КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Чому кішки чихають

Періодичне чихання у кішки є нормальним явищем і не є підставою  для тривоги. Так само, як і у людей, чхання у кішок – це вибуховий викид повітря через ніс і рот – часто це реакція організму на подразники в носових ходах. Іноді хвилювання або рух можуть викликати чхання у котів.

Однак, якщо чихання вашої кішки не проходить або якщо разом із чханням з’явилися інші симптоми, можливо, вам доведеться проконсультуватися з ветеринарним лікарем, щоб дізнатися, чи потрібне лікування.

Причини чихання

Якщо ваш кіт часто чихає, ваш ветеринарний лікар може виявити причину на основі огляду симптомів вашої кішки. Однією з основних причин чхання є інфекція. У деяких випадках ветеринарний лікар може взяти мазок з ротової порожнини, горла, очей або носа та відправити його в лабораторію для підтвердження інфекції. Вдихувані подразники або алергени є іншими поширеними причинами чхання у кішок.

Вірусні, бактеріальні або грибкові інфекції. Якщо у вас є кіт, який чихає, велика ймовірність, що у кота інфекція верхніх дихальних шляхів. Подібно до застуди у людей, ці інфекції частіше зустрічаються у молодих кішок, особливо у тих, хто походить із притулків для тварин. Велику кількість  цих інфекцій можна запобігти за допомогою ранньої та повної вакцинації.

Вірусні інфекції, які найчастіше викликають чхання у кішок:

  1. Вірус герпесу котів. Кішки підхоплюють герпес від контакту з іншими інфікованими кішками. Стрес може спричинити загострення. Лікування спрямоване на контроль симптомів. Вірус герпесу котів НЕ заразний для людини. 
  2. Каліцівірус котів. Цей вірус дуже заразний між кішками. Виразки в роті є найпоширенішою проблемою, але вона може вражати дихальні шляхи і навіть викликати пневмонію.

Ці інфекції можуть підвищувати ймовірність розвитку інших респіраторних захворювань, які можуть посилити чхання. Наприклад, у кішки з герпесом також може розвинутися вторинна бактеріальна інфекція. Вони часто піддаються лікуванню антибіотиками.

Широкий спектр інших інфекцій також може призвести до чхання. До них відносяться:

  1. Інфекційний перитоніт котів, який може не викликати симптомів, легкі симптоми або більш важкі симптоми з часом
  2. Вірус імунодефіциту котів (FIV), який розвивається повільно, але серйозно впливає на імунну систему кота, роблячи кота вразливим до інших інфекцій
  3. Лейкоз котів, серйозна і часто смертельна інфекція
  4. Хламідіоз, який часто викликає очну інфекцію (кон’юнктивіт)
  5. Бордетелла
  6. Мікоплазма

Вдихувані подразники або алергени. Якщо ваш кіт чхає лише час від часу, можливо, щось просто дратує носові проходи. Зверніть увагу на закономірності в чиханні вашої кішки. Це відбувається після того, як ви запалили свічки за обіднім столом? Після того, як кіт покинув лоток? Після того, як ви прибрали в будинку?

Ось приклади потенційних подразників або алергенів (речовин, що викликають алергічні реакції) у котів:

  1. Сигаретний дим
  2. Парфуми
  3. Спреї від шкідників
  4. Наповнювач для котячого туалету, особливо ті, що створюють пил
  5. Засоби для чищення
  6. Свічки
  7. Пил
  8. Пилок
  9. Цвіль

У кішок алергія є менш поширеною причиною чхання, ніж у людей. Якщо чхання пов’язане з алергією, іноді також присутній свербіж шкіри.

Інші потенційні причини чхання. Низка інших факторів може сприяти чханню у котів. Наприклад, зазвичай коти чхають протягом чотирьох-семи днів після отримання інтраназальної вакцини. Таке чхання триває не більше декількох днів. Коти також можуть чхати, намагаючись усунути закупорку носових ходів. Інфекція або запалення кореня зуба може викликати дренаж в пазухи, а також може викликати чхання. У дуже рідкісних випадках чхання у кішок може бути ознакою онкологічного захворювання.

Чхання та інші симптоми

Симптоми, які можуть супроводжувати чхання у кішок, можуть бути наслідком широкого спектру інфекцій та інших проблем. Ці симптоми можуть включати:

  1. виділення з очей, набряк або виразка;
  2. Рясні виділення з носа, іноді жовтого або зеленого кольору (іноді ознака бактеріальної інфекції)
  3. Втома або депресія
  4. Лихоманка
  5. Слина
  6. Зниження апетиту або втрата ваги
  7. Збільшені лімфатичні вузли
  8. Хрипи або кашель
  9. Поганий стан шерсті
  10. Проблеми з диханням
  11. Діарея

 

Коли звертатися до ветеринарного лікаря

Якщо ваш кіт чихає лише час від часу, не має інших симптомів або має лише легкі симптоми, ви можете просто спостерігати за ним протягом декількох днів. Тримайте кота в приміщенні і стежте за змінами. Але обов’язково викличте ветеринарного лікаря, якщо ваша кішка постійно або часто чихає, чихає кров’ю або має інші ознаки, подібні до перерахованих вище. Вони можуть бути ознаками хвороби або стану, який потребує ветеринарної допомоги.

Лікування залежить від причини чхання. У легких випадках ветеринарний лікар може запропонувати вжити заходів, щоб просто допомогти коту почуватися комфортніше, наприклад, використовувати зволожувач повітря. В інших випадках можуть знадобитися антибіотики, антигістамінні препарати. У рідкісних випадках кішкам, які не реагують на медикаментозну терапію, може знадобитися хірургічне втручання.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;