КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Остеосаркома (рак кісток) у собак

Остеосаркома це злоякісна неоплазія, або рак, який виходить на поверхню з кісткових клітин. Це найпоширеніша злоякісна пухлина кісткової системи. Хоча остеосаркома може розвинутися у будь-якої породи собак, частіше страждають великі та гігантські породи. У великих порід зазвичай розвиваються пухлини на апендикулярному скелеті (ногах), тоді як у менших порід зазвичай розвивається остеосаркома на осьовому скелеті (хребет, таз, череп або ребра).

МАЛЮНОК (1) Медіолатеральна (ліворуч) і краніокаудальна (праворуч) рентгенограми проксимальної остеосаркоми плечової кістки собаки.

Кісткові клітини, такі як остеобласти та остеокласти, відповідають за постійне ремоделювання кісток. Організм підтримує ці клітини високоорганізованими та контрольованими. Коли вони йдуть не так, вони відповідальні за руйнівний і дуже агресивний характер остеосаркоми у собак.

По-перше, остеосаркома є місцево-інвазивною. Рак починається в середині кістки, в кістковому мозку, де живуть примітивні клітини-попередники кісток. Пухлина виражає багато аномалій на молекулярному рівні, які порушують нормальну поведінку клітин, що призводить до нерегульованого росту та поведінки. Замість того, щоб підтримувати високий ступінь порядку під час ремоделювання кістки, аберантні клітини руйнують деякі ділянки кістки, виробляючи аномальну кількість кістки в інших областях.  

Остеосаркома також є агресивною дистанційно, причому в більшості випадків на момент встановлення діагнозу вона вже поширилася на інші ділянки за межами кісткової порожнини, як правило, легені.  

Розвиток остеосаркоми у собак складне, але вважається, що вона має генетичну складову. У деяких порід, наприклад ротвейлерів, ризик розвитку остеосаркоми може знижуватися при ранній стерилізації та кастрації; Причина цього невідома.

Остеосаркома найчастіше діагностується у собак у віці від 6 до 8 років. Однак ветеринари діагностували остеосаркому у собак вже у віці шести місяців.

Не знаєте, чи варто звертатися до ветеринарного лікаря?

Дайте відповідь на кілька запитань про симптоми у вашого вихованця, і наш ветеринарний засіб перевірки надасть вам найбільш ймовірні  подальші кроки.

Симптоми остеосаркоми у собак

Оскільки остеосаркома собак найчастіше вражає кінцівки, у більшості собак виявляються ознаки кульгавості. Інші результати обстеження включають:

  1. Набряк м’яких тканин кінцівок

  2. Маса, що пальпується

  3. Асиметрія кінцівок — на одну кінцівку більша або аномальна на вигляд у порівнянні

  4. Зниження апетиту

  5. Болить, як правило, кінцівка при дотику або при ходьбі

  6. Тахікардія (підвищена частота серцевих скорочень)

  7. Зневоднення

  8. Неврологічні ознаки

Причини остеосаркоми у собак

Велику роль у розвитку остеосаркоми відіграє генетика, особливо у великих і гігантських порід. Дослідники виявили деякі генетичні фактори ризику у таких порід, як:

  1. Шотландські дірхаунди

  2. Ротвейлери

  3. Хорти

  4. Ірландські вовкодави

Навіть без генетичної схильності остеосаркома може розвинутися в попередніх місцях травми кістки, таких як:

  1. Місця де була застосована променева терапія

  2. Раніше загоєні переломи

  3. Хронічний остеомієліт (інфекція кісток)

Як ветеринари діагностують остеосаркому у собак

Зазвичай рентгенограми (рентгенівські знімки) є найкориснішим діагностичним інструментом при остеосаркомі, хоча ветеринари вже можуть запідозрити остеосаркому, ґрунтуючись лише на віці, породі та клінічних ознаках. Ветеринарному лікарю знадобиться принаймні два рентгенологічні знімки ураженої кінцівки, і він шукатиме класичні ознаки остеосаркоми, зокрема:

  1. Літичні ураження: ділянки, які здаються поїденими міллю, де сталася втрата або руйнування кісткової маси

  2. Продуктивний ріст кісток: ділянки з надмірним і аномальним ростом кісток

  3. Патерн «сонячного спалаху»: область комбінованих аномальних змін кісток, що нагадують ореол, тім’я або сонячний спалах

  4. Набряк м’яких тканин навколо вогнища ураження

  5. Патологічні переломи: Через дуже нестабільну та знижену кісткову масу багато кісток з остеосаркомою ламаються навіть без серйозних травм, особливо у важких собак.

  • Локалізація: Остеосаркома зазвичай утворюється в довгих кістках, що оточують коліно на задніх лапах і далі від ліктя на передніх ногах, тобто ближче до лопатки або зап’ястя. Вона не перетинає суглобові щілини. 

Хоча рентгенограми можуть сильно вказувати на остеосаркому, вони не дають остаточного діагнозу. Інші стани можуть імітувати остеосаркому собак, наприклад:

  1. Інші первинні пухлини кісток — фібросаркома, хондросаркома

  2. Вторинні пухлини кісток — метастази з інших локалізацій

  3. Інфекційні агенти — грибкові, бактеріальні, остеомієліт

Щоб поставити остаточний діагноз, ветеринарному лікарю знадобляться додаткові діагностичні процедури. Можуть бути рекомендовані наступні процедури.

  1. Цитологія ділянки є відносно неінвазивною процедурою з використанням маленької голки для отримання зразка клітин з вогнища ураження. Клітини остеосаркоми мають загальний вигляд під мікроскопом і можуть проявляти ознаки злоякісного новоутворення. Ветеринари можуть навіть використовувати спеціальні фарби для перевірки маркерів, чутливих і специфічних для остеосаркоми, що може допомогти в діагностиці. Недоліком цитології є те, що вона, як правило, відбирає зразки по периметру маси і може не отримати діагностичний зразок у центрі.  

  2. Біопсія є золотим стандартом діагностики остеосаркоми. Ваша собака повинна перебувати під повною або помірною седацією, оскільки ця процедура є інвазивною та болючою. З ядра ураження буде отримано великий зразок, і ветеринарний патологоанатом розгляне зразок мікроскопічно, щоб підтвердити діагноз, виявити конкретний тип пухлини та визначити прогноз.  

  3. Звичайний аналіз крові проводиться для виявлення функції органів і негативних прогностичних показників, таких як підвищення рівня лужної фосфатази в сироватці крові, ферменту, який може підвищуватися при виробленні кісток.

  4. Ультразвукове дослідження черевної порожнини може бути використане для визначення того, чи має аномальний ріст клітин віддалене метастазування або поширення в черевній порожнині.

  5. Рентгенограми грудної клітки з трьох видів вкажуть на очевидне грубе метастазування в легені. У той час як більшість видів раку вже поширилися мікроскопічно на легені, менше 10% з них можна виявити. Поширення на грудну клітку вказує на поганий прогноз. 

  6. Ехокардіографія або ультразвукове дослідження серця може допомогти визначити серцеву функцію у собак із підозрою на серцеві захворювання, що може зробити їх поганим кандидатом для лікування.

  7. Розширена візуалізація, така як КТ, МРТ та сканування кісток, може повністю оцінити ступінь локального та віддаленого поширення раку.  

Лікування остеосаркоми у собак

На жаль, віддалений прогноз при остеосаркомі несприятливий. Двома компонентами, на які слід звернути увагу при лікуванні, є місцево болюче ураження кісток, а також висока ймовірність віддаленого поширення. Як правило, після постановки діагнозу ветеринари «стадують» собакам остеосаркому, що передбачає виявлення наявності віддаленого поширення раку, діагностику супутніх захворювань, не пов’язаних з раком, а потім визначення ймовірного прогнозу собаки та її придатності до лікування. Лікування остеосаркоми різниться і, як правило, включає в себе наступне:

  1. Хірургічне лікування: Видалення первинної пухлини кістки шляхом ампутації всієї кінцівки є найбільш поширеним фактором при роботі з апендикулярною остеосаркомою. Це відносно поширена процедура у ветеринарії і зазвичай добре переноситься собаками, які добре компенсують на трьох лапах. Якщо пухлина походить з іншої ділянки, ніж кінцівка, собаці може знадобитися така процедура, як видалення ребра або нижньої щелепи. Якщо видалення неможливе, ветеринарні хірурги використовують процедури дебалінгу (видалення якомога більшої частини пухлини) або операції зі збереженням кінцівок. 

  2. Хіміотерапія: застосування системних хіміотерапевтичних засобів значно подовжує час виживання після встановлення діагнозу. В даний час хіміотерапевтичні препарати на основі платини (такі як цисплатин або карбоплатин) і доксорубіцин є стандартами лікування системної хіміотерапії у собак з остеосаркомою.  

  3. Імунотерапія – це галузь, що розвивається, яка передбачає використання власної імунної системи організму для лікування неопластичних клітин.

  4. Паліативні варіанти: Якщо собака не є кандидатом на операцію або хіміотерапію, існують інші варіанти, які допоможуть полегшити біль і, можливо, збільшити час виживання. До таких методів лікування належать:

    1. Традиційна променева терапія (відносно неінвазивна)

    2. Стереотаксична променева терапія (більш інвазивна) і високодозова променева терапія

    3. Бісфосфатні препарати, які пригнічують руйнування кісткової тканини і зменшують біль

    4. Агресивне знеболення, включаючи такі препарати, як НПЗП, амантадин, габапентин та опіоїди

Відновлення після лікування остеосаркоми

Лікування та прогноз остеосаркоми залежать від конкретного плану лікування собаки. Сама по собі ампутація забезпечує лише короткочасне полегшення болю. Більшість собак піддаються віддаленим метастазам протягом декількох місяців, і лише 10% собак виживають протягом одного року.

Поєднання ампутації та хіміотерапії збільшує час виживання приблизно до одного року після встановлення діагнозу, при цьому 20% собак виживають довше двох років. Без будь-якого лікування, медикаментозного чи хірургічного, очікуваний час виживання аналогічний лише ампутації, близько 4 місяців. Однак без ампутації собаки страждають від сильного болю і ймовірності патологічних переломів.

Ветеринари, які лікують собак з остеосаркомою, вимагають фізичного огляду, аналізу крові та рентгенографії грудної клітки приблизно кожні 2-3 місяці після лікування, щоб відстежувати метастази та ускладнення від хірургічного втручання та хіміотерапії, які можуть включати інфекцію, пригнічення імунітету, проблеми з шлунково-кишковим трактом та аномалії аналізу крові. Деякі хіміотерапевтичні засоби токсичні для нирок і серця, тому ветеринари також будуть стежити за пошкодженням органів.

Поширені запитання про остеосаркому у собак

Чи можна запобігти раку кісток у собак?

В даний час не існує способу запобігти раку кісток у собак.

Яка тривалість життя собак з остеосаркомою?

Після того, як собаці поставлений діагноз, час виживання становить від 4 місяців до 1-2 років, залежно від лікування.

Чи боляче хворіти на рак кісток у собак?

Рак кісток надзвичайно болісний і вимагає багаторазового знеболюючого.

Які перші ознаки остеосаркоми у собак?

Нерідко кульгавість і набряклість є першими ознаками остеосаркоми у собаки великої породи.

Які останні стадії остеосаркоми у собак?

Остеосаркома з часом поширюється системно, як правило, на легені. Кістка з часом ослабне і зламається при звичайних навантаженнях, таких як ходьба або стояння, тому ветеринари настійно рекомендують ампутацію, коли це можливо.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;