскільки місцева культура зазвичай дає хороші результати.

Реабілітація та лікування пневмонії у собак

Терапія залежить від виду пневмонії і основної патології, або інших захворювань. Тяжкість захворювання також буде диктувати інтенсивність лікування. Легкі випадки пневмонії можна лікувати амбулаторно за допомогою ліків, відпочинку та домашнього догляду. Випадки середнього та тяжкого ступеня вимагають госпіталізації – часто до закладів невідкладної допомоги – з медсестринським доглядом 24/7 та спеціальним обладнанням.

Антибіотики

Ветеринари призначають антибіотики собакам з первинною або вторинною бактеріальною пневмонією. Найбільш поширені антибіотики включають доксициклін, фторхінолон і амоксицилін-клавуланову кислоту. Тривалість лікування, як правило, тривала, іноді більше місяця. Часті повторні перевірки допомагають визначити, як довго необхідно приймати антибіотики.

Киснева терапія

Для тварин, які не можуть насичувати киснем повітря в приміщенні, їх поміщають на додатковий кисень. Це може бути маска для носа або обличчя, але ветеринари найчастіше використовують кисневу клітку. Киснева клітка — це закрите середовище, де киснем можна маніпулювати з кімнатного повітря (20 відсотків кисню) до 100 відсотків кисню. Зазвичай це найменш стресовий спосіб постачання киснем собак із респіраторною недостатністю, який вказує на рівень захворювання собаки.

Інфузійна терапія

Собаки з пневмонією, як правило, зневоднені і потребують внутрішньовенного катетера та інфузійної терапії для регідратації. Зневоднення погіршує дихальний кліренс і функцію, тому це особливо важливо у випадках пневмонії.

Небулізація і купаж

Небулайзери створюють дрібнодисперсний туман і дозволяють локалізовано підвищувати вологість, як вологе середовище ванної кімнати, коли душ увімкнено. Більшість небулайзерів використовують фізіологічний розчин для підвищення гідратації дихальних шляхів, але також можуть додавати антибіотики. Після небулізації собакам з пневмонією може бути проведений купаж, який являє собою м’яке, але тверде постукування по грудній клітці. Разом небулізація та купаж допомагають розщепити та очистити слиз та інші клітини, що потрапили в дихальні шляхи.

Штучна вентиляція легенів

Важкі випадки пневмонії вимагають повної седації та апарату штучної вентиляції легенів для дихання. Зазвичай це роблять, якщо собака не реагує на початкову кисневу терапію або мінімально не реагує. Зазвичай це відбувається тільки у відділенні інтенсивної терапії.

Лікування пневмонії у собак

Рентгенівські знімки зазвичай роблять кожні два-п’ять днів під час гострої фази, а потім кожні один-два тижні (за потреби) до повного зникнення. Рентгенівські знімки слід контролювати на предмет рецидиву кожні кілька місяців після повного вирішення. Ветеринар захоче повторно перевірити огляд, а також аналіз крові протягом перших двох тижнів після епізоду пневмонії.

Більшість ветеринарів рекомендують продовжувати лікування принаймні протягом тижня після зникнення клінічних ознак – як симптомів пацієнта, так і рентгенологічних даних.

Ветеринари зазвичай не рекомендують протикашльові засоби для собак, які одужують від пневмонії. Кашель є природним способом організму видалити інфекцію та рідину з дихальних шляхів.

Поширені запитання про пневмонію у собак

Чи заразна пневмонія собак?

Деякі форми собачої пневмонії, такі як вірусні або бактеріальні компоненти, заразні для інших собак.

Яка виживаність собак з пневмонією?

Прогноз собачої пневмонії, як правило, дуже хороший, при ранньому та агресивному ветеринарному лікуванні. Дослідження показують, що приблизно від 77 до 94 відсотків пацієнтів з бактеріальною пневмонією доживають до виписки.

Як дізнатися, чи є у мого собаки пневмонія?

Собаки з пневмонією, як правило, дуже хворі, мляві та поводяться ненормально. Якщо ваш вихованець відчуває труднощі або зміни в диханні, зверніться до ветеринара або зверніться безпосередньо до лікарні швидкої допомоги для лікування.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;