КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Чума у собак

Можливо, ви бачили «DHPP» або «DAPP» у своїх документах під час планового візиту до ветеринара вашого вихованця та задавалися питанням, що це означає. Літера «D» у цій комбінованій вакцині означає чуму, хворобу, яка зазвичай передається від однієї собаки до іншої через прямий контакт, кашель і чхання.

Вакціна від чума є однією з основних вакцин для собак, а це означає, що всі собаки повинні вакциновані нею.

Чума може мати фатальні наслідки, тому ви ніколи не захочете, щоб вашому собаці довелося захворіти нею. Ось чому захист від вірусу чуми собак такий важливий.

Чума собак — це дуже заразне, часто смертельне вірусне захворювання, яке вражає дихальну, шлунково-кишкову (ШКТ), нервову систему та інші органи собак.  Невакциновані або неповністю вакциновані собаки і особливо цуценята, піддаються найбільшому ризику.

Чума вражає не тільки собак. Інфіковані тхори та дикі тварини — лисиці, вовки, єноти, скунси, койоти та інші м’ясоїдні тварини — також можуть захворіти та передати вірус собакам.

Чумі собак можна запобігти за допомогою основної серії вакцинації, яку повинен проводити ліцензований ветеринарній лікар.

Симптоми чумки у собак і цуценят

Чума у собак часто спочатку проявляється виділеннями з очей від жовтого до зеленого кольору, за якими слідують:

  1. Виділення з носа
  2. Кашель
  3. Чхання
  4. Депресія
  5. Блювота
  6. Втрата апетиту
  7. Діарея

Деякі собаки мають лише незначну застуду з виділеннями з очей і носа, тоді як інші можуть взагалі не мати симптомів.

У міру прогресування захворювання, у собак можуть розвиватися:

  1. Судоми
  2. Жувальні рухи щелепи
  3. Частковий або повний параліч
  4. Пневмонія
  5. Утворення кірочок на носі і подушечках ніг
  6. Сильна блювота і діарея
  7. Смерть, у багатьох випадках

Причини чумки у собак

Чума передається в основному через респіраторні виділення (кашель і чхання), але інші рідини організму, такі як сеча, блювота і кал, також можуть містити вірус. Контакт з інфікованою твариною є найпоширенішим способом поширення чуми, але спільні миски для їжі та забруднені припаси, поверхні та обладнання – також можуть становити небезпеку.

Собаки, тхори та дикі тварини можуть виглядати здоровими і все ще бути джерелом вірусу чуми. Собаки, які перехворіли, можуть залишатися заразними протягом чотирьох місяців і більше.

Цуценята більш схильні до чуми собак?

Так, цуценята піддаються найвищому ризику захворіти на чуму, але будь-який собака, якого не повністю вакциновано від вірусу, може захворіти, незалежно від віку.

Чи може людина захворіти на чуму?

На даний момент немає доказів того, що люди можуть захворіти на чуму собак.

Лікування чумки у собак і цуценят

Лікування чумки у собак, складається з підтримувальної терапії клінічних ознак і може змінюватися залежно від симптомів тварини. Найбільш поширеними методами лікування є:

  1. Шлунково-кишкова підтримка при сильній діареї та блювоті, які можуть призвести до зневоднення. У багатьох випадках потрібна внутрішньовенна інфузійна терапія (для лікування та запобігання зневодненню), препарати проти блювоти та антибіотики. Вірус чуми собак може послабити імунну систему, викликаючи вторинні бактеріальні інфекції, септицемію, дисеміноване внутрішньосудинне згортання крові (ДВЗ-синдром), а в деяких випадках і смерть.
  2. Респіраторна підтримка при тяжкій пневмонії. Багато собак мають проблеми з диханням і сильний кашель. Деякі з цих симптомів можуть бути небезпечними для життя і можуть вимагати кисневої терапії, антибіотиків і госпіталізації.
  3. Неврологічна підтримка судом. Ці напади можуть тривати кілька хвилин, що може призвести до незворотного пошкодження мозку і навіть смерті. Собаки з судомами, викликаними чумою, можуть потребувати госпіталізації та спостереження разом із протисудомними препаратами.

Чи може собака вилікуватися від чумки?

Собаки можуть пережити чуму, але у них можуть розвинутися виснажливі проблеми з нервовою системою на все життя. Дорослі собаки мають більше шансів пережити інфекцію, ніж цуценята.

Чума може викликати хронічні судоми і тремор м’язів. Неврологічні симптоми можуть розвинутися через кілька тижнів або місяців після зараження собаки вірусом чуми і залишитися на все життя тварини.

Собаки, хворі на чуму, зазвичай залишаються заразними принаймні два тижні, протягом яких вони повинні бути повністю ізольовані від інших тварин. Собаки з неврологічними симптомами можуть залишатися заразними протягом чотирьох місяців або навіть довше.

Профілактика чумки у собак

Правильна вакцинація від чумки має вирішальне значення — це найкращий спосіб запобігти цьому серйозному захворюванню.

Через нестійкість вакцини, важливо, щоб ветеринар виконував ці щеплення, так, щоб забезпечити контроль якості, безпечне поводження з препаратом (враховуючи транспортування та зберігання з контрольованою температурою), та належне введення.

Які побічні ефекти вакцинпції проти чуми у собак?

Вакцини стимулюють імунну систему, щоб забезпечити захист від розглянутого захворювання. Більшість собак не виявляють побічних ефектів від вакцинації.

Photo: Nick Fewings

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;