КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Морські свинки, яких зазвичай називають каві, можуть стати чудовими, веселими та люблячими домашніми тваринами, якщо їм забезпечити належний догляд і ветеринарне лікування. Це слухняні і доброзичливі представники сімейства гризунів. Морські свинки зазвичай не кусаються, хоча молоді, погано соціалізовані або перелякані морські свинки можуть щипати від страху. Середня тривалість життя одомашненої морської свинки  становить 4-5 років.

У той час як Американська асоціація заводчиків каві офіційно визнає 13 порід, зазвичай виділяють три типи морських свинок:

  1. Американець: коротке, гладке волосся

  2. Перуанська: довге шовковисте волосся

  3. Абіссінська: мутовки неслухняного, грубого волосся

Морські свинки – стадні тварини зі складною комунікацією та вокализацією. Вони, як правило, не щасливі як самотні істоти, і їм подобається жити групами по двоє або більше. Люди не є замінними компаньйонами для каві. Хоча найкраще вирощувати морських свинок разом, коли вони молоді, багато дорослих особин можна успішно представити. Самці можуть процвітати з кількома самками або свиноматками. Однак слід бути обережним, щоб не дозволити їм розмножуватися, якщо це не є наміром.

Утримання морських свинок

Розмір клітини

Чим більше, тим краще, коли мова йде про будиночки для морських свинок! Якщо вони проводять в клітці багато часу, вона повинна бути ще більше. Більшість кліток, куплених у магазині, занадто малі для морських свинок, особливо для сім’ї. Як мінімум, клітка повинна бути 125 сантиметрів на 60 сантиметрів. Для кожної додаткової морської свинки наявну площу слід збільшувати на 20%.

Клітки повинні добре провітрюватися, щоб запобігти респіраторним захворюванням, оскільки морські свинки мають чутливі дихальні шляхи. Настил повинен бути міцним і твердим (не решітка або дріт), щоб уникнути пошкодження ніг. Висота не має такого великого значення, але деяким морським свинкам можуть подобатися невеликі, безпечні пандуси на кілька рівнів.

Ліжко

Паперові рушники та фліс, який можна прати, є кращими матеріалами для постільної білизни. Щодня ретельно очищайте брудні ділянки, а постільну білизну повністю міняйте кожні три-чотири дні. Не використовуйте кедрову стружку та уникайте деревної стружки взагалі, оскільки вона може викликати подразнення дихальних шляхів. Морські свинки, як правило, неохайні і навіть можуть справляти нужду в посуд з їжею, тому правильна гігієна має важливе значення.

Кімнатна температура

Морські свинки мало переносять спеку і вологість. Ніколи не допускайте, щоб вони перебували при температурі вище 26 градусів і підтримуйте відносну вологість від 40% до 70%. Морські свинки можуть постраждати від теплового удару, якщо їм стане занадто тепло.

Багатовидові домогосподарства

Морських свинок ніколи не можна утримувати поруч з кроликами або іншими видами. Клінічно нормальні кролики можуть бути носіями деяких захворювань, таких як бордетелла, які можуть бути смертельними для морських свинок. Морських свинок слід утримувати тільки з іншими кавами. Хоча деякі морські свинки вчаться насолоджуватися товариством собак або кішок, важливо пам’ятати, що, як вид здобичі, ця взаємодія може бути дуже стресовою — і навіть, можливо, небезпечною — для морських свинок.

Іграшки

Морські свинки люблять бавитися іграшками, щоб не нудьгувати! Іграшки можуть забезпечити необхідне фізичне навантаження, щоб ваша морська свинка була щасливою та здоровою. Багато морськіх свинок, можуть навіть вивчити кілька простих команд або сигналів. Каві мають особливі потреби в жуванні та укритті. Деякі поширені улюблені предмети свинок включають:

  1. Паперові пакети

  2. Картонні коробки з вирізаними отворами

  3. Спеціальні домики

  4. Сіно, набите в іграшки

  5. Рулони паперових рушників

  6. Тунелі

  7. Інші комерційно доступні іграшки

 

Морські свинки не охоче сприймають вправи на колесах і можуть поранитися, якщо в їх клітку помістити колесо. Краще не використовувати тренажерні колеса для хом’яків чи пацюків, або м’ячі. Замість цього обов’язково включіть принаймні одну схованку на морську свинку. Каві можуть спати у своїй схованці та стануть шукати притулку, коли їм страшно. Як здобич, місця, де можна сховатися, дозволяють їм відчувати себе в безпеці, тому всі клітки повинні мати відповідні зони для цієї природної поведінки.

Корми для морських свинок

Морські свинки мають відносно високу швидкість метаболізму і вимагають майже безперервного харчування. Вони абсолютно травоїдні тварини, і їм ніколи не можна пропонувати тваринний білок.

Сіно

Сіно слід пропонувати в необмеженій кількості всім каві. Це найважливіша частина раціону вашої морської свинки, на яку припадає приблизно 75% споживання їжі. Природним раціоном морської свинки є трава — сіно є наступною найкращою альтернативою. Тимофіївка – одне з найпоширеніших ласощів. Уникайте люцерни для дорослих свинок, так як вона призводить до ожиріння і надлишку кальцію. Молоді або вагітні морські свинки можуть їсти люцерну або конюшину, але після дорослішання у них має бути лише трав’яне сіно. Стариця є кращою маркою сіна, оскільки вона високоякісна і рекомендована ветеринарами. Морські свинки можуть страждати від багатьох недуг — стоматологічних і шлунково-кишкових — якщо їх не годувати сіном в необмеженій кількості.

Овочі

Морські свинки повинні щодня з’їдати приблизно чашку овочів. Вводьте будь-який новий продукт харчування повільно, щоб у вашого каві не почалася діарея. Після того, як ваша морська свинка звикне до кількох видів овочів, ви можете пропонувати різні сорти — пробуйте два-три різні види щодня. Це допоможе забезпечити їм отримання важливих вітамінів і мінералів. Ось деякі улюблені овочі морської свинки:

  1. Петру́шка

  2. Ромен

  3. Листовий салат

  4. Морква

  5. Конюшина

  6. Зелень кульбаби

Вітамін С

На відміну від більшості ссавців, морським свинкам не вистачає ферменту для синтезу власного вітаміну С і вони повинні отримувати його зі свого раціону. Гіповітаміноз С (або знижений рівень вітаміну С) може призвести до цинги та інших захворювань. Таблетки вітаміну С, можна давати як добавку разом із відповідними продуктами, такими як червоний перець, капуста або петрушка.

Краплі з вітаміном С можна додавати в воду, але будьте обережні. Добавку до води необхідно щодня міняти і перемішувати, так як вона швидко розкладається і не буде ефективною. Крім того, добавка може мати дивний присмак, який може не сподобатися каві. Якщо каві не подобається смак води, вони можуть пити менше і зневоднюватися. Тому більшість ветеринарів не рекомендують додавати вітамін С в пляшки з водою для морських свинок.

Середньостатистичній дорослій морській свинці потрібно близько 10–30 міліграмів вітаміну С щодня. Проконсультуйтеся з ветеринаром щодо індивідуальних потреб вашого власного каві.

Гранули

Більшість ветеринарів морських свинок рекомендують дуже невелику кількість високоякісних гранул сіна тимофіївки: 1–2 столові ложки на день на морську свинку. Гранули повинні бути доповненням до раціону, а не основним продуктом. Не використовуйте гранули з сухофруктами, овочами або насінням, які можуть призвести до ожиріння та проблем із шлунково-кишковим трактом.

Деякі гранули також можуть містити вітамін С; однак покладатися на них не варто, оскільки вітамін С руйнується з часом. До того часу, коли ваш вихованець з’їсть гранули, вітамін С може мати мінімальну ефективність, залишаючи вашу морську свинку під загрозою захворювання.

Фрукти та ласощі

Загалом, уникайте фруктів і ласощів або пропонуйте їх морській свинці в дуже обмежених кількостях. Занадто багато простих вуглеводів може викликати діарею і проблеми з кишечником. Морські свинки час від часу люблять диню, яблуко, морквяне бадилля або кубики люцерни як ласощі. Ласощі завжди повинні становити менше 5% їх раціону.

Вода

Водою морські свинки повинні бути забезпечені постійно. Більшість морських свинок найкраще справляються з пляшкою-поїльником, прикріпленою збоку клітки. Однак часто оглядайте поїльник, тому що багато морських свинок люблять грати з пляшками і жувати їх.

Морська свинка: медичні потреби

Морські свинки не є хижим видом. Через це вони, як правило, завмирають, коли їм страшно, і приховують свої відчуття. Коли морські свинки нарешті виявляють ознаки хвороби, вона може бути запущеною. Тому, оглядаючи морську свинку на наявність ознак хвороби, переконайтеся, що навколишня обстановка виключає стрес: без гучних звуків або незнайомих тварин.

Здорові каві галасливі, допитливі, активні та голодні! Вони майже ніколи не слід відмовляться від ласощів або зелені, хоча можуть насторожено ставитися до нових продуктів. Обов’язково запропонуйте знайому їжу щоб оцінити апетит і рівень енергії. Відмова від їжі є попереджувальною ознакою того, що ваша морська свинка захворіла.

Очі морської свинки повинні бути відкриті і ясні. Дихання має бути легким і спокійним. Не повинно бути явних ділянок випадіння шерсті, і ваш вихованець повинен легко пересуватися на всіх чотирьох лапах без кульгавості або болю. Зуби повинні мати нормальне вирівнювання, без набряків або виразок навколо рота.

Морські свинки щеплень не отримують. Однак їм потрібні походи до ветеринара принаймні кожні 6-12 місяців, щоб контролювати свою вагу, послухати серце та легені, оглянути зуби та перевірити наявність інших аномалій. Ви також можете щотижня зважувати свого «кабана», щоб контролювати його загальний стан здоров’я. Коли морським свинкам виповнюється 3 роки, вони вважаються літніми і також повинні здавати аналіз крові під час регулярних візитів до ветеринара.

До загальних ознак хвороби відносяться:

  1. Зниження апетиту

  2. Виділення з очей або носа

  3. Млявість

  4. Втрата ваги

  5. Утруднене дихання, кашель або чхання;

  6. Фарбування калу або сечі

  7. Новоутворення на шкірі, ураження або випадання волосся (стригучий лишай)

  8. Зміна калового викиду або консистенції (діарея)

  9. Слиновиділення

  10. Кривава сеча

  11. Труднощі при ходьбі

Найпоширеніші хвороби морських свинок мають ознаки низького рівня вітаміну С (такі як проблеми з кістками та зубами, синці та аномальні кровотечі), респіраторну інфекцію, стоматологічні проблеми, діарею, шкірні висипання та інфекції (наприклад, стригучий лишай), проблеми, пов’язані з вагітністю та артрит. Якщо ви вважаєте, що ваша морська свинка демонструє ознаки хвороби або поводиться ненормально, негайно зверніться ветеринарного лікаря, спеціаліста по екзотичним тваринам.

Догляд

Морські свинки відносно невибагливі в догляді, але вони мають деякі вимоги до догляду. Нігті морських свинок ростуть безперервно, тому більшість ветеринарів рекомендують підстригати нігті щотижня. У міру дорослішання, кігті морської свинки можуть легко відростати і ставати ламкими. Якщо ви помітили будь-які зміни в нігтях морської свинки, обов’язково зателефонуйте ветеринару. Нігті повинні бути прямими, короткими, і не викликати у морської свинки ознак ненормальної ходьби.

Морські свинки вимагають регулярного розчісування шерсті, особливо довгошерсті породи. Зазвичай вони не потребують купання, оскільки часто вилизуються. Не купайте морську свинку, попередньо не обговоривши це з ветеринаром.

Якщо ви помітили, що у вашої морської свинки відсутня шерсть на якійсь ділянці, негайно зателефонуйте ветеринару. Морські свинки в стресових ситуаціях можуть вискубувати власне волосся або шерсть товариша по клітці. Це може бути ознакою перенаселеності, стресу або нудьги. Ваш ветеринар захоче переконатися, що випадання шерсті не є хворобливим процесом, провівши кілька простих діагностичних тестів.

Посуд для їжі і води слід міняти і чистити щодня, при цьому всю клітку потрібно чистити двічі на тиждень. Процедури очищення частішають у разі дуже брудної свинки або в тих домогосподарствах, де багато морських свинок. Обов’язково ретельно висушіть і провітріть усі місця клітки, де використовувалися миючі засоби, оскільки їх залишки, можуть подразнювати легені морської свинки.

Поводження з морськими свинками

Більшість морських свинок прості в обігу, особливо якщо їх правильно соціалізувати. Однак деякі молоді морські свинки, або новачки у сім’ї, можуть бути не привчені до чемного поводження. Обов’язково використовуйте спокійний голос і ніжні, повільні рухи, коли тримаєте морську свинку. Не ганяйте морську свинку навколо вольєра, так як це може викликати ще більший страх. Морські свинки артикулюють різноманітні звуки — від радісних до переляканих. Вивчення цих шумів допоможе вам краще зрозуміти свою морську свинку та її потреби.

Щоб взяти морську свинку, однією рукою підтримуйте її грудну клітку біля передніх лап, а іншою рукою зачерпуйте задню частину. Ви можете міцно притиснути їх до тіла, забезпечуючи безпеку морської свинки. Рушники можуть допомогти під час цього процесу, особливо на перших порах. Морські свинки можуть бути дуже голосистими і верещати під час перших знайомств з вами, але з часом повинні заспокоїтися. Якщо ваша морська свинка не заспокоюється на руках, переконайтеся, що ви не тримаєте якусь частину занадто міцно, скоріше за все, ніщо інше не викликає у неї дискомфорту.

Відомо, що морські свинки мочаться та/або випорожнюються під час стресу. Це може бути корисно як частина медичного огляду, візуально перевіряючи сечу або випорожнення на наявність ознак хвороби. Зверніть увагу на ознаки крові в сечі або рідкого випорожнення, на додаток до будь-яких інших відхилень.

Чим більше часу ваша морська свинка проводить поза своїм середовищем проживання, тим більш соціалізованою та щасливішою вона стає. Поки морські свинки мають достатню кількість їжі, води та безпеки, вони можуть проводити якомога більше часу зі своєю людиною. Деяким подобається дрімати та обійматися зі своїми господарями, а також досліджувати простір поза кліткою. Для безпеки ваших каві ніколи не дозволяйте їм блукати будинком наодинці. Слідкуйте за будь-якими шнурами, які можуть становити ризик ураження електричним струмом. Перевірте будинок на наявність місць, де ваша каві може застрягти або сховатися. В ідеалі кожна морська свинка повинна проводити поза кліткою не менше години в день.

 

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;