КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Як феєрверки та петарди шкодять тваринам

Феєрверки, петарди та інші вибухонебезпечні матеріали, в результаті використання яких, можуть утворюватися іскри, полум’я та випаровування – завдають різної шкоди тваринам. Вони вражають тварин, які є компаньйонами людини, і реакцію яких ми можемо легко побачити. Вони також завдають шкоди іншим тваринам, які знаходяться навколо нас, як у міському середовищі, так і за його межами, на фермах або замкнений в обмежений просторах житлових приміщень.

Фізичне пошкодження органів слуху тварин

Слух багатьох тварин набагато чутливіший, ніж у людей, тому вибухи феєрверків не тільки більше турбують їх, але й можуть взагалі пошкодити слух. Феєрверки можуть видавати звуки до 190 децибел (від 110 до 115 децибел вище діапазону 75- 80 децибел, коли починається пошкодження людського вуха). Феєрверки створюють вищий рівень шуму, ніж петарди, постріли (140 децибел) і реактивні літаки в небі (100 децибел).

Шуми, спричинені феєрверками та петардами, можуть призвести до втрати слуху та шуму у вухах. Відомо, що собаки страждають від незворотної втрати слуху, викликаної близькістю до шуму пострілів.

Страх і стрес

На додаток до цієї шкоди, шуми, спричинені феєрверками, завдають шкоди тваринам, викликаючи страх. Насправді, повторний вплив несподіваних, непередбачуваних гучних звуків може викликати фобії у багатьох тварин, посилюючи панічні реакції на гучні звуки в майбутньому.

Підраховано, що п’ята частина зникнень тварин, які є компаньйонами людей, пов’язана з дуже гучними звуками, в основному феєрверками та петардами.

Вплив феєрверків на тварин можна дуже чітко спостерігати в зоопарках. Було показано, що шум феєрверків змушує дуже нервувати таких тварин, як носороги та гепарди, що також помітно впливає на інших, як-от слонів, тоді як гризуни продовжують бігати через кілька хвилин після того, як шум припиняється.

Шкідливий вплив хімічних частинок

Крім того, петарди отруйні, і їх вибух виділяє шкідливі частинки, такі як дрібний пил (PM10), який токсичний для вдихання. Це може погіршити наявні захворювання та спричинити інші. Тому феєрверки становлять небезпеку як для тварин, які живуть у районах, де вони вибухають, так і у відносно віддалених місцях, коли вітер переносить частинки. Також існує ризик проковтування залишків феєрверків і петард. Близькість тварин до місць, де виготовляють петарди, часто спричиняє опіки та пошкодження очей.

Хімічні речовини також небезпечні для кішок і собак, так само, як і для людей з респіраторними захворюваннями, такими як астма. Необережне використання феєрверків також може спричинити каліцтва та нещасні випадки зі смертельними наслідками у тварин поблизу заходу, а також спричинити пожежі, які завдають шкоди тваринам. Коли трапляються нещасні випадки такого типу, які впливають на людей, ми зазвичай говоримо про це, але ми повинні пам’ятати, що такі речі часто впливають на тварин інших видів, навіть якщо люди не сильно постраждали.

Як різні тварини впливають на феєрверки

Собаки

Собаки здатні чути частоту до 60 000 Гц, тоді як люди не можуть чути нічого вище 20 000 Гц, що становить лише третину потужності собак. Така гострота слуху собак є однією з причин, чому звук феєрверків може бути настільки шкідливим для них. Вони виявляють ознаки непереборного занепокоєння, оскільки не можуть втекти від звуку.

Собаки, як і багато інших тварин, також страждають від інших явищ, які видають гучні звуки, наприклад, бурі. Однак у разі штормів шуми супроводжуються попередніми попереджувальними знаками, щоб тварини могли сприйняти їх заздалегідь. Це може викликати у них страждання в очікуванні, але це не викликає у них несподіваного переляку, викликаного феєрверками, які є раптовими і їх неможливо ідентифікувати.  8.Боязнь шуму у літніх собак зустрічається частіше.

Багато міські собаки страждають негативними симптомами від вибухів петард. Поширеними реакціями є завмирання або параліч, неконтрольовані спроби втекти і сховатися, тремор. Також можуть бути присутніми інші більш інтенсивні ознаки, такі як слинотеча, тахікардія, інтенсивні вокалізації, сечовипускання або дефекація, підвищена активність, підвищена пильність і шлунково-кишкові розлади. Всі ці ознаки свідчать про великий дискомфорт.

Зазначено, що реакція собак на звук феєрверків схожа на посттравматичний стрес у людських тварин. Однак цей ефект може бути набагато шкідливішим для собак, оскільки вони не мають здатності раціоналізувати свою тривогу або можливості негайної когнітивної реакції, яка дозволяє їм реагувати на свій страх. Цілком імовірно, що вони переживають більш глибоку та інтенсивну форму терору. Це на додаток до шумофобії, яка може бути більшою у деяких собак через відмінності в характері. Важливо мати на увазі, що в перші роки свого життя собаки особливо вразливі до розвитку фобій, і вплив на них звуків, схожих на феєрверки, сприяє майбутнім реакціям страху, яких вони могли б не мати в іншому випадку. Підраховано, що кожна друга собака має значну реакцію страху на феєрверки.

Кішки

Вплив феєрверків на котів менш очевидний, але їхня реакція схожа на реакцію собак, наприклад, спроба сховатися або втекти. Але, незважаючи на страх, вони мають більший ризик отруєння. Багато кішок, які знаходяться поблизу місць, де виготовляють петарди, ковтають їх або їх частини. Крім того, вони можуть осліпнути або отримати серйозні травми від вибухів петард.

Коні

Коні можуть легко відчути загрозу від феєрверків через свою надмірну пильність, оскільки вони постійно перебувають у стані підвищеної готовності через можливих хижаків. 12 Коні також поводяться так само, як собаки та коти, виявляючи ознаки стресу та страху, намагаючись втекти або втекти. Підраховано, що 79% коней відчувають занепокоєння через петарди, а 26% отримують від них травми. Іноді вони реагують на феєрверки, намагаючись перестрибнути через паркани і втекти в небезпечні зони, де їх можуть переїхати машини.

Птахи

Шум петард може викликати у птахів тахікардію і навіть смерть від переляку. Про високий ступінь стресу, який відчувають птахи, свідчить той факт, що птахи можуть тимчасово або назавжди покинути місця, де вони знаходяться. 14

У районах, які є зонами обльоту літаків, креольські качки ростуть повільніше і мають меншу масу тіла, ніж креольські качки, які живуть в районах з невеликим рівнем шуму. Снігові гуси, які страждають від цих шумів, витрачають менше часу на прийом їжі вдень і намагаються компенсувати вночі, що тягне за собою скорочення періоду їх відпочинку і сну, поступово знижуючи відсоток виживання.

Дезорієнтація та паніка від феєрверків можуть призвести до того, що птахи врізаються в будівлі або летять до моря. Колоніальні види птахів, які гніздяться у високій щільності, наприклад, сріблясті чайки, піддаються більшому ризику цього під час вибухів петард. Багато птахів, які тікають зі своїх гнізд через звуки, не знають, як повернутися до своїх гнізд після закінчення шуму, що залишає багатьох їхніх дитинчат безпорадними.

Безхребетні та дрібні хребетні

Шкода, заподіяна безхребетним та дрібним хребетним, оцінена набагато менше, ніж заподіяна розглянутим вище тваринам. Імовірно, ці тварини мало що можуть зробити, щоб уникнути шкоди, якщо вибухи відбуваються в районах поблизу місця їхнього проживання. Майте на увазі, що для цих тварин феєрверки – це дуже великі вибухи, тому шкоди для них може бути набагато більше, ніж у інших тварин.

Альтернативи використанню феєрверків

Зростає визнання альтернатив феєрверкам, таким як лазерні світлові шоу. Один із помітних випадків – у місті Коллехіо (Італія), одному з перших, хто запрограмував безшумні феєрверки, з повідомленням про те, що можна насолоджуватися феєрверками, не викликаючи паніки серед нелюдських мешканців муніципалітету. Однак існує ймовірність, що такий вид шоу може негативно вплинути на птахів.

Хтось може подумати, що введення заспокійливого препарату тваринам може бути рішенням, але ця пропозиція не є задовільною з двох причин. По-перше, використання препаратів для заспокоєння тварин може викликати шкідливі побічні ефекти. По-друге, ми не зможемо охопити майже всіх тварин, які постраждали від феєрверків. Тварини, які живуть з людьми, не єдині, хто страждає. Навіть якщо розглядати одомашнених тварин тільки в міських районах, є тварини, які живуть на вулиці або знаходяться на самоті. Крім того, одомашнені тварини становлять меншість уражених тварин. Ми повинні враховувати всіх тварин, які живуть поза досяжністю людини, будь то в дикій природі або в міських умовах, а також ті, що знаходяться на фермах та інших місцях, де їх експлуатують. З цієї причини єдиним дійсно задовільним рішенням є відмова від використання феєрверків.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;