КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Як впоратися з агресією між собаками (агресивна поведінка між собаками)

 

Агресія до собак

Агресія до собак, або агресивна поведінка між собаками, виникає по відношенню до собак в одному домі або до незнайомих собак. Така поведінка часто вважається нормальною, але деякі собаки можуть стати надмірно агресивними через багатьох факторів.

Міжсобача агресія зустрічається набагато частіше у некастрованих самців. Загальні ознаки, зазвичай, починають з’являтися, коли собака досягає статевої зрілості (у віці від шести до дев’яти місяців) або стає соціально зрілим у віці від 18 до 36 місяців. Як правило, міжсобача агресія є більшою проблемою між собаками однієї статі.

Симптоми і види агресії у собак

Найпоширеніші симптоми агресії між собаками включають гарчання, кусання, підняття губ, клацання зубами та випади в бік іншого собаки. Така поведінка може супроводжуватися полохливими або покірними позами тіла та виразами на морді, такими як присідання, підібгання хвоста, облизування губ і відступ.

Як правило, до того, як станеться серйозний інцидент агресії між собаками в одному і тому ж домогосподарстві, стануть помітні більш виразливі ознаки соціального контролю. Одна з тактик, яку може використовувати собака, – це гарчати та блокувати вхід іншої собаки в кімнату. Певний стан іноді провокує агресію, хоча собаки зазвичай добре ладнають.

Причини агресії у собак

Причини такого стану різні. Можливо, собака став надмірно агресивним через свій минулий досвід, включаючи жорстоке поводження та зневагу. Наприклад, він міг не спілкуватися з іншими собаками в дитинстві або мати травматичну зустріч з іншим собакою. Собаки, врятовані від собачих боїв, також частіше демонструють міжсобачу агресію.

Поведінка власника також може впливати на прояв захворювання (наприклад, якщо власник виявляє співчуття до слабшого собаки, караючи більш домінуючого собаку). Іншими причинами агресії є страх, бажання захистити територію та соціальний статус або хворобливий стан здоров’я.

Діагностика агресії у собак

Офіційної процедури діагностики міжсобачої агресії не існує. Деякі симптоми дуже схожі на грайливу поведінку собаки та неагресивне збудження. Біохімія, аналіз сечі та інші лабораторні аналізи зазвичай дають непримітні результати. Але якщо будуть виявлені будь-які відхилення, вони можуть допомогти ветеринару знайти основну причину агресії.

Якщо є підозра на неврологічне захворювання, може знадобитися розширена візуалізація, така як КТ або МРТ, щоб визначити, чи є це захворюванням центральної нервової системи (ЦНС), або для виключення інших основних неврологічних захворювань.

Як впоратися з агресією собаки

Реальних ліків від міжсобачої агресії не існує. Замість цього лікування в значній мірі зосереджено на контролі проблеми. Власники повинні навчитися уникати ситуацій, які заохочують агресивну поведінку собаки, і швидко та безпечно розлучатися з бійками, коли вони виникають. У ситуаціях, коли більш імовірно проявити агресивну поведінку (наприклад, прогулянки в парку), собаку необхідно тримати подалі від потенційних жертв і тримати під постійним контролем. Власник також може захотіти навчити собаку відчувати себе комфортно, носячи захисний недоуздок на голову і намордник-кошик.

Дресирування агресивних собак

Поведінкова модифікація відіграє вирішальну роль у лікуванні агресії у собак. Використання ліцензованих, професійних тренерів кінологів, є абсолютно необхідним. Агресивного собаку повільно привчають не боятися і не реагувати на інших собак за допомогою різноманітних методів дресирування з позитивним підкріпленням.

На жаль, деякі власники не можуть контролювати, дресирувати або уникати ситуацій агресії собаки. У цих випадках варіанти включають повторне переведення собаки на ситуацію, яка краще відповідає її характеру. Деякі собаки можуть вважатися небезпечними для перебування поруч з іншими тваринами, а також людьми.

Не існує конкретних ліцензованих ліків, які використовуються для лікування агресії між собаками. Однак існує багато поведінкових препаратів, які можуть допомогти в лікуванні тривоги або підвищеної збудливості, таких як Прозак, Ксанакс, тразодон, ацепромазин і габапентин. Деякі з цих препаратів використовуються щодня, тоді як інші використовуються лише для ситуаційних подій.

Успішне лікування міжсобачої агресії зазвичай вимірюється зменшенням тяжкості або частоти інцидентів. Крім того, рекомендації по лікуванню потрібно виконувати протягом усього життя собаки. Навіть якщо агресивні інциденти повністю виключені на певний період часу, можуть виникнути рецидиви, якщо власник не буде постійно строго дотримуватися рекомендацій. Власники агресивних собак повинні тісно співпрацювати з ветеринарними лікарями та професійними кінологами для досягнення цілей лікування. Це забирає багато часу і терпіння, але багато собак здатні контролювати міжсобачу агресію і вести нормальне, щасливе життя.

 

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;