КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Що потрібно знати про можливі реакції на вакцину?

 

 Американська асоціація лікарень для тварин (AAHA) рекомендує всім власникам собак, незалежно від способу життя тварини, вакцинувати своїх домашніх улюбленців основними вакцинами,  якщо немає медичних причин не робити щеплення.

Вакцина – це ін’єкція вбитого або зміненого мікроорганізму, який стимулює імунну систему організму реагувати на імітацію інфекції. Ця реакція допомагає організму навчитися боротися з інфекцією, якщо він піддасться її впливу в майбутньому.

Однак, коли імунна система стимулюється таким чином, можуть бути побічні ефекти. Ці ефекти називаються реакцією на вакцину.

Не знаєте, чи варто звертатися до ветеринарного лікаря?

 

Симптоми реакції на вакцину у собак

Коли імунна система стимулюється вакциною, часто виникають легкі побічні ефекти. Однак, якщо ці побічні ефекти тривають довше доби зверніться до ветеринарного лікаря.

Легкі побічні ефекти від вакцини включають:

  1. Подразнення або біль у місці ін’єкції

  2. Субфебрильна температура

  3. Втома

  4. Відсутність апетиту

  5. Кашель або чихання, якщо ваш вихованець отримав інтраназальну (через ніс) вакцину

  6. Невелика шишка в місці ін’єкції

    • на її зникнення може піти до двох тижнів. Якщо ви помітили будь-яке почервоніння, набряк, біль або виділення через один-два дні після вакцинації – негайно зверніться до ветеринарного лікаря.

Хоча і рідко, можуть виникати більш серйозні побічні ефекти від вакцини (Гіперчутливість), включаючи серйозні імуноопосередковані реакції. Це імунна система собаки атакує власні клітини організму.

Гіперчутливість I типу, або анафілаксія, потенційно небезпечна для життя і вимагає негайної ветеринарної допомоги.  Клінічними ознаками анафілактичної, небезпечної для життя реакції є:

  1. Блювота або діарея

  2. Набряки на обличчі, носі/морді або навколо очей

  3. Утруднене дихання

  4. Колапс

Якщо ви помітили будь-які з цих ознак після вакцинації, важливо звернутися до ветеринарного лікаря, або клініки невідкладної допомоги, оскільки це може свідчити про серйозну проблему.

Найпоширеніші реакції на вакцину у собак

Дослідження 2005 року, в якому взяли участь  понад 1 мільйон собак, показало, що частота побічних реакцій, становить приблизно 1 на 260 собак і включає будь-який тип реакції, незалежно від тяжкості. Дослідження показало, що молоді собаки, дрібні породи собак та боксери, мають вищий ризик побічних реакцій.

До п’ятірки собачих порід групи ризику, увійшли такси, мопси, бостон-тер’єри, мініатюрні пінчери та чихуахуа.

Крім того, це дослідження показало, що вірогідність реакції на вакцину може бути збільшена, якщо собаці вводити більше однієї вакцини за одне відвідування лікарні.

Групування вакцин, звісно, може бути зручним з точки зору фінансів, але краще обговорити з ветеринарним лікарем введення лише однієї вакцини за візит, якщо ваш улюбленець перебуває в групі підвищеного ризику або має в анамнезі реакцію на вакцину.

Хоча реакції можливі щоразу, коли імунна система стимулюється вакциною, нижче ми обговоримо найпоширеніші основні та неосновні (непрофільні) вакцини для собак та пов’язані з ними реакції:

Вакцина проти чуми собак

Вірус чуми собак є заразним і потенційно небезпечним для життя вірусом. Щеплення від вірусу чуми собак (CDV) вважається основною вакциною, що означає, що вона рекомендована для всіх собак незалежно від місця проживання.

Вакцина проти парвовірусу собак

Парвовірус собак є ще одним дуже заразним вірусом, який може викликати захворювання носа у собак. Хворобі можна запобігти за допомогою вакцинації. Вакцина також вважається основною вакциною.

Вакцина проти сказу

Сказ – це вірусна інфекція, яка може вразити будь-якого ссавця, і як тільки симптоми помічені, це призводить до летального результату. Оскільки сказ може передаватися людям і є смертельним захворюванням, це основна вакцина, яку настійно рекомендують усім собакам/домашнім тваринам і коням. Деякі країни законодавчо вимагають вакцинацію собак від сказу. 

Вакцина від вольєрного кашлю

Bordetella bronchiseptica (Bb) є одним із компонентів захворювання, що зветься вольєрний кашель. Вакцина від Bb є комплексною і також включає вірус парагрипу собак (CPIV), аденовірус собак 2, вірус собачого грипу та іноді вірус чуми собак.  

Вакцина проти лептоспірозу

Лептоспіроз собак  є поширеною бактеріальною інфекцією, яка може бути викликана різними штамами бактерій Leptospira – всі ссавці потенційно піддаються ризику.

Вважається непрофільною вакциною, але оскільки хвороба може поширюватися між тваринами та людьми і є потенційно небезпечною для життя, рекомендується вакцинація.

Як і вакцина проти сказу, вакцина проти лептоспірозу є вбитою вакциною (інактивованою). Компонент часто виявляють у комбінованій вакцинації, що включає вакцини проти чуми собак і парвовірусу, які називаються DHLPP.

Вакцина Лайма

Хвороба Лайма викликається бактеріальною інфекцією Borrelia burgdorferi, яка передається при укусах кліщів, в першу чергу чорноногим кліщем (він же оленячий кліщ) і західним чорноногим кліщем. Вакцинація проти Лайма є непрофільною вакциною. Необхідність вакцинації краще обговорити з ветеринарним лікарем, виходячи із місця проживання.

Невдача вакцинації

Коли вакцина не забезпечує захист у молодого собаки, найпоширенішою причиною є наявність антитіл, які собака-мати передає своїм цуценятам; Ці антитіла перешкоджають імунній відповіді щеплення.

З цієї причини вакцинація зазвичай починається у віці від шести до восьми тижнів, а ревакцинація відбувається кожні три-чотири тижні приблизно до 16-тижневого віку, щоб переконатися, що материнські антитіла ослабли і була сильна імунна відповідь.

У літніх собак імуностаріння є дуже рідкісною, але можливою причиною невдачі вакцинації. Імуностаріння – це вікове зниження активності імунної системи. Імунна система не виробляє захисну реакцію на вакцину.

Лікування побічних ефектів вакцинації 

Лікування побічних ефектів багато в чому залежить від тяжкості та ступеня побічних ефектів. Зазвичай лікування рекомендується тільки у важких випадках. Однак ветеринарний лікар може призначити ліки, які допоможуть вашому улюбленцю почуватися краще.

При тяжких, небезпечних для життя реакціях, лікування зазвичай складається з ліків, таких як антигістамінні препарати, стероїди, внутрішньовенні інфузії та кисень. У вкрай серйозних випадках собак потрібно інтубувати і покласти на апарат штучної вентиляції легенів, щоб допомогти їм дихати.

Якщо ви помітили блювоту, діарею, набряк, ділянки почервоніння, проблеми з диханням або колапс після вакцинації, негайно зверніться до ветеринарного лікаря або клініки невідкладної допомоги.

Безпека собак під час і після вакцинації

Якщо у вашого собаки була будь-яка реакція на вакцину, важливо повідомити ветеринарного лікаря, якою була реакція, якою б легкою вона не була. Реакції можуть стати більш серйозними при подальших щепленнях.

Крім того, деякі собаки частіше мають реакцію на вакцину через свою генетику, включаючи собак дрібних порід і боксерів.

У таких випадках або для собак, у яких раніше спостерігалася реакція, поговоріть зі своїм ветеринарним лікарем про лікування собаки перед вакцинацією. Іноді ліки, такі як антигістамінні препарати, можуть бути корисними для контролю імуноопосередкованої реакції.

Введення кількох вакцин одночасно (наприклад, одна вакцина проти сказу плюс комбінована вакцина проти чуми/парво), або протягом двох тижнів одна від одної – потенційно може вплинути на імунну відповідь і збільшити ризик побічної реакції.

Розділення вакцин принаймні на два тижні може допомогти знизити ризик реакції та дозволяє проводити більш контрольоване дослідження того, яка вакцина спричинила побічне явище.

Загалом вакцини для собак безпечні, а рятівна користь і захист переважають потенційну можливість серйозної побічної реакції.

Поширені запитання про реакції на вакцину

Чи почуваються собаки погано після вакцинації?

Більшість собак надзвичайно добре переносять вакцини.

Однак це звичайне і нормальне явище, коли цуценята мають менше енергії, мають легку лихоманку або їдять менше протягом 24 годин після вакцинації.

Через який час після вакцини у собаки може виникнути реакція?

Серйозні алергічні реакції можуть виникнути як через декілька хвилин, так і через кілька годин після щеплення.

Якщо ви стурбовані ризиком серйозної реакції, поговоріть зі своїм ветеринарним лікарем, перш ніж він введе вакцину.

Ви також можете попросити, щоб ваш собака залишився в клініці протягом однієї-двох годин для спостереження, після введення вакцини. Більшість реакцій виникає протягом перших 24 годин після вакцинації.

Чи запобіжить реакцію половинна або менша доза вакцини?

Менша доза не запобігає і не знижує ризик виникнення реакції; Насправді, введення меншої дози може спричинити невдачу вакцинації і не забезпечити подальшого захисту від захворювання.

У деяких юрисдикціях введення меншої дози вакцини проти сказу може бути незаконним. Вакцини повинен вводити ліцензований ветеринарний лікар, дотримуючись рекомендацій виробника.

Image: iStock.com/macniak

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;