КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Чи може у мого вихованця бути алергія на корм?

Так само, як і люди, коти та собаки також можуть мати харчову алергію. І, як і у людей, ці алергічні реакції можуть варіюватися від дратівливих але легких, до важких і небезпечних.

Харчова алергія у вихованців може початися в будь-якому віці. Вони можуть початися, навіть якщо ваша кішка або собака їсть один і той же корм протягом декількох місяців або років.

Чи є це харчовою алергією?

Харчова алергія виникає через імунну систему вихованця. Імунна система, зазвичай, бореться з мікробами та іншими речами, які можуть спричинити захворювання.

Коли у собаки або кішки харчова алергія, їх імунна система приймає їжу за щось шкідливе, а потім йде в атаку. Це викликає реакцію.

Загальні симптоми у котів і собак

Якщо у вашого вихованця харчова алергія, ви можете помітити:

Свербіж шкіри: також відомий як алергічний дерматит, це найпоширеніший тип алергії у домашніх тварин. Свербіж може виникнути на будь-якій ділянці тіла вашого вихованця. У кішок вона часто буває на голові і шиї.

У собак подразнення часто трапляється поблизу:

  1. Вух

  2. Лап

  3. На адній частині

  4. Шлунок

Проблеми зі шкірою: кропив’янка, може з’явитися через 6-24 години після того, як ваш собака з’їв їжу, на яку у нього алергія. Якщо у вашого собаки коротка шерсть, ці сверблячі червоні зони легше помітити. В іншому випадку, можливо, вам доведеться намацати їх.

У котів подразнення шкіри може спостерігатися довше. Невеликі грудочки, наповнені рідиною, можуть розвиватися протягом декількох місяців, але зазвичай вони не з’являються за ніч.

При свербінні шкіри і кропив’янці спостерігаються два побічних ефекти роздратування:

  1. Ваш вихованець, швидше за все, буде дряпати, кусати і облизувати уражені ділянки, що може призвести до пошкодження шкіри. Якщо шкіра відкрита, є ймовірність, що ваш вихованець може отримати інфекцію, яка потребуватиме лікування.

  2. Все це може призвести до випадіння волосяного покрову.

Проблеми з животом: алергія може викликати проблеми зі шлунково-кишковим трактом, такі як гази, блювота та діарея.

Опухла морда: Ви можете побачити набряк на губах, повіках або вушних раковинах собаки.

Хронічні інфекції вуха або лап: повторювані інфекції у вусі або лапах собаки можуть бути ознакою харчової чутливості, а не харчової алергії.

Існує різниця між харчовою алергією та харчовою чутливістю. Наприклад, алергія викликає негайну реакцію імунної системи. Харчова чутливість не впливає. У собаки може бути чутливість до їжі, якщо він має поступову реакцію на інгредієнт корму.

Поширені алергени для котів і собак

Коли справа доходить до їжі, найпоширенішими винуватцями є:

  1. Курка

  2. Яловичина

  3. Яйце

  4. Риба (для кішок)

  5. Молочні продукти

До менш поширених належать:

  1. Кукурудза

  2. Пшениця

  3. Рис

  4. Ячмінь

  5. Овес

Проконсультуйтеся з ветеринарним лікарем

Якщо ви вважаєте, що у вашого собаки або кота може бути харчова алергія, запишіться на прийом до ветеринарного лікаря.

Чим більше інформації про раціон собаки або кота ви зможете розповісти ветеринарному лікарю, тим краще. Як тільки ви матимете краще уявлення про те, що стоїть за алергією у вашого вихованця, ви зможете полегшити його симптоми та зупинити майбутні загострення.

Що потрібно знати ветеринарному лікарю. Перед візитом вихованця в офіс запишіть:

Симптоми, які є у вашого вихованця: Харчова алергія може по-різному впливати на домашніх тварин. Поділіться всіма змінами, які ви помітили у свого улюбленця, навіть якщо ви не впевнені, що вони пов’язані між собою. Якщо ви знаєте дати, коли вони почалися, запишіть і їх.

Корм, який їсть ваш вихованець:  Ваш вихованець може їсти один і той же корм протягом декількох років, перш ніж його імунна система почне мати з ним проблеми. Переконайтеся, що ветеринарний лікар також знає про будь-які смаколикі, які ви даєте своєму вихованцеві, незалежно від того, чи вони з вашої обідньої тарілки, чи куплені в зоомагазині. Включіть будь-які ароматизовані іграшки та зубну пасту, яку використовує ваш вихованець.

Ліки та добавки: чи приймає ваш вихованець будь-які ліки? Навіть якщо ви даєте тварині трав’яні добавки або безрецептурний продукт, повідомте ветеринарному лікарю ім’я, кількість, яку приймає ваш улюбленець, і коли він почав.

Інші тригери алергії: Чи піддавався ваш вихованець останнім часом впливу бліх, пилку, пилових кліщів або бігав у траві? Все це може викликати ті ж симптоми, що і харчова алергія.

Постановка діагнозу

Ветеринарний лікар може запропонувати:

Тестування на алергію: як і у людей, з’ясування харчової алергії у вихованця може зайняти час. По-перше, ветеринарний лікар може спробувати виключити інші фактори, які можуть призвести до появи симптомів у собаки або кота.

Елімінаційна дієта: найкращий спосіб з’ясувати харчову алергію – це одна з метод, яку слід робити лише під наглядом ветеринарного лікаря або дієтолога, який може призначити спеціальний корм для вашого вихованця під час випробування. Потрібно зробити кілька кроків:

  1. Переведіть вихованця на раціон з продуктів, які він ніколи не їв. Можливо, вам доведеться купувати корм у зоомагазині, або готувати його вдома. Протягом наступних 10-12 тижнів ніщо інше не повинно потрапити в рот вашого вихованця. Не їжа, не жувальні ласощі, не недоїдки з вашого обіднього столу і навіть ліки, які мають ароматизатори. Якщо симптоми у вашого вихованця зникають, це може означати, що у нього харчова алергія. Але це ще не вирішено.

  2. Тепер поверніться до старого раціону вашого вихованця. Якщо свербіж шкіри або інші симптоми повертаються, ймовірно, у вашого вихованця харчова алергія. Але ви все ще не закінчилося.

  3. Поверніться до спеціальної дієти з першого кроку і дочекайтеся, коли симптоми алергії знову зникнуть. Тепер додайте один інгредієнт з того корму, який завжди їв ваш вихованець, а потім почекайте деякий час. Якщо симптоми не повертаються, у вашого вихованця немає алергії на це. Тому додайте назад ще один інгредієнт зі старого раціону. Продовжуйте це робити, поки не дійдете до того інгредієнту, що змусить симптоми повернутися. Він, мабуть, і є винуватцем алергії.

На все це йдуть тижні або місяці. Тому ветеринарний лікар, ймовірно, захоче почати з перевірки на наявність інших захворювань, які можуть викликати ті самі симптоми.

Лікування

У більшості випадків ви можете впоратися з харчовою алергією у котів і собак, внісши зміни в те, що вони їдять, щоб вони уникали тригерної їжі.

Ветеринарний лікар може призначити ліки, які полегшать симптоми, поки він визначить довгостроковий план лікування.

Інші речі, які викликають проблеми з травленням

Чи є якась їжа, яка вам просто не подобається? Те ж саме може статися і з собакою або кішкою. Можливо, це щось,  що містить занадто багато жиру, наприклад.

Ветеринари називають це харчовою непереносимістю. Різниця між цим і харчовою алергією полягає в тому, що харчова непереносимість не пов’язана з імунною системою.

Щоб з’ясувати, чи це не сталося з вашим вихованцем, вам доведеться дотримуватися того ж процесу проб і помилок, що і для харчової алергії, описаної вище.

Діарея і блювота також можуть виникати від:

  1. Вірус

  2. Інфекція

  3. Паразит

  4. Захворювання травної системи вашого вихованця. Одним із прикладів є панкреатит, який є запаленням у підшлунковій залозі, органі, який виробляє хімічні речовини, що перетравлюють їжу.

  5. Обструкція. Це коли щось застрягло в шлунку або кишечнику.

Щоб з’ясувати, що не так із вашим собакою або котом, ветеринарному лікарю може знадобитися:

  1. Враховати вік вашого вихованця, перенесені хвороби, отримати інформацію про інших тварин, з якими він був поруч

  2. Провести фізичний огляд

  3. Зробіти лабораторні аналізи зразків крові або калу

  4. Зробіти рентген або УЗД

  5. Зробіти біопсію або інші аналізи зразків його рідин або тканин

Після того, як ветеринарний лікар з’ясує, у чому справа, собаці або коту може знадобитися:

  1. Ліки, що вбивають мікроби або паразитів

  2. Препарати, що допомагають при діареї або блювоті

  3. Рідина для поповнення того, що тварина втратила через діарею

  4. Хірургія

  5. Ліки від болю

Інші речі, які викликають проблеми зі шкірою

Сверблячка і шкірні інфекції найчастіше виникають через:

  1. Бліх

  2. Алергія на бліх

  3. Алергія на предмети в повітрі або в оточенні вихованця, такі як пилові кліщі, пилок або трава

Коли за станом шкіри вашого вихованця стоять блохи або алергія на бліх, зазвичай це найпростіше, що можна з’ясувати. Якщо ви помітили бліх, ветеринарний лікар призначить вам засіб, який їх вбиває, і, можливо, також ліки, щоб зупинити алергічну реакцію на бліх. Якщо симптоми зникнуть, то все добре.

Важче визначити, якщо у вашої собаки або кота алергія на такі речі, як пилок. Ветеринарний лікар огляне вашого улюбленця, розпитає про його історію здоров’я та зробить шкірні проби.

Дізнавшись, на що у вашого вихованця алергія, ветеринарний лікар може вирішити, як з нею впоратися.

Можливо, вам доведеться:

  1. Тримати вихованця подалі від того, на що у нього алергія

  2. Допомогти вихованцеві підтримувати шерсть в чистоті.

  3. Слідкуйте за тим, щоб ваш вихованець регулярно приймав будь-які ліки, що призначив ветеринарний лікар.

Яким би не було призначене лікування, вам доведеться взяти на себе довгострокові зобов’язання, щоб дотримуватися призначень лікаря . Здоров’я Вашого вихованця залежить тільки від Вас.

 

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;