КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Остеоартрит у собак

Остеоартрит (ОА) — це дегенеративне захворювання синовіальних суглобів (загальних суглобів, включаючи тазостегнові та колінні) і є найчастішим типом артриту, що вражає собак. Це хронічне захворювання зустрічається приблизно у 25% собак і є незворотнім.

У собак з остеоартритом спостерігається прогресуюча втрата суглобових хрящових поверхонь. Вони також можуть утворювати невеликі кісткові шматочки всередині суглоба чи фіброз (сполучна тканина) навколо хряща суглоба, що призводить до болю та порушення функції кінцівки.  Більшість випадків остеоартриту у собак виникають як вторинні стани до таких захворювань, як дисплазія кульшового суглоба та дисплазія ліктьового суглоба. Інші фактори, що сприяють розвитку ОА, включають масу тіла, ожиріння, стать, фізичні вправи та дієту. 

Симптоми остеоартриту у собак

Власник домашньої тварини зазвичай помічає ознаки остеоартриту у собак. Найчастіше це:

  1. Зниження готовності до гри або фізичних вправ, а також зниження енергії в загальній активності.

  2. Скутість або кульгавість, наприклад, труднощі при переході з положення сидячи в положення стоячи.

  3. Зміна їх постави і ходи.

Собаки можуть намагатися захистити себе від болю, розвиваючи ходьбу з кролячим стрибком, сидіти так, щоб залишити хворобливу ділянку витягнутою, або в цілому виглядати слабкими або сутулими під час ходьби.

Причини остеоартриту у собак

Остеоартроз класифікується як первинний або вторинний. Первинний остеоартрит, як правило, є ідіопатичним (невідома причина) або пов’язаний зі старінням. Вторинний остеоартрит відноситься до стану, що виникає через інше захворювання, наприклад:

  1. Травми

  2. Дисплазія кульшового або ліктьового суглоба

  3. Хрестоподібний розрив

  4. Вивих надколінка 

Вік і зріст відіграють важливу роль у розвитку остеоартриту у собак. Як первинний, так і вторинний остеоартрит прогресує через низку змін, що погіршують здоров’я суглоба, суглобового хряща, суглобової капсули, синовіальної оболонки, субхондральної кістки та зв’язок.

Як ветеринари діагностують остеоартроз у собак

Остеоартрит у собак діагностується за допомогою фізичного огляду та інструментів візуалізації. Як правило, ветеринари починають зі спостереження за характером ходи собаки. Патерни ходи включають повторювані рухи кінцівками, такі як ходьба, рись або біг. Під час фізичного огляду ветеринарний лікар промацає набряк або випіт (надлишок рідини в суглобі) і помітить зменшення діапазону рухів суглобів.

Ветеринарний лікар перевірить, чи немає потовщення навколо суглоба, крепітації (тертя кісток і хрящів) або атрофії м’язів (різниці) у розмірі м’язів між подібними суглобами. Обстеження можна проводити з собакою під седацією, щоб запобігти болю.


Окрім фізичного огляду, ветеринарний лікар може порекомендувати:

  1. Рентгенограми (рентген)

  2. Аналіз крові, якщо потрібно призначити медикаментозне лікування

  3. Аналіз суглобової рідини, щоб виключити інфекцію або, в деяких випадках, рак

  4. Візуалізаційні тести, такі як КТ або МРТ

  5. Аналіз ходи силової пластини, який вимірює силу, що діє між лапою та землею під час ходьби або стояння на місці

  6. Ендоскопія уражених суглобів за допомогою спеціалізованої тонкої трубки з крихітною камерою та інструментами, які можуть візуалізувати, а іноді й лікувати проблемні ділянки

Лікування остеоартриту у собак

Ваш ветеринар має багато способів уповільнити прогресування ОА і часто використовує кілька підходів, щоб знайти те, що найкраще підходить для вашого собаки.   Можуть бути призначені безрецептурні ліки та добавки, але важливо ретельно дотримуватися вказівок ветеринарного лікаря, оскільки деякі ліки можуть бути смертельними, а інші мають низький запас міцності.

Зазвичай призначається терапія включає:

  1. Добавки: такі як омега-3 жирні кислоти, глюкозамін/хондроїтин та інші природні протизапальні продукти.   

  2. НПЗП для зменшення запалення та болю: поширені препарати включають карпрофен, деракоксиб, фірококсиб, грапіпрант, мелоксикам та інші. Ці препарати можуть мати побічні ефекти, і не всі собаки можуть їх переносити. Ваш ветеринар порекомендує найкращий вибір для вашої собаки.  

  3. Стероїди: такі як преднізолон, метилпреднізолон і триамцинолон. Стероїдні препарати можуть мати багато побічних ефектів, і з ними потрібно поводитися обережно.  

  4. Інші знеболювальні препарати, які діють з НПЗП або за допомогою іншого підходу: До них відносяться габапентин (протисудомний препарат з аналгетичними властивостями), трамадол (синтетичний опіатний агоніст) і амантадин (антагоніст NMDA-рецепторів, який може скасувати центральну больову сенсибілізацію).  

  5. Adequan: ін’єкційний рецептурний продукт, який має протизапальну дію. Багато собак відчувають значний комфорт і мінімальні побічні ефекти при використанні Adequan в рамках свого плану зменшення болю. 

Альтернативні методи лікування можуть бути корисними для собак з остеоартритом. До них відносяться акупунктура, лазерна терапія та фізична реабілітація, включаючи практичні техніки та лікувальні вправи. Мануальна терапія та терапія стовбуровими клітинами також були корисними для деяких собак. Було проведено кілька багатообіцяючих досліджень та індивідуальних історій успіху щодо цих методів лікування.

У деяких випадках може бути запропонована операція, щоб обмежити біль, пов’язаний із запаленням.

Відновлення собак після лікування остеоартриту

Ваш ветеринар може запропонувати змінити спосіб життя для собаки з ОА. Втрата ваги та контроль ваги мають важливе значення для зменшення запалення та навантаження на суглоби. Ветеринарний лікар може запропонувати дієту за рецептом разом із регулярними фізичними вправами, коли собака може переносити рухи.

Якщо ветеринарний лікар рекомендує хірургічне втручання, буде призначено реабілітаційний та фізичний план. Сюди часто входять реабілітація, лікувальна фізкультура, масажі, плавання і підводна бігова доріжка.

Поширені запитання про остеоартрит у собак

Який домашній засіб можна дати собаці від ОА?

Багатьом собакам з остеоартритом буде корисно схуднути/підтримувати вагу, високоякісні інгредієнти корму для собак, добавки, регулярну фізіотерапію та масаж у домашніх умовах. Не існує єдиного засобу, який найкраще підходить для кожної собаки, тому обов’язково попрацюйте зі своїм ветеринаром, щоб розробити план, який підходить для вашого конкретного вихованця.

Як я можу змінити свій будинок, щоб допомогти собаці, хворому на остеоартрит?

Прості домашні речі можуть полегшити собаці лікування остеоартриту. Вони включають використання килимових доріжок або собачих черевиків для слизьких ділянок, обмеження доступу до сходів і басейнів, а також розгляд пандусів або невеликих сходів, а не стрибків на ліжка/дивани.

Чи вкорочує ОА життя собаці?

Собаки з остеоартритом, ймовірно, мають коротшу тривалість життя порівняно з собаками без остеоартриту. Однак при втручанні багато собак, які страждають на остеоартрит, можуть прожити довге та комфортне життя.

Чи варто вигулювати собаку з остеоартритом?

Обговоріть вашу конкретну ситуацію з ветеринаром. Багато собак можуть отримати користь від регулярних фізичних вправ з низьким рівнем навантаження, таких як ходьба. Однак деяким собакам може знадобитися контролювати біль і запалення перед початком тренувань або мати особливі обставини, які роблять ходьбу ризиком падіння.

Чим відрізняється ревматоїдний артрит від остеоартриту у собак?

Остеоартроз – це дегенеративне захворювання синовіальних суглобів, яке включає запальні зміни. Ревматоїдний артрит також включає запальні зміни, але це захворювання, при якому імунна система помилково атакує суглоби організму.

Які фактори ризику остеоартрозу?

Ожиріння є фактором ризику розвитку остеоартриту через природні запальні ефекти та надмірне навантаження на суглоби. Поговоріть зі своїм ветеринаром про втрату ваги в структурованому, позитивному ключі, який налаштує вашого собаку на успіх.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;