КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Чи сняться собакам сни?

Науково точно невідомо, чи бачать собаки сни, але важко уявити, що ні. Ми всі спостерігали, як наші собаки демонструють поведінку уві сні, схожу на те, що вони роблять у стані повного неспання. Собака сучить ногами, скиглить, гарчить, виляє хвостом, спостерігаються жувальні рухи, що спонукає нас  замислитися, про що мріють у ві сні наші собаки.

 

Що ми знаємо про собак та їх мрії

Хоча наші знання з цієї теми дуже обмежені, наведена нижче інформація допомагає нам вірити, що собаки справді бачать сни. За інформацією MIT News, Метью Вілсон – професор неврології Массачусетського технологічного інституту та Кенвей Луї – аспірант 2001 року, вивчали зв’язок між пам’яттю, сном і сновидіннями. Вони виявили, що коли щурів навчили бігати по круговій доріжці за винагороду (за їжу), їхній мозок створив характерну схему запуску нейронів (клітин мозку).

Дослідники повторили моніторинг мозку під час сну щурів. Вони спостерігали ту саму структуру активності мозку, пов’язану з бігом, що й в несплячого щура. Насправді, під час сну спогади відтворювалися приблизно з тією ж швидкістю, що й під час неспання щурів.

 

Чи можемо ми застосувати це до собак?

Чи можемо ми взяти те, що відомо про сновидіння щурів і людей, і застосувати цю інформацію до собак? Вілсон вірить, що ми можемо. «Я припускаю  що сни котів та собак нічим не відрізняються від сновидінь щурів», — сказав він, згідно з веб-сайтом USA Today.

 

Відомо, що гіпокамп, частина мозку, яка збирає та зберігає спогади, влаштована майже однаково в усіх ссавців. Згідно з Healthday.com, професор Вілсон каже: «Якщо ви порівняєте гіпокамп у щура з собакою; у кішки й людини – вони містять однакові частини». Він вважає, що коли собаки сплять, у їхній свідомості відтворюються образи минулих подій, це приблизно так само, як люди згадують досвід під час сновидіння.

 

За даними Національного інституту здоров’я, відомо, що більшість снів виникає під час швидкого сну. Собаки також відчувають періоди швидкого сну. На веб-сайті Psychology Today сказано, що під час фази REM їх дихання стає більш нерівним і поверхневим.

Під час REM можуть спостерігатися посмикування м’язів, а при уважному розгляді часто можна спостерігати швидкі рухи очей за закритими повіками. Саме під час швидкого сну найчастіше спостерігається поведінка, яку вважають пов’язаною зі сновидіннями (веслування ногами, посмикування, скиглення, тощо).

 

У що ми хочемо вірити

Коли ми спостерігаємо за нашими собаками під час їх сну, майже неможливо уявити, що собаки не бачать сни. Подібно до щурів, досліджених Вілсоном і Луї, спокусливо повірити, що наші чотирилапі найкращі друзі відтворюють свій нещодавній досвід; ігри в собачому парку, винюхування запахів в лісі, жувати заповітну кістку і ганятся за білками.

 

Національний інститут здоров’я стверджує, що Зигмунд Фрейд висунув теорію про те, що сновидіння є «запобіжним клапаном» для наших несвідомих бажань. Можливо, він має рацію, і коли наші собаки сплять, вони мріють про те, щоб зловити надокучливого сусідського кота, безперервні почухеньки пузика в поєднанні з необмеженою кількістю собачих ласощів, і викрадення цілої курки з обіднього столу.

 

Якщо у вас є будь-які запитання чи занепокоєння щодо здоров’я вашого чотирилапого приятеля, ви завжди маєте можливість відвідати Центр «ЗООАКАДЕМІЯ», або зателефонувати своєму ветеринарному лікарю.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;