КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Що таке собачий грип?

Вірус  грипу (CIV), який зазвичай називають «собачим грипом», є дуже заразним респіраторним вірусом, який вражає собак будь-якого віку та порід. Хоча собачий грип був виявлений у більшій частині розвинутих країн, , на щастя, він зазвичай не викликає смерті у собак і для багатьох навіть не вимагає походу до ветеринарного лікаря.

Грип собак викликається двома різними типами вірусів грипу: H3N2 і H3N8. Обидва спочатку були вірусом грипу, що вражав інші види собак, птахів і коней, а тепер також вражає собак. H3N2 також може вражати котів, але жоден з вірусів, як повідомляється, не вражає людей.

Симптоми собачого грипу у собак

Оскільки собачий грип є респіраторним вірусом, у собаки можуть виникати симптоми, пов’язані з респіраторними захворюваннями, і поширені грипоподібні симптоми, такі як:

  1. Сухий кашель, який часто зберігається тижнями
  2. Лихоманка
  3. Виділення з носа і очей
  4. Чхання
  5. Зниження апетиту
  6. Млявість або зниження енергії

У важких випадках собачого грипу у собаки можуть виникнути вторинні бактеріальні інфекції, лихоманка (вище 103,5 F) і навіть пневмонія, що може бути небезпечним для життя.

Собачий грип надзвичайно заразний для інших собак. Дослідження показали, що вірус може переміщатися на відстань до 20 футів у респіраторних краплях собак, коли вони чхають або кашляють. Це основний шлях зараження, але собаки також можуть заразитися собачим грипом через заражені миски з їжею та водою, спільні іграшки, повідці, а також через одяг та опосередковано через контакт з людьми (наприклад, контакт із інфікованим собакою, а потім дотик/гра з іншими собаками).

Вірус собачого грипу також може виживати в навколишньому середовищі протягом тривалого часу. CIV може виживати на шкірі та руках протягом 12 годин, на одязі – 24 години, а на поверхнях – до 48 годин.

Собачий грип надзвичайно заразний для інших собак.

Проходить від двох до чотирьох днів після контакту з вірусом, перш ніж з’являться клінічні ознаки. Це називається інкубаційним періодом. Більшість собак одужують протягом двох-трьох тижнів, але собаки з H3N2 повинні бути ізольовані на 21 день, а собаки, інфіковані H3N8, повинні бути ізольовані принаймні на сім днів, оскільки вони все ще можуть бути заразними.

Незважаючи на те, що будь-яка собака може заразитися собачим грипом, собаки, взяті з притулків або ті, які відвідують переповнені собачі місця, такі як собачі парки, дитячі садки для собак або розплідники, можуть піддаватися підвищеному ризику.

Причини грипу у собак

Собачий грип належить до групи вірусів грипу А, які розбиваються на типи на основі їх білків гемаглютиніну (H) і нейрамінідази (N). Зазвичай вони специфічні для одного виду, але з часом — через мутації та інші зміни — вони можуть вражати інших тварин.

H3N8 і H3N2, типи вірусів грипу, які спостерігаються у собак, є яскравими прикладами. Вірус H3N8 спочатку був виявлений у коней і виявлений в популяції собак США в 2004 році. Вірус H3N2 був вперше виявлений у Сполучених Штатах у 2015 році і, схоже, походить від азіатської популяції птахів.

На щастя, ще належить довести, що люди можуть заразитися собачим грипом або навпаки.

Як ветеринарні лікарі діагностують грип у собак

Симптоми собачого грипу будуть нагадувати багато інших типів респіраторних інфекцій, тому важливо, щоб ваша собака пройшла обстеження, щоб лікування могло бути призначено належним чином.

Для СВ часто проводиться ПЛР-панель, де мазок береться з носа, кон’юнктиви або глотки собаки, потім відправляється в лабораторію і аналізується на вірусну ДНК. Додаткові дослідження, такі як аналіз крові та рентгенограми грудної клітки, часто рекомендуються для оцінки загального стану здоров’я та гідратації вашого собаки, а також для пошуку ознак пневмонії, яка може бути небезпечною для життя та повинна лікуватися агресивно.

Зателефонуйте своєму ветеринарному лікарю до прибуття, щоб повідомити йому, що у вашого собаки спостерігаються симптоми, схожі на грип, оскільки існують протоколи та процедури, яких необхідно дотримуватися, щоб пом’якшити передачу інфекції іншим собакам.

Лікування собачого грипу у собак

Лікування ВІЛ у собак значною мірою є підтримуючим. Забезпечення спокою, відпочинку та зволоження собаки має першорядне значення для забезпечення швидкого одужання. У лікарні це може включати внутрішньовенне введення рідини, протикашльові засоби та нутритивну підтримку. У випадках, пов’язаних із вторинною бактеріальною інфекцією, часто призначають такі антибіотики, як Клавамокс® або доксициклін.

Інфікованих собак слід ізолювати від інших собак (і кішок) при появі симптомів і до 3-4 тижнів. Це означає, що ніяких собачих парків, пансіонатів, грумінгу, дитячих садків для собак і так далі.

А оскільки вірус може передаватися через одяг, власники домашніх тварин повинні змінити одяг/взуття та продезінфікувати за допомогою миття рук перед взаємодією з іншими домашніми тваринами.

Одужання та лікування грипу у собак

На щастя, багато собак одужують від собачого грипу без ускладнень протягом кількох тижнів і практично не мають тривалих ускладнень. У собаки також може бути кашель, який триває в цей період. Молодші або літні собаки або собаки з ослабленим імунітетом можуть відчувати більш серйозні симптоми, такі як пневмонія, і навіть можуть померти від хвороби. Щоб забезпечити найкращий результат, важливо звернутися за ветеринарною допомогою при перших ознаках того, що ваша собака захворіла.

Профілактика собачого грипу у собак

На щастя, існує вакцина для собак, призначена для захисту від обох штамів CIV. Nobivac® і Zoetis® виробляють вакцину, яку можна вводити цуценятам у віці 7 або 8 тижнів з ревакцинацією через три тижні і щорічно після.

Побічні ефекти зустрічаються рідко і включають симптоми, пов’язані з гіперчутливістю та алергічними реакціями, такі як блювання, діарея, набряк обличчя, кропив’янка та, що менш імовірно, тяжка анафілактична реакція. Собаки, які часто відвідують пансіони або грумінг-центри, дитячі садки для собак, собачі парки, виставки собак або інші змагання, піддаються більш високому ризику. 

Запитайте свого ветеринара, чи повинні щеплення від респіраторних захворювань бути частиною плану профілактичного догляду за собакою. Майте на увазі, що вакцини не завжди можуть запобігти зараженню, але зменшують його ймовірність, а в разі інфікування симптоми часто легші, а перебіг хвороби коротший.

На щастя, вірус грипу легко вбити в навколишньому середовищі, часто за допомогою звичайних побутових миючих засобів, таких як відбілювач і мильна вода. Мийте руки та одяг перед взаємодією з будь-якими собаками, а також у перервах між ними.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;