КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Вірус герпесу у собак

Вірус герпесу собак (CHV) — це захворювання, характерне для собак, вовків і койотів. CHV – це, перш за все, репродуктивне захворювання, а це означає, що багатьом нашим собакам-компаньйонам (і їхнім “батькам”) не потрібно надто турбуватися про це.

Однак CHV є серйозною проблемою для заводчиків, оскільки він може мати високий рівень смертності для цуценят віком до 3 тижнів і є основною причиною спонтанних абортів і мертвонароджень. Через 3 тижні у цуценяти починає підвищуватися температура тіла і поліпшується його здатність боротися з вірусом. Цуценята старше 6 місяців рідко піддаються вірусу.

Контакт зазвичай відбувається через ніс, рот або статеві органи. У цуценят (і собачих плодів) вірус може розмножуватися і поширюватися по всій лімфатичній системі та кровотоку, завдаючи широкої шкоди.

Герпесвіруси також подорожують до нервових клітин, де вони можуть «маскуватися», лежачи в сплячому стані та викликаючи інфекцію під час стресу. Потім собаки можуть періодично виділяти вірус протягом усього життя.

Симптоми вірусу герпесу собак

З огляду на серйозність вірусу, для багатьох власників домашніх тварин або заводчиків єдиною ознакою, яку вони можуть помітити, є, на жаль, мертве цуценя. Для інших ознаками можуть бути:

  1. Нездатність до процвітання, наприклад, нездатність годувати грудьми або набирати вагу
  2. Надмірний плач
  3. Млявість
  4. Температура тіла нижча за норму

Інші ознаки включають діарею, нежить, пневмонію та петехії (точкові крововиливи) на животі, внутрішньому вусі, кон’юнктиві або яснах.

Дорослі собаки, які страждають від вірусу, можуть не проявляти жодних клінічних ознак або можуть проявляти легкі ознаки, пов’язані із застудою (наприклад, кашель, нежить або млявість). У деяких собак також може спостерігатися безпліддя, ураження статевих органів, а у вагітних собак може спостерігатися раптова втрата посліду або мертвонародження.

Причини вірусу герпесу собак

ВГВ часто передається від однієї собаки до іншої при безпосередньому контакті, або через слину, носові або вагінальні виділення/виділення, або при статевому контакті. У рідкісних випадках вірус може передаватися фомітами (об’єктами, що переносять вірус, такими як одяг, вода та миски для їжі). Зазвичай вірус поширюється між цуценятами та собаками, які спілкуються, наприклад, у посліді. Вірус також може передаватися від матері до потомства.

Як ветеринари діагностують вірус герпесу собак

Ветеринар може запідозрити вірус герпесу собак у цуценяти віком до 3 тижнів і має клінічні симптоми (або помер).

ПЛР-тест може бути проведений на зразках тканин або рідин, але, на жаль, більшість діагнозів проводяться після смерті цуценяти шляхом пошуку уражень, пов’язаних з вірусом герпесу собак.

Лікування вірусу герпесу собак

На жаль, після встановлення діагнозу або навіть підозри результат для більшості інфікованих цуценят є поганим. У багатьох випадках щеня вже пройде, або ветеринар порекомендує евтаназію. Важливо оглянути цуценя навіть після того, як воно померло, щоб можна було вжити запобіжних заходів, щоб обмежити передачу вірусу та захистити братів і сестер або інших собак у сім’ї.

Важливо пам’ятати, що вірус чутливий до тепла, тому підтримка більш високої температури навколишнього середовища для цуценят, що вижили, може допомогти запобігти передачі. Повідомлялося, що деякі противірусні препарати та ін’єкції сироватки антитіл є формою лікування, а інші форми лікування, які часто використовуються, зазвичай є заходами підтримувальної терапії, такими як регідратація, примушування цуценяти до їжі або введення ліків для полегшення болю, нудоти та діареї.

Відновлення та лікування вірусу герпесу собак

На жаль, більшість уражених цуценят не виживають, але ті, хто виживає, часто живуть із довгостроковими виснажливими наслідками, такими як сліпота, захворювання нирок або неврологічна дисфункція.

Багато дорослих собак і цуценят старше 3-тижневого віку продовжують вести відносно нормальний спосіб життя. Деякі з них можуть мати проблеми з фертильністю, а самки, які були інфіковані до вагітності або вже перенесли аборт від вірусу, можуть мати здоровий приплід у майбутньому (за умови, що дитинчата не заразяться інфекцією в іншому місці).

Поширені запитання про вірус герпесу собак

Наскільки поширений вірус герпесу собак?

Вірус герпесу собак є поширеним і смертельно небезпечним вірусом, який був виявлений у всьому світі і після зараження ніколи не зникне. Швидше за все, ваш собака вже постраждав, як і більшість інших, просто від звичайного щоденного спілкування. Але врахуйте, що літні собаки, які заразилися, рідко виявляють будь-які клінічні ознаки, оскільки це небезпечно лише для цуценят.

Заразний чи вірус герпесу собак для людини?

Ні. До цього виду вірусу герпесу схильні тільки собаки, вовки і койоти. Однак, як це зазвичай буває з цим типом вірусу, собаки можуть стати латентними носіями та періодично виділяти або поширювати вірус протягом усього життя, і він навіть може викликати ознаки у собаки під час стресу.

Чи існує вакцина від вірусу герпесу собак?

На жаль, у Сполучених Штатах немає комерційно доступної вакцини. Належна гігієна, ізоляція вагітних собак перед народженням, а потім ізоляція матері та посліду протягом перших кількох тижнів життя, а також тепле та чисте середовище для цуценят – це запобіжні заходи, які ви можете вжити, щоб мінімізувати ймовірність захворювання вашого цуценяти. На щастя, більшість побутових дезінфікуючих засобів ефективно вбивають вірус.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;