КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Офтальмія неонаторія у собак

(Інфекція ока у новонароджений цуценят)

У цуценят можуть розвинутися інфекції кон’юнктиви слизової оболонки, що вистилає внутрішню поверхню повік і очного яблука, або рогівки, прозорої передньої поверхні очного яблука. Інфекція зазвичай відбувається після того, як верхня і нижня повіки розділяються і відкриваються, приблизно у віці від 10 до 14 днів.

Часто джерелом інфекції є інфекційні виділення з піхви, які передаються при народженні, але негігієнічне середовище також може призвести до інфікування у новонароджених. Бактерії Staphylococcus spp. або Streptococcus spp. зазвичай є причиною інфекцій у цуценят. Якщо інфекції такого характеру не лікувати, вони можуть призвести до сліпоти.

Симптоми і види

  1. На оці може розвинутися кон’юнктивіт із запаленням, почервонінням і виділеннями з кон’юнктиви

  2. Верхні і нижні повіки злипаються через засохлих і покритих кіркою виділень

  3. Повіки прилипають до передньої частини ока

  4. Виділення з очей, які мають гнійний характер або слизову (прозору рідину) з невеликою кількістю гною

  5. Верхні та нижні повіки випинаються назовні через набряк та/або скупчення рідини в очниці або орбіті

  6. Виразка рогівки (виразки на поверхні очного яблука, де бактерії проїли отвори через покриття)

  7. Колапс очного яблука

 

Причини

  1. Вагінальні інфекції у матері (собаки-матері) ближче до моменту народження

  2. Нечисте середовище навколо новонароджених цуценят

 

Діагностика

Ваш ветеринар проведе повне фізичне обстеження постраждалих новонароджених, і йому знадобиться повна історія хвороби про вагітність і пологи, а також довідкова історія хвороби матері, яка народила. Якщо у вашого дорослого вихованця, матері, були будь-які інфекції, про які ви знаєте, вам потрібно буде поділитися з лікарем інформацією про симптоми та час, коли вони почалися. Навіть якщо не було жодних ознак інфекції у матері, якщо симптоми, які проявляються у новонародженого, схожі на тип інфекції, яка передається через родові шляхи, ваш ветеринар повинен буде взяти бактеріологічне дослідження вагінальних виділень у матері.

Також потрібно буде взяти бактеріологічне дослідження виділень з очей для дослідження, і для того, щоб повністю оглянути око на предмет можливих травм або пошкоджень, лікар пофарбує рогівку (покриття ока) флуоресцеїном, флуоресцентним жовто-помаранчевим барвником, який освітлює поверхню рогівки, роблячи навіть найдрібніші подряпини та сторонні предмети видимими під світлом.

Ваш лікар також може призначити хімічний профіль крові, загальний аналіз крові, аналіз сечі та електролітну панель, якщо у новонародженого є основне системне захворювання, яке також потребує лікування.

Лікування

Ветеринар відокремить повіки цуценяти, зволоживши їх і обережно розсунувши. Після того, як очі будуть відкриті, ваш ветеринар зможе промити око та повіки, щоб видалити інфіковані клітини. Щоб повіки знову не злиплися, будуть накладені теплі компреси, які будуть рекомендовані і для домашнього лікування. Ваш ветеринар також призначить місцеву мазь з антибіотиком, яку потрібно нанести на око.

Лікування та профілактика

Прикладайте теплі (не гарячі) компреси до очей постраждалих цуценят після повернення додому, щоб запобігти повторному злипанню повік, і дотримуйтесь повного курсу призначених антибіотиків. Якщо виявиться, що інфекція обмежується лише одним або кількома цуценятами в посліді, вам все одно потрібно буде стежити за ознаками інфекції очей у товаришів по посліду, які виглядають здоровими, щоб ви могли швидко вжити заходів, якщо симптоми все ж з’являться.

Деякі бактеріальні інфекції очей дуже заразні, і ви треба вберегти неінфікованих новонароджених від зараження інфекцією. Попросіть ветеринара проконсультувати вас щодо того, чи потрібно вам ізолювати інфікованих або неінфікованих новонароджених. (Не ізолюйте цуценя, якщо в цьому немає необхідності, оскільки для соціального та фізичного розвитку новонародженого цуценяти важливо бути поруч із матір’ю та товаришами по виводку.) Обов’язково підтримуйте чистоту та гігієну місць для прийому їжі та сну, в яких перебувають новонароджені та мати, і часто мийте соски матері, використовуючи лише теплу воду – без мила, оскільки мило може призвести до розтріскування та кровотечі сосків – або так, як радить ваш ветеринар.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;