КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Бабезіоз у собак

Бабезіоз викликається зараженням бабезией – найпростішим паразитом. Зустрічається по всьому світу у домашніх собак і кішок.

Бабезия атакує еритроцити в організмі. Інфекція поширюється через укуси кліщів та/або контакт з інфікованою кров’ю собаки. Собаки з бабезіозом, навіть ті, які не мають жодних клінічних ознак, можуть передавати інфекцію іншим собакам, найчастіше в розплідниках.

Ветеринарні лікарі, часто діагностують бабезіоз випадково після того, як власники приводять своїх собак на огляд через раптове захворювання.  Оскільки бабезіоз є кліщовою інфекцією, інфіковані собаки нерідко хворіють на інші інфекції, що передаються кліщами, такі як ерліхіоз, плямиста лихоманка Скелястих гір, хвороба Лайма та інші. Ці інфекції можуть взаємодіяти одна з одною, роблячи стан більш важким.

Найбільш поширеним способом передачі бабезии у собак є укус кліща. Кліщ повинен вкусити, прикріпитися і харчуватися кров’ю собаки протягом 2 – 3 днів.

Було визначено, що кілька хвороботворних видів Babesia викликають інфекцію у собак, включаючи Babesia canis (підвиди vogeli, canis, rossi), Babesia gibsoni, Babesia vulpes і Babesia conradae. Вважається, що Babesia gibsoni передає захворювання собакам безпосередньо через інфіковану кров від собачих боїв і укусів або переливання крові. Він може навіть поширюватися в кров цуценяти від інфікованої собаки-матері (трансплацентарна передача).

Інкубаційний період, або час від укусу кліща до появи симптомів, в середньому становить близько двох тижнів, але симптоми можуть залишатися слабкими. Деякі випадки не діагностуються місяцями або навіть роками.

Організми Babesia прийнято класифікувати як великі або дрібні:

  1. Babesia canis – це великий кров’яний паразит, який заражає собак, і він поширений по всьому світу
  2. Існує також генетично відмінний дрібний кров’яний паразит, який може заражати собак.
  3. Babesia gibsoni — всесвітнє поширення; нова хвороба в США. В основному нападає на пітбультер’єрів і передається через рану від укусу і від матері до ненароджених цуценят.

Певні породи, такі як грейхаунди і представники групи тер’єрів, мають підвищений ризик зараження. Бабезиоз вважається серйозною загрозою для скакових хортів і пітбультер’єрів. Молоді собаки, як правило, заражаються найважче.

Симптоми бабезиоза у собак

Ознаки інфекції варіюються від легкого захворювання, яке швидко минає, до важкого захворювання, яке призводить до смерті. Ознаки можуть бути дуже різними, залежно від ділянки тіла, яка інфікована. До загальних клінічних ознак належать:

  1. Брак енергії, млявість, депресія
  2. Відсутність апетиту
  3. Блідість ясен та інших слизових оболонок
  4. Лихоманка
  5. Збільшені лімфатичні вузли або селезінка
  6. Сеча аномально темного кольору, зазвичай темно-червоного або оранжевого кольору
  7. Жовта або помаранчева шкіра, жовтяниця
  8. Збільшений або роздутий живіт
  9. Втрата ваги
  10. Знебарвлений стілець
  11. Неврологічні ознаки, у тому числі
  • Дисбаланс та/або хитка хода
  • Судоми
  • Біль у шиї

Кліщі зазвичай знаходяться біля шиї, голови та вух собаки, а також у складках під лапами.

Кліщі, як правило, крихітні і відчуваються як тверда шишка на шкірі собаки. Зазвичай вони темно-коричневі або чорні. Залежно від життєвого етапу кліщі матимуть шість ніг (личинки) або вісім ніг (німфи та дорослі особини). Якщо вони були на вашому собаці протягом деякого часу, вони можуть харчуватися кров’ю собаки та мати світло-коричневий або сірий колір. Собаки все ще можуть заразитися кліщами, навіть якщо вони мають щомісячні профілактичні засоби від бліх та кліщів. Найкраще часто перевіряти собаку, якщо ви живете в районі, де поширені кліщі, а також після того, як проводите час у лісистій місцевості та парках з іншими собаками.

Причини бабезиоза у собак

Як тільки кліщ вкусив собаку, в кров потрапляють кров’яні паразити, такі як бабезия. Кліщ повинен харчуватися 2-3 дні, щоб заразити собаку бабезиями. Паразит розмножується в еритроцитах, що призводить до анемії. Інфіковані еритроцити розщеплюються і в організм виділяється гемоглобін. Це може призвести до жовтяниці (жовте забарвлення шкіри та білків очей) та до анемії, коли організм не може виробляти достатню кількість нових еритроцитів для заміни тих, що руйнуються.

Собаки, які проводять багато часу на свіжому повітрі, особливо в лісистій місцевості, піддаються підвищеному ризику укусів кліщів і зараження цим паразитом.

Існують докази прямої передачі бабезії від собаки до собаки за певних обставин, зокрема:

  • Заражена собака з ушкодженнями ротової порожнини або саднами кусає іншу собаку. Особливо це стосується Babesia gibsoni, яка в першу чергу вражає пітбультер’єрів.
  • Ще не народжене щеня заражається в матці матері.
  • Собака ненавмисно заражається через переливання зараженої крові від іншої собаки.
  • Коли собаки утримуються в розплідниках з поганою профілактикою боротьби з кліщами.

Як ветеринарні лікарі діагностують бабезиоз у собак

Ваш ветеринарний лікар повинен отримати повну історію симптомів, включаючи те, коли міг статися укус кліща або собача бійка. Ветеринарний лікар проведе повне медичне обстеження, що включає:

  1. Загальний аналіз крові
  2. Біохімічний профіль крові
  3. Загальний аналіз сечі
  4. Панель з електролітом

Часто відзначається низький рівень білка в крові, знижена кількість тромбоцитів крові, анемія.

Бабезіоз можна сплутати з іншими захворюваннями, які викликають лихоманку, анемію, руйнування еритроцитів, жовтяницю або червону сечу. Для підтвердження діагнозу необхідно провести одне або кілька з наступних лабораторних досліджень:

  1. Пляма Райта, пляма, яка використовується на зразку крові собаки, а потім досліджується під мікроскопом, допомагає вашому ветеринару диференціювати клітини крові, роблячи інфекцію крові більш очевидною, оскільки вона дозволяє побачити найпростіших на мазку крові.
  2. Тести на імунофлуоресцентні антитіла (ІФА) шукають антитіла в сироватці крові, які вступають в реакцію з мікроорганізмом Babesia. Сироватка – це частина крові, що залишається, коли всі клітини видаляються шляхом високошвидкісного обертання зразка крові. Тести IFA обмежені, оскільки вони зазвичай не можуть розрізняти різні види та підвиди Babesia.
  3. Імуноферментний аналіз (ІФА) – ще один аналіз крові. Позитивний результат тесту залежить від реакції антитіл інфікованого собаки, на розвиток якої може піти до 10 днів.
  4. Тести методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) шукають наявність ДНК Babesia в біологічному зразку, зазвичай цільної крові у собак. Перевага ПЛР-тесту полягає в тому, що він може виявити всі чотири види бабезій. Він більш чутливий, тому що не використовує мікроскоп.

Лікування бабезиоза у собак

Схваленим FDA засобом для лікування бабезіозу є імідокарб дипропіонат, антипротозойний препарат, який зазвичай використовується для лікування великих видів бабезій. Це ін’єкція, яку робить ветеринарний лікар. У деяких випадках також будуть рекомендовані антибіотики, такі як азитроміцин та/або кліндаміцин.

Специфічне лікування залежить від виявленого виду бабезии і тяжкості захворювання. Собаки з більш важким ураженням потребують протизапальних або стероїдних препаратів, госпіталізації, внутрішньовенних інфузій, переливання крові, кисневої терапії, ліків проти нудоти та іншої підтримувальної терапії. Переливання крові може врятувати життя тваринам з дуже анемією і зазвичай проводиться у собак.

Відновлення та лікування бабезіозу у собак

Використовується ін’єкція імідокарбу, одноразова доза, як правило, успішна для знищення Babesia canis (великого мікроорганізму), але для менших видів Babesia необхідні дві ін’єкції, зроблені з інтервалом у два тижні. Ін’єкція часто болюча і може викликати м’язове тремтіння, слинотечу, підвищену частоту серцевих скорочень, тремтіння, лихоманку, набряк обличчя, сльозоточивість очей і неспокій.

Ваш ветеринарний лікар захоче стежити за прогресом вашої собаки та призначить регулярні контрольні візити для повторного аналізу крові та сечі. Слід провести два-три послідовні негативні ПЛР-тести, починаючи через два місяці після лікування, щоб переконатися, що лікування вашої собаки було успішним і інфекція не зберігається.

Більшість випадків бабезіозу не будуть діагностовані до тих пір, поки хвороба не буде досить прогресована. Прогноз для собаки з діагнозом бабезиоз насторожений, в залежності від того, які системи організму вражені на момент постановки діагнозу.

Власники домашніх тварин повинні знати, що собаки, які пережили бабезіоз, часто залишаються субклінічно інфікованими і в майбутньому можуть страждати від рецидиву захворювання. Ці стійко заражені собаки служать джерелом для подальшого поширення хвороб в кожній місцевості. Собаки, які одужали від бабезіозу, ніколи не повинні використовуватися як донори для переливання крові, оскільки у реципієнтів може розвинутися хвороба.

Профілактика бабезиоза у собак

Запобігання контакту з кліщами шляхом використання відповідних засобів для боротьби з кліщами та негайного видалення будь-яких кліщів допоможе захистити вашу собаку від впливу цього паразита. Профілактика також зосереджена на контролі передачі інфекції від собаки до собаки через кров, наприклад, при укусах собак, від матері до цуценят і переливанні крові.

Собаки повинні отримувати регулярну профілактику кліщів за допомогою нашийника, місцевого препарату, що наноситься на шкіру, або таблеток/таблеток, прийнятих через рот. Можна використовувати пероральні засоби для профілактики паразитів, такі як Revolution, Bravecto та NexGard,  або нашийники від кліщів, такі як Preventic та Seresto. Обов’язково дотримуйтесь порад ветеринарного лікаря при використанні цих засобів.

Тримайте траву та кущі підстриженими у своєму дворі. У районах, де кліщі є чималою проблемою, можна обробити від кліщів і територію розплідника.

Поширені запитання про бабезіоз у собак

Які симптоми бабезіозу у собак?

Загальні симптоми включають брак енергії, відсутність апетиту та лихоманку.

Чи смертельний бабезіоз собак?

Якщо бабезіоз не лікувати, він може спричинити смерть від тяжкої анемії та/або захворювання печінки.

Чи може бабезіоз викликати судоми у собак?

Церебральний бабезіоз відноситься до інфікування головного мозку організмами Babesia, що призводить до неврологічних симптомів. Ця форма бабезіозу рідко зустрічається у собак, але може викликати судоми та інші неврологічні симптоми, які можуть змінити свідомість або розумову діяльність вашого собаки.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;