КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Передопераційна підготовка та тестування

Кріста Вільямс, бакалавр наук, DVM, CCRP; Крістііна Руотсало, DVM, DVSc, Dip ACVP і Марго С. Тант BSc, DVM, DVSc

Чи варто турбуватися про наслідки загального наркозу і майбутню операцію вашого вихованця?

Не зовсім. При наявності сучасних препаратів і складного обладнання, ризики, пов’язані із загальним наркозом і хірургічним втручанням, для вашого вихованця є мінімальними.

«Найкращий спосіб мінімізувати ризик – це пройти повне передопераційне обстеження вашого вихованця».

 

Однак потенціал ускладнень все ще існує, і найкращий спосіб мінімізувати ризик – це пройти повне передопераційне обстеження вашого вихованця. Це гарантує відсутність несподіваних проблем, які можуть спричинити ускладнення, і дозволяє вносити будь-які корективи в останню хвилину, щоб зберегти здоров’я та комфорт вашого чотирилапого улюбленця.

Що включає в себе підготовка до наркозу і операції?

Обсяг підготовки буде продиктований віком вашого вихованця, наявними проблемами зі здоров’ям і типом запланованої операції. В цілому підготовку можна розділити на три етапи:

  1. фізичне обстеження
  2. загальний аналіз крові
  3. попередня хірургічна підготовка

Фізичне обстеження включає:

  1. візуальний огляд голови, морди, очей, вух, рота, кінцівок і тіла вихованця
  2. пальпація (обмацування руками) зовнішньої поверхні тіла (шкіра, шерсть, м’язи тощо), внутрішніх органів черевної порожнини (печінка, нирки, кишечник, сечовий міхур, тощо)
  3. аускультація (прослуховування за допомогою стетоскопа) серця, легенів, шлунково-кишкової системи.

Загальне дослідження аналізів крові. Рутинний передопераційний аналіз крові зазвичай включає загальний аналіз крові (ЗАК) і біохімічний профіль сироватки крові; ці тести надають важливу інформацію про стан здоров’я вашого вихованця (див. роздаткові матеріали «Загальний аналіз крові» та «Біохімія сироватки крові»).

а) загальний аналіз крові. Цей нехитрий тест аналізує клітинні компоненти крові. До них відносяться еритроцити, які переносять кисень до тканин, білі кров’яні тільця, які борються з інфекцією і реагують на запалення, тромбоцити, які допомагають крові згортатися. CBC надає детальну інформацію про кількість, розмір і форму різних типів клітин, а також про будь-які аномалії, які можуть бути присутніми. Якщо є дефіцит еритроцитів, лейкоцитів або тромбоцитів, або якщо присутні аномальні клітини, то анестезію та операцію, можливо, доведеться відкласти до усунення основної проблеми.

б) біохімічний профіль сироватки крові. Це серія аналізів, що проводяться на сироватці крові, яка є рідкою частиною крові. Ці тести дають детальну інформацію про те, наскільки добре працюють органи тіла, і чи є метаболічні захворювання. Наприклад, існують тести для оцінки печінки, нирок і підшлункової залози, тести для виявлення наявності цукрового діабету і т.д. Якщо виявлені серйозні відхилення, особливо із залученням печінки або нирок, або є ознаки метаболічного захворювання, то анестезію та хірургічне втручання, можливо, доведеться відкласти до усунення основної проблеми.

  1. Додаткове або спеціальне тестування. Додаткові або спеціальні тести можуть бути проведені, якщо у вашого вихованця є існуюча проблема, яку необхідно оцінити перед операцією, або для дослідження будь-якої аномалії, виявленої при фізичному огляді або звичайному аналізі крові. Аналізи, які зазвичай проводяться, включають: аналіз сечі, дослідження щитовидної залози, рентгенографію (рентген), електрокардіограму тощо.

А) Аналіз сечі. Цей тест необхідний для повної оцінки стану сечовидільної системи. Аналіз сечі надає інформацію про функцію нирок, запалення в нирках або сечовому міхурі, деякі метаболічні захворювання (наприклад, діабет) і наявність кристалів сечі. Аналіз сечі рекомендується як частина рутинного попереднього анестезіологічного тестування, особливо якщо у вихованця є проблеми з нирками або сечовим міхуром.

б) Дослідження щитовидної залози. Щитовидна залоза діє як «термостат», регулюючи швидкість метаболізму всього організму. Аналіз щитовидної залози перед операцією важливий як для собак, так і для кішок, але з різних причин.

«Аналіз щитовидної залози перед операцією важливий як для собак, так і для кішок, але з різних причин».

 

Захворювання щитовидної залози у собаки зазвичай означає, що щитовидна залоза не виробляє достатньої кількості гормонів. Це призводить до низького рівня гормонів щитовидної залози в крові (стан, який називається гіпотиреозом) і може призвести до поганого загоєння ран після операції. Хворіти можуть як молоді, так і старі собаки, тому тестування рекомендується проводити за наявності ознак гіпотиреозу або як запобіжний захід, особливо у літніх собак (див. роздатковий матеріал «Гіпотиреоз у собак»).

У котів захворювання щитовидної  залози зазвичай пов’язане з надмірною активністю щитовидної залози, що призводить до високого рівня гормонів щитовидної залози в крові (стан, який називається гіпертиреозом). Хвороба спостерігається в основному у літніх кішок і викликає навантаження на серце та інші органи. Гіпертиреоз підвищує ризик ускладнень, і цей стан слід виправити, перш ніж проводити анестезію та хірургічне втручання.

В) Візуалізація. Рентгенограми (рентгенівські знімки), ультразвукові дослідження або інші методи візуалізації можуть бути рекомендовані з різних причин. Наприклад, ваш ветеринарний лікар може мати на меті:

  1. Більш детально оцініти серце і легені
  2. Подивитися, чи поширився рак, перш ніж видаляти пухлину
  3. Спланувати найкращий спосіб проведення операції
  4. Оцінити інші структури, розташовані поблизу місця операції.

Г) Електрокардіограма (ЕКГ). Зняття ЕКГ у домашніх тварин схоже на процедуру у людей. Невеликі безболісні електроди прикріплюються до певних точок на тілі вихованця, щоб виявляти крихітні електричні сигнали, що посилаються від серця при кожному ударі серця. Апарат ЕКГ записує ці сигнали у вигляді графічної роздруківки або «кальки» на смужці паперу. Ваш лікар може оглянути трасування, щоб визначити, чи правильно б’ється серце.

Як мій ветеринарний лікар визначить, чи можна моєму вихованцеві робити анестезію та операцію?

Після того, як вся інформація про тест буде зібрана та проаналізована, ваш лікар вирішить, чи доцільно приступати до операції та яку анестезію робити. У деяких ситуаціях ризик буде занадто великим і процедуру потрібно буде відкласти до тих пір, поки не буде вилікувана основна проблема. В інших випадках ваш ветеринарний лікар може вирішити, що безпечно діяти за планом. Іноді необхідно внести корективи, щоб ще більше мінімізувати ризик, наприклад, використовувати інший тип анестетика, вводити антибіотики перед операцією, вводити внутрішньовенні рідини або направляти до спеціалізованої лікарні, тощо.

«Після того, як вся інформація про аналізи буде зібрана та проаналізована, ваш ветеринарний лікар вирішить, чи доцільно робити операцію, та яку анестезію робити».

 Важливо відзначити, що існує невеликий, але неминучий ризик щоразу, коли вихованець піддається анестезії та операції. Передопераційна підготовка не усуває цей ризик, але значно знижує ймовірність несподіваних ускладнень. Це простий запобіжний захід, який допомагає забезпечити вашому вихованцеві успішну операцію та гладке одужання без ускладнень.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;