КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Тепловий удар у собак

Тепловий удар є найважчим станом у спектрі захворювань, пов’язаних зі спекою. Першою ознакою того, що у собаки може розвинутися хвороба, спричинена спекою, зазвичай є теплові судоми, що характеризуються м’язовими спазмами. Це часто пов’язано з зневодненням і виснаженням електролітів.

Якщо собака продовжує перебувати під впливом спеки, це, швидше за все, прогресуватиме до теплового виснаження. Теплове виснаження характеризується втомою та слабкістю, але також може включати блювоту та діарею. У фазі теплового виснаження у вихованця, швидше за все, все ще буде нормальна або трохи підвищена температура і зневоднення.

Відмінною рисою переходу від теплового виснаження до теплового удару є ознаки центральної нервової системи, такі як дезорієнтація або судоми, підвищена температура (більше 40 градусів за Цельсієм) і часто поліорганна дисфункція. Тепловий удар виникає через нездатність організму охолонути. Це призводить до пошкодження тканин організму (запалення), що призводить до зниження припливу крові до органів і в кінцевому підсумку може спричинити пошкодження та відмову органів.

Тепловий удар може постраждати від будь-якої системи організму, але до основних з них належать:

  1. Серце (підвищена частота серцевих скорочень)

  2. З боку центральної нервової системи (дезорієнтація, судоми)

  3. Шлунково-кишковий тракт (блювота і діарея, часто з кров’ю)

  4. Нирок

  5. Печінка

  6. Система згортання крові (підвищений ризик кровотечі)

Крім того, тепловий удар порушує захисні механізми організму, пошкоджуючи білки теплового шоку, які призначені для захисту організму від стресу та спеки.

Тепловий удар може статися дуже швидко і закінчитися смертю менш ніж за годину, особливо якщо вихованець не має доступу до тіні, води та відпочинку. Це абсолютна надзвичайна ситуація, і власники домашніх тварин повинні негайно відвезти собаку до місцевої ветеринарної лікарні швидкої допомоги, якщо вони підозрюють тепловий удар.

Не знаєте, чи варто звертатися до ветеринара?

Дайте відповідь на кілька запитань про симптоми у вашого вихованця, і наш ветеринарний засіб перевірки надасть вам найбільш ймовірні причини та подальші кроки.

Симптоми теплового удару у собак

До ознак теплового удару відносяться:

  1. Надмірне дихання

  2. Почервоніння ясен/слизових оболонок

  3. Тахікардія (прискорене серцебиття)

  4. Зневоднення

  5. Підвищена температура (40С і вище)

  6. Блювання (з кров’ю або без)

  7. Діарея (з кров’ю або без)

  8. Дезорієнтація/спотикання

  9. Слабкість/колапс

  10. Судоми/смерть

Причини теплового удару у собак

Є два класичних прикладу того, як у собаки розвивається тепловий удар:

  1. Собака, залишена в машині, навіть у відносно прохолодний день: згідно з недавнім дослідженням, температура всередині автомобіля підвищується в середньому на +5С на годину. Це означає, що навіть якщо зовні лише +20С, внутрішня частина автомобіля може бути більшою за +40С. З цієї причини собаку ні в якому разі не можна залишати одну в машині, навіть з частково відкритими вікнами.  

  2. Собака, яка тренується в спекотний вологий день: Будьте гранично обережні, тренуючи собаку в літні дні. У собак може розвинутися тепловий удар навіть при прогулянці протягом відносно коротких періодів часу. Подумайте про те, щоб виконувати активний відпочинок на свіжому повітрі рано вранці або пізно ввечері та обов’язково забезпечте багато свіжої води.  

Деякі собаки мають більш високий ризик розвитку теплового удару. Собаки з:

  1. Брахіцефалічний синдром (маються на увазі коротконосі собаки з приплюснутою мордою, такі як мопси або боксери)

  2. Хвороби серця

  3. Параліч гортані

  4. Ожирі́нння

  5. Колапс трахеї

Літні собаки також схильні до підвищеного ризику. Однак у будь-якої собаки може розвинутися тепловий удар. Собаки більш сприйнятливі до наслідків захворювань, пов’язаних зі спекою, ніж люди, оскільки вони не здатні охолоджувати себе потовиділенням.

Основним способом охолодження собак є задишка, що призводить до випаровування води з язика, але це неефективно, і вони можуть швидко перегрітися. Випадки теплового удару частіше спостерігаються в південних штатах, і в цілому в районах з більш високими температурами і вологістю. Тепловий удар стає все більш небезпечним через зміну клімату та екстремальні погодні умови.

Як ветеринари діагностують тепловий удар у собак

Тепловий удар часто є діагнозом, заснованим на анамнезі теплового впливу (перебування в машині, фізичні вправи), клінічних ознаках і температурі тіла більше 40С). Також корисно зібрати повний анамнез щодо будь-яких сприятливих факторів, таких як хвороби серця, параліч гортані та колапс трахеї.

Якщо ви підозрюєте, що у вашого собаки може бути тепловий удар, негайно зателефонуйте ветеринару або місцевій ветеринарній лікарні швидкої допомоги. Вони, швидше за все, проінструктують вас, як почати охолоджувати собаку до прибуття в лікарню. Це надзвичайно важливо. Доведено, що охолодження вашого вихованця до прибуття до лікарні збільшує його шанси на виживання з 50% до 80%. Техніка охолодження має вирішальне значення для запобігання ще більшим пошкодженням.

При охолодженні вихованця ні в якому разі не використовуйте лід, так як він може збільшити ризик шоку (падіння артеріального тиску, подальше пошкодження органів) і навіть викликати переохолодження. Постарайтеся перемістити вихованця в прохолодне або затінене місце з вентилятором, якщо це можливо. Змочіть собаку водою кімнатної температури та накрийте спину собаки мокрими рушниками під час транспортування до лікарні.

Після того, як ви прибудете до лікарні, ветеринар почне з ретельного фізичного огляду, щоб перевірити психічний стан і температуру вашої собаки. Якщо ви почали охолоджувати до прибуття в лікарню, температура може бути нормальною, і за нею потрібно буде ретельно стежити, щоб вона не стала занадто низькою, створюючи гіпотермію.

Загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові в сироватці крові та аналіз сечі, ймовірно, будуть рекомендовані для базової оцінки. Вже може спостерігатися підвищення показників печінки та нирок, але рекомендується проводити серійний моніторинг.

Лікування теплового удару у собак

Залежно від діагнозу теплового удару собаку потрібно буде госпіталізувати та почати внутрішньовенно вводити рідини для лікування зневоднення. Будуть призначені ліки для зменшення або запобігання симптомів блювоти і діареї. Антибіотики, швидше за все, будуть частиною лікування вашого вихованця, щоб запобігти інфекції.

Залежно від тяжкості стану вашого вихованця також можуть використовуватися ліки, які допоможуть при набряку мозку та судомній активності. Додаткова допомога може включати кисневу терапію, переливання плазми та/або антиаритмічні препарати за показаннями.

Перебуваючи в лікарні, ветеринарний персонал контролюватиме психічний стан вашої собаки, температуру, кров’яний тиск, частоту серцевих скорочень, частоту дихання та зусилля, а також може провести тест електрокардіограми. Повторний аналіз крові є ймовірним, щоб відстежити будь-які зміни та допомогти направити терапію.

Відновлення після теплового удару

Рання діагностика та агресивне лікування теплового удару важливі для виживання та одужання собаки. Відновлення після теплового удару безпосередньо пов’язане з тим, наскільки високою була температура у собаки, як довго і як швидко вона прибула до лікарні. Серйозні пошкодження можуть виникнути, коли температура тіла досягає вище 43С. Прогноз вважається несприятливим, якщо має місце поліорганна недостатність.

Більшість собак, які виживуть протягом перших 24 годин, будуть жити, але залишатимуться госпіталізованими на внутрішньовенних інфузійних інфузіях та підтримувальній терапії протягом 2-3 днів. Після виписки їм знадобиться багато відпочинку та додаткового TLC, але, як правило, вони можуть повністю відновитися та продовжувати жити нормальним життям. Ветеринарний лікар, імовірно, захоче перевірити аналіз крові через 1–2 тижні після теплового удару, щоб переконатися, що всі органи працюють належним чином.

Профілактика теплового удару у собак

Профілактика є ключовим фактором теплового удару у собак; У спекотну погоду майте на увазі наступне:

  1. Завжди стежте за тим, щоб ваш вихованець мав доступ до тіні та води, перебуваючи на вулиці.

  2. Виконуйте вправи з собаками лише в прохолодну частину дня (рано вранці, пізно ввечері). Навіть короткі прогулянки можуть спричинити тепловий удар у схильних собак або в дуже спекотні вологі дні.

  3. Ніколи не залишайте собак одних в машинах, навіть у, здавалося б, прохолодні дні. Навіть якщо вікна залишаються частково відкритими або автомобіль припаркований у тіні, всередині автомобіля може бути більш ніж на 5С гарячіше, ніж зовні.

  4. У спекотні дні тримайте вихованця в будинку з кондиціонером, особливо якщо у нього є схильні стани, такі як похилий вік, брахіцефальний синдром, ожиріння, хвороби серця, колапс трахеї або параліч гортані.

Поширені запитання про тепловий удар у собак

Що робити, якщо у собаки з’явилися ознаки теплового удару?

Якщо у вашого собаки спостерігаються ознаки теплового удару, помістіть його в прохолодне затінене місце з вентилятором, спрямованим на нього, якщо це можливо. Почніть охолоджувати собаку водою кімнатної температури або рушниками, змоченими у воді, накинутими на собаку. НЕ використовуйте лід. Поки ви починаєте процес охолодження, негайно вирушайте до найближчої ветеринарної лікарні швидкої допомоги.

Як собака отримує тепловий удар?

Дві основні причини теплового удару – це собаки, залишені в автомобілях (навіть у, здавалося б, прохолодні дні), і собаки, які тренуються в жарку вологу погоду.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;