КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Маленькі собаки стають все більш популярними, завдяки своїм компактним розмірам. Однак потрібно враховувати, що через менший розмір вони мають специфічні потреби в харчуванні та генетичну схильність до певних проблем зі здоров’ям.

При правильному догляді маленькі породи собак можуть мати довгу тривалість життя. Ось кілька загальних рекомендацій щодо того, як зберегти здоров’я маленьких собак, починаючи з щенячого віку і закінчуючи зрілим етапом життя.

Який діапазон ваги маленької собаки?

Маленькими собаками зазвичай вважають 20 фунтів або менше, плюс-мінус кілька кілограмів. Це 10 найпоширеніших дрібних порід собак, і, звичайно ж, маленькі змішані породи також входять в цю категорію.

  1. Французький бульдог

  2. Бігль

  3. Мініатюрний пудель

  4. Йоркширський тер’єр

  5. Такса

  6. Вельш-коргі пемброк

  7. Кавалер-кінг-чарльз-спанієль

  8. Цвергшнауцер

  9. Ши-тцу

  10. Померанській шпіц

Які проблеми зі здоров’ям бувають у маленьких собак?

Маленькі собаки можуть бути схильні до певних захворювань через свою породу та генетичний вплив. Деякі з найпоширеніших проблем зі здоров’ям, які ми спостерігаємо у маленьких порід собак:

  1. Колапс трахеї

  2. Вивих надколінка

  3. Захворювання мітрального клапана

  4. Захворювання міжхребцевих дисків (IVDD)

  5. Проблеми з регулюванням температури

Колапс трахеї

Колапс трахеї є поширеним захворюванням у йоркширських тер’єрів середнього та старшого віку, померанських шпіців та ши-тцу. Це відбувається, коли кільця хряща, з яких складається трахея (або трахея), втрачають частину своєї жорсткості, в результаті чого кільця трахеї сплющуються, коли собака вдихає. Це явище може ускладнювати потрапляння повітря в легені, і воно часто звучить як кашель «гусяча шкіра». Колапсу трахеї не можна запобігти, і зазвичай його лікують, контролюючи вагу собаки, використовуючи шлейки замість нашийників і даючи ліки від кашлю за потреби. Зверніться до ветеринара, якщо ви чуєте гудкий кашель і у вас одна з цих порід.

Вивих надколінка

Вивих надколінка – це стан, коли колінна чашечка зміщується зі свого нормального положення через анатомічні зміни в ураженому коліні. Цей стан дуже поширений у маленьких собак і, як повідомляється, вражає 7% цуценят дрібних порід. Одними з найбільш часто уражаються породи мініатюрних пуделів, чихуахуа, померанських шпіців і йоркширських тер’єрів. Якщо вашому собаці важко переносити вагу на задню лапу, він ходить із зафіксованим коліном або виштовхує задню лапу під час бігу, віддайте його на огляд ветеринару. Вивих надколінка зазвичай можна лікувати за допомогою добавок і ліків для суглобів, але в серйозних випадках може знадобитися хірургічне втручання.

Захворювання мітрального клапана

Одним із найпоширеніших захворювань у маленьких порід собак є те, що вражає серце. Хвороба мітрального клапана виникає, коли мітральний клапан (один із клапанів між основними камерами серця) з часом погіршується. Це дозволяє крові текти назад через камери серця, а не вперед і в тіло. Іноді це явище викликає «шум», або звук, який ви чуєте, коли слухаєте серце з дегенеративним клапаном. Багато собак із захворюванням мітрального клапана можуть навіть не проявляти симптомів, але цей стан може призвести до застійної серцевої недостатності. На щастя, не у кожного собаки із захворюванням мітрального клапана розвинеться застійна серцева недостатність, але регулярний ветеринарний нагляд важливий для будь-якого собаки, який має хворе серце. В даний час немає нічого, що могло б запобігти цьому захворюванню серця, оскільки вважається, що воно генетичне.

IVDD

Захворювання міжхребцевих дисків (IVDD) також може називатися зісковзуванням, грижею, розривом або випинанням диска. Це захворювання дуже поширене у такс, але також може спостерігатися у порід біглів, ши-тцу та пекінесів. IVDD виникає, коли гелеподібний центр міжхребцевого диска розривається через фіброзний зовнішній шар і тисне на спинний мозок, викликаючи сильний біль або навіть обмеження рухливості або параліч. Залежно від тяжкості травми, IVDD можна лікувати під медичним наглядом або може знадобитися екстрене хірургічне втручання. Імовірність травми диска можна зменшити, уникаючи таких дій, як стрибки на/з меблів та вибухові рухи (стрибки в повітрі під час принесення або мчання вгору по сходах). Крім того, підтримання здорової ваги вашого пухнастого друга може допомогти запобігти проблемам зі спиною з віком.

Погана регуляція температури

Маленькі породи собак мають погану терморегуляцію порівняно з собаками великих порід. Це означає, що може здатися, що вони легше охолоджуються або швидше перегріваються. На щастя, є прості способи запобігти будь-яким серйозним проблемам. Якщо ваш собака трясеться в холодну погоду або під кондиціонером, ви можете інвестувати в собачий светр або куртку, щоб запобігти втраті тепла. Собакам, які схильні до ризику перегріву при високих температурах, буде корисно залишатися в приміщенні або в прохолодному затіненому місці з доступом до великої кількості води. Проконсультуйтеся з ветеринаром, якщо регуляція температури стає постійною проблемою, з якою важко впоратися.

Скільки живуть маленькі породи собак?

В середньому собаки дрібних порід доживають приблизно до 11-13-річного віку. Звичайно, будуть собаки, які живуть набагато довше, і, на жаль, ті, які помруть раніше. Аналіз ветеринарних записів показав, що середня тривалість життя маленьких собак змішаних порід становила 11 років.

Як зберегти здоров’я маленьких собак на кожному життєвому етапі

Однією з переваг маленької собаки є те, що вона має довшу тривалість життя, а отже, ми можемо мати її як компаньйона протягом значної частини нашого життя.  Щоб ваш маленький собака був максимально здоровим, вам потрібно пам’ятати про конкретні міркування щодо здоров’я на кожному з етапів його життя.

Ось кілька порад щодо здоров’я для цуценяти, дорослого та старшого етапів життя маленької собаки.

Цуценя дрібних порід: 0-12 місяців

Цуценя дрібної породи має інші потреби, ніж цуценя середніх або великих порід. Ось як налаштувати цуценя маленької породи на успіх.

Харчові потреби

Маленькі породи собак ростуть з експоненціальною швидкістю і досягають дорослого розміру швидше, ніж великі собаки. Важливо годувати раціоном, схваленим для етапів життя цуценят, оскільки ці корми спеціально розроблені для забезпечення правильного харчування для росту.

Бренди кормів, які ветеринари рекомендують найбільше, це Royal Canin, Hill’s Science Diet і Purina Pro Plan,  оскільки їхні дієти розроблені ветеринарними дієтологами для задоволення певних потреб у харчуванні.

Цуценята маленькіх собак унікальні тим, що вони можуть отримати низький рівень цукру в крові або стати гіпоглікемічними, якщо вони не отримують належного харчування протягом дня. З цієї причини ви повинні годувати маленьку собаку триразовим харчуванням, поки їй не виповниться приблизно 12-14 тижнів, перш ніж переходити на годування двічі на день.

Більшість брендів кормів для собак дають конкретні рекомендації щодо годування на основі поточного віку та ваги цуценяти, щоб забезпечити правильний ріст.

Ось кілька варіантів раціонів для цуценят дрібних порід:

  1. Сухий корм для собак Royal Canin Small Puppy

  2. Лотки для корму для дрібних порід Royal Canin Puppy Healthy Development

  3. Сухий корм для собак Hill’s Science Diet Small Paws Puppy

  4. Консервований корм для собак Hill’s Science Diet Small Paws Puppy

  5. Сухий корм для собак Purina Pro Plan Focus Puppy Small Breed

  6. Консервований корм для собак Purina Pro Plan Focus Puppy

Добавки

Якщо цуценя отримує відповідну дієту, йому не потрібні додаткові добавки в цей час.

Медичні потреби

Важливо переконатися, що ваш маленький собака здоровий до або відразу після того, як ви приймете його у свій дім.

Це нормально, коли цуценята мають внутрішніх паразитів, або «глистів», оскільки вони можуть передаватися від матері. Однак, якщо у цуценяти помітно великий живіт або діарея, або ви бачите видимих гельмінтів у випорожненнях/блювотних масах, якнайшвидше відведіть його до ветеринара.

Так само, якщо ваше цуценя кашляє чи чхає або має виділення з очей або носа, зверніться за ветеринарною допомогою.

Ветеринарна допомога

Встановлення відносин з місцевим ветеринаром є чудовим першим кроком до володіння здоровою маленькою собакою. Залежно від того, коли цуценя було востаннє вакциноване, заплануйте обстеження перед тим, як зробити щеплення, щоб цуценя могло звикнути до нового середовища без негативних асоціацій.

Окрім щеплень, ветеринарний лікар, швидше за все, перевірить зразок калу на наявність внутрішніх паразитів, щоб визначити, чи потрібні додаткові препарати для дегельмінтизації.

Якщо у вас виникли запитання щодо здоров’я вашої маленької собаки, перший візит – чудовий час, тому що лікар проведе огляд від носа до хвоста, щоб переконатися, що немає жодних занепокоєнь.

Вакцини

Собак потрібно вакцинувати кожні два-чотири тижні, поки їм не виповниться 16 тижнів, коли їхня імунна система повністю сформована. Основними необхідними вакцинами є сказ, чума та парвовірус.

Однак, залежно від способу життя вашої собаки, можуть бути рекомендовані щеплення проти бордетелли, собачого грипу, лептоспірозу та хвороби Лайма. Будь ласка, обговоріть зі своїм ветеринаром правильну вакцинацію та графік вакцинації цуценяти.

Стоматологічна допомога

Захворювання зубів є дуже поширеною проблемою у всіх собак, але маленькі породи собак особливо схильні до захворювань ясен у молодому віці. Найкращий спосіб запобігти цьому – дотримуватися домашньої стоматологічної гігієни та запланувати анестезуючу чистку зубів відповідно до рекомендації ветеринара. Для деяких собак це може бути раз на півроку, але іншим може знадобитися чистка лише раз на пару років.

Ранній початок гігієни зубів є ключем до підтримки здоров’я зубів у вашого собаки маленької породи. Хоча щоденне чищення зубів було б ідеальним, воно може бути нездійсненним. Добавки до води та стоматологічні жувальні таблетки є найпростішими та найефективнішими способами запобігти накопиченню зубного нальоту та вторинному захворюванню ясен.

Стерилізація/кастрація

Частиною відповідальності власника домашньої тварини є зменшення кількості небажаних тварин, які приходять у цей світ шляхом стерилізації або стерилізації вашого вихованця. Маленькі собаки, як правило, досягають статевої зрілості раніше, ніж собаки великих порід, тому зазвичай рекомендується стерилізувати або каструвати їх до 6-місячного віку.

Для сук, стерилізація перед першим циклом тічки різко знижує ризик раку молочної залози та інфекції матки, яка називається піометрою.

Для кобелів, кастрація усуває ризик раку яєчок і зменшує поведінку домінування самців.

Крім того, маленькі собаки частіше мають проблеми  з пологами через анатомічні проблеми. Будь ласка, проконсультуйтеся зі своїм ветеринаром для отримання додаткової інформації, якщо ви плануєте розводити свою маленьку собаку.

Профілактика паразитів

Профілактика паразитів – один з найважливіших і найпростіших способів зберегти здоров’я маленької собаки. Існує дві основні складові ефективної профілактики паразитів:

  1. Профілактика бліх і кліщів (зовнішніх паразитів)

  2. Дирофіляріоз і кишкові паразити (внутрішні паразити)

Блохи та кліщі можуть переносити різноманітні захворювання, тоді як дирофіляріоз і кишкові паразити можуть спричинити значне пошкодження внутрішніх органів, тому важливо використовувати продукт, який покриває паразитів, найбільш поширених у вашому регіоні.

Рекомендується починати профілактику від бліх, кліщів і дирофіляріозу вже у віці 8 тижнів і продовжувати протягом усього життя вашого вихованця. Ветеринарний лікар може порекомендувати найкращий продукт для способу життя вашого цуценяти.

Розумова та фізична стимуляція

Фізичні вправи та ігри важливі для будь-якого цуценяти, але не менш важливо забезпечити розумову стимуляцію для підтримки здоров’я тіла та розуму.

Для цуценят дрібних порід це може включати прогулянки або ігри на свіжому повітрі в поєднанні з інтерактивними іграшками та тренуваннями.

Дорослі собаки дрібних порід: 12 місяців – 8 років

Коли ваш маленький собака дорослішає, піклуватися про його здоров’я так само важливо, якщо не важливіше, ніж коли він був цуценям.

Усі найпоширеніші стани здоров’я, які ми спостерігаємо у маленьких порід собак (колапс трахеї, вивих надколінка, захворювання мітрального клапана, захворювання міжхребцевих дисків і проблеми з регуляцією температури), можуть почати проявлятися симптоми на дорослому етапі життя.

Важливо намагатися запобігти захворюванням, яким можна запобігти, і обговорювати будь-які тривожні зміни, які ви можете помітити, зі своїм ветеринаром.

Харчові потреби

Хоча це може здатися занадто раннім, як тільки що ваш маленький собака досягне 12-місячного віку, настане час перейти на дорослий корм. Якщо ваш собака добре впорався зі своїм поточним брендом корму для цуценят, ви можете залишатися в межах цієї марки та вибрати корм з маркуванням для дорослого етапу життя.

Якщо ви не задоволені своєю поточною маркою корму, зараз саме час спробувати щось інше, оскільки зміна формул все одно буде необхідною. Не забувайте переходити з корму для цуценят на корм для дорослих особин повільно, додаючи трохи дорослого корму в корм для цуценят протягом тижня.

Ветеринари найчастіше рекомендують Royal Canin, Hill’s Science Diet і Purina Pro Plan, оскільки їхні раціони розроблені ветеринарними дієтологами та спеціально розроблені для задоволення потреб у харчуванні.

Деякі дієти розроблені для конкретних дрібних порід собак, собак з чутливою шкірою/шлунком і собак із проблемами контролю ваги. Обговоріть найкращий раціон для вашої маленької собаки зі своїм ветеринаром.

Ось кілька варіантів раціонів для дорослих собак дрібних порід:

  1. Сухий корм для дорослих собак Royal Canin Size Health Nutrition Small Indoor

  2. Сухий корм для дорослих собак Royal Canin Weight Care

  3. Сухий корм для собак Hill’s Science Diet Sensitive Stomach & Skin для маленьких і міні-дорослих собак

  4. Консервований корм для собак Hill’s Science Diet Small Paws

  5. Сухий корм для дорослих собак Purina Pro Plan Savor з подрібненою сумішшю

Добавки

Дорослий життєвий етап – чудовий час для початку застосування добавок для суглобів. Хоча багато власників домашніх тварин чекають, поки у їхнього собаки не виникнуть проблеми з суглобами, щоб почати приймати добавки, насправді цим проблемам можна запобігти за допомогою відповідних продуктів.

Медичні потреби

Піклуватися про здоров’я дорослої маленької собаки надзвичайно важливо, адже це найкращий час для запобігання майбутнім проблемам.

Ветеринарна допомога

Постійні візити до ветеринара – мають вирішальне значення для підтримки здоров’я вашого собаки маленької породи. Оскільки собаки старіють набагато швидше, ніж люди, не відвідувати ветеринара більше року було б рівнозначно тому, якби людина не відвідувала лікаря майже 10 років!

Навіть якщо вакцинація не повинна проводитися щорічно, ваш собака повинен проходити обстеження, перевіряти випорожнення та проходити тест на дирофіляріоз раз на рік, щоб залишатися здоровим.

Щорічний загальний аналіз крові також є чудовим способом отримати базовий рівень «нормальності» вашого вихованця, щоб вашому ветеринару було з чим порівняти, якщо ваш собака захворіє або у нього розвинеться захворювання.

Вакцини

На цьому етапі життя вашого собаки ви повинні обговорити, які вакцини необхідні для його способу життя, зі своїм ветеринаром. Залежно від того, які типи вакцин доступні, вашому собаці, швидше за все, потрібно буде робити щеплення щороку або кожні три роки.

Здоров’я зубів

Зуби вашої дорослої маленької собаки повинні оглядатися ветеринаром під час щорічного огляду, щоб визначити, коли потрібно буде призначити першу чистку зубів.

Якщо ви дотримуєтеся регулярного стоматологічного догляду, який включає щоденне чищення зубів, вашому собаці можуть не знадобитися щорічні чищення. Однак, кожна порода відрізнятиметься своїми індивідуальними стоматологічними потребами, тому важливо сформулювати з ветеринаром конкретний план, який найкраще відповідає способу життя саме вашого собаки.

Стерилізація/кастрація

Якщо ваш собака не був стерилізований до цього віку, ще не пізно! Незважаючи на те, що виконання цих процедур в більш ранньому віці значно знижує ризик виникнення певних захворювань, все ж рекомендується якомога швидше стерілизувати вихованця.

Собаку також можна стерилізувати або каструвати після розведення, щоб запобігти небажаній вагітності. Зверніться до ветеринара, якщо у вас є запитання щодо стерилізації чи стерилізації або ви плануєте розводити свою маленьку собаку.

профілактика паразитів

Профілактику паразитів слід продовжувати протягом усього життя вашого маленького собаки. Залежно від продукту, який ваш ветеринар допоміг вам вибрати, це може означати давати таблетки/застосовувати розчин для місцевого застосування раз на місяць або робити додаткову ін’єкцію кожні 6-12 місяців.

Якщо ви використовуєте комбіновану вакцину дирофіляріоз і засіб від бліх/кліщів, вашому собаці потрібно буде щорічно перевірятися на наявність дирофіляріозу, щоб «поповнити» імунітет. Це робиться для того, щоб переконатися, що ліки діють належним чином і не було провалів у покритті, які могли б призвести до зараження вашої собаки дирофіляріозом.

Якщо ви переїжджаєте в інше місце протягом дорослого життя вашого собаки, переконайтеся, що ваш поточний профілактичний засіб покриває найпоширеніших паразитів у новій місцевості.

Розумова та фізична стимуляція

Розумові та фізичні вправи мають тривати від цуценяти до дорослого віку, щоб створити здоровий розпорядок дня для вашого собаки.

Коли вони підростуть, ви можете включити тренування спритності, плавання або піші прогулянки, якщо вони досить дорослі і їм подобаються ці заняття.

Літні собаки дрібних порід: 8 – 16 років

Можливо, буде складно вважати свого хутряного малюка «літньою» собакою, але всі домашні тварини з часом дійдуть до цього етапу свого життя. Ви можете помітити, що їхня морда стає сірою, що вони виявляють менший інтерес до ігор, що вони більше сплять і що відбувається загальний «процес уповільнення».

Незважаючи на те, що цей процес очікуваний, ви не повинні нехтувати медичним обслуговуванням на цьому етапі життя свого вихованця. Якщо ви помітили ознаки болю (кульгавість, проблеми з вставанням з положення лежачи, скутість ходи тощо), будь ласка, повідомте про це свого ветеринара.

Ці симптоми можуть бути ознаками артриту, який можна і потрібно діагностувати та лікувати, щоб запобігти непотрібному болю. Існують пандуси, спеціально розроблені для літніх собак, яким важко сідати в автомобілі або вставати з лежачого положення, а ортопедичні ліжка можуть допомогти вашому маленькому товаришу, спати якомога спокійніше в останні дні.

Крім того, слід щорічно здавати аналіз крові, щоб не пропустити будь-які основні захворювання, які частіше зустрічаються у літніх собак (захворювання нирок, діабет, хвороба Кушинга тощо).

Також важливо пам’ятати, що літнім собакам можуть знадобитися менші перерви між прогулянками «по своїх справах», оскільки у цьому віці, вони не зможуть утримуватися так довго, як раніше.

Харчові потреби

Коли вашому маленькому собаці виповниться приблизно 8 років, настане час перейти на раціон, розроблений для собак похилого віку. Раціони для собак похилого віку розроблені таким чином, щоб підтримувати м’язову вагу собак, і часто містять важливі антиоксиданти та поживні речовини, які є життєво важливими для підтримки здоров’я літніх домашніх тварин.

Не забувайте повільно переходити від корму для дорослих собак до корму для собак похилого віку, додаючи трохи корму для собак похилого віку в їжу для дорослих протягом тижня.

Ветеринари зазвичай рекомендують Royal Canin, Science Diet і Purina Pro Plan, оскільки їхні дієти спеціально розроблені ветеринарними дієтологами для задоволення потреб у харчуванні.

Ви навіть можете знайти дієти, розроблені для літніх домашніх тварин з неврологічними проблемами, такими як когнітивна дисфункція собак або «собача деменція». Обговоріть найкращий раціон для собаки похилого віку з ветеринаром.

Ось кілька варіантів раціонів для собак похилого віку дрібних порід:

  1. Сухий корм для собак Royal Canin Size Health Nutrition Small Aging 12+

  2. Вологий корм для собак Royal Canin Size Health Nutrition Small Aging 12+

  3. Сухий корм для собак Hill’s Science Diet Small Paws Adult 11+

  4. Вологий корм для собак Hill’s Science Diet Small Paws Adult 7+

  5. Сухий корм для собак Purina Pro Plan Bright Mind Adult 7+ Small Breed Formula

Добавки

Добавки для суглобів особливо важливі для літніх вихованців. Якщо ви не почали давати собаці один із рекомендованих продуктів у дорослому віці, ще не пізно почати зараз!

Ці добавки можуть навіть бути частиною рекомендованої медичної терапії, якщо у вашого собаки похилого віку діагностовано артрит. Наступні продукти є схваленими ветеринарами добавками для суглобів, які безпечні для маленьких собак. Обговоріть їх використання зі своїм ветеринаром:

  1. М’які жувальні таблетки Nutramax Dasuquin MSM

  2. VetriScience GlycoFlex Підтримка суглобів III стадії

Медичні потреби

Для літніх маленьких собак походи до ветеринара стануть частішими, і ви можете побачити значне погіршення їхнього здоров’я.

Ветеринарна допомога

Щорічне або навіть двічі на рік відвідування ветеринарного лікаря для обстеження – має вирішальне значення для того, щоб ваш собака дрібної породи був якомога здоровішим у літньому віці.

Собаки похилого віку повинні здавати повний аналіз крові щорічно або навіть частіше, тому що показники крові можуть різко змінитися за лічені місяці, і ми не хочемо пропустити жодних небезпечних захворювань, коли ваш собака стає старшим.

Як і раніше, важливо щорічно перевіряти фекалії та статус дирофіляріозу вашого маленького собаки, оскільки паразити атакують тварин будь-якого віку.

 

Вакцини

Ветеринарний лікар може сказати вам, що деякі вакцини є необов’язковими на цьому етапі життя, залежно від стану здоров’я собаки або зміни способу життя.

Стоматологічна допомога

Зуби вашої літньої маленької собаки повинні оглядатися ветеринаром під час щорічного огляду, щоб визначити, чи знадобиться додаткове чищення зубів під анестизією.

Підтримання гігієни порожнини рота в домашніх умовах є ключем до підтримки здоров’я зубів у собаки маленької породи.

Профілактика паразитів

Ваш літній собака дрібних порід все одно потребуватиме захисту від паразитів, таких як блохи, кліщі та дирофіляріоз. Якщо звичайне лікування не допомагає, попросіть ветеринарного лікаря перевести собаку на інший тип або марку лікарняного засобу. У вас є кілька варіантів, включаючи таблетки, розчини для місцевого застосування та ін’єкції.

Вашому собаці, як і раніше, потрібно буде щорічно проходити обстеження на наявність дирофіляріозу, щоб отримати рецепти на комбіновані продукти від бліх/кліщів/дирофіляріозу. Тестування гарантує, що ліки діють належним чином, що вони були введені належним чином (ваш собака дійсно проковтнув таблетку або розчин для місцевого застосування був правильно дозований), і не було жодних прогалин у покритті, які могли б призвести до зараження вашого собаки дирофіляріозом.

Розумова та фізична стимуляція

З віком фізичні вправи можуть ускладнитися для собаки похилого віку, але навіть короткі прогулянки можуть сприяти здоровому способу життя. Якщо ваш собака має обмежену рухливість, ви можете продовжувати використовувати плюшеві іграшки або гумові жувальні іграшки.

 

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;