КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Чи справді коти люблять вас менше, ніж собаки?

 

Поведінка кота

Нещодавно в Інтернеті я побачив низку тривожних заголовків щодо нового дослідження. Заголовки можуть змусити вас повірити, що коти люблять вас менше, ніж собаки, однак ці заголовки вводять в оману та не дають точного огляду того, що насправді виявило дослідження.

Згідно з даними веб-сайту PLOS One, де опубліковано дослідження Еліс Поттер і Деніела Міллса, у ньому взяли участь двадцять пар власників і їх котів. Котів помістили у дві кімнати з двома кріслами (один для опікуна, а інший для незнайомця), а також котячі іграшки.

Відеокамера записувала взаємодію між кожним котом, опікуном і незнайомцем під час різноманітних дій (опікуни відходять і повертаються, незнайомці відходять і повертаються тощо).

Дослідники використали тест, відомий як «Дивна ситуація Ейнсворта», щоб оцінити поведінку котів з точки зору того, наскільки вони прив’язані до своїх опікунів.

 

Результати дослідження «Безпечне прикріплення».

Дослідники виявили, що коти в тесті голосили більше, саме коли їхній опікун пішов, а не незнайомець, але вони «не побачили жодних додаткових доказів того, що зв’язок між котом і опікуном є «надійною прихильністю».

 

Дослідники дійсно виявили, що «багато аспектів поведінки кішок… не узгоджуються з характеристиками прихильності». Однак, вони також відзначили, що тест не вивчав, чи можуть існувати відмінності в прихильності між котами, які живуть лише вдома, і вдома/на вулиці, і вони також відзначили, що тест, який вони використали, можливо, не був ефективним інструментом для визначення прихильності котів до опікуна. Зокрема, вони заявили, що «…ми не хочемо мати на увазі, що коти не створюють певної форми ніжних соціальних зв’язків зі своїми власниками… лише те, що стосунки з опікуном зазвичай не характеризуються перевагою цієї особи на основі надання відчуття безпеки та створення захисту для кота».

Що все це насправді означає?

Це означає, що коти не виявляють такої ж прихильності до своїх опікунів, як собаки, з точки зору бачення опікуна як джерела безпеки, і демонструють більше поведінки, яку ми б назвали «незалежною».

Це зовсім не означає, що котам не подобаються стосунки зі своїми опікунами – вони просто шукають людського товариства з інших причин та іншими способами, ніж собаки.

 

Наприклад, дослідження показало, що під час використання тесту Ейнсворта з собаками, які стояли біля дверей, звідки вийшов опікун, був ключовим показник для визначення прихильності та тривоги з приводу розлуки. Вони не бачили такої поведінки серед котів у дослідженні, але це може бути не тому, що коти не сумують за вами – дослідники відзначають, що це може бути пов’язано з тим, що «кішки не виявляють страждання таким чином». 

 

У соціальній мережі кота, ви не побачите таких же сильних соціальних зв’язків, які існують в групах собак. Це може бути пов’язано з тим, що коти є самотніми мисливцями і їм не потрібно так тісно зв’язувати себе з соціальними групами, щоб вижити.

 

На відміну від собак, які працюють і живуть з людьми набагато довше, коти не звертаються до людей за своїми щоденними потребами. Однак, вони чітко формують соціальні зв’язки зі своїми власниками та виявляють «ласкаву» поведінку, а також віддають перевагу своїм опікунам над незнайомими («недомашніми») людьми. Коротше кажучи, не дозволяйте помітним заголовкам змусити вас сумніватися в любові вашої кішки.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;