КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Чи можна собакам їсти шоколад?

Незважаючи на те, що шоколадні цукерки – це дуже смачні ласощі для людей, вживання навіть найменшої кількості шоколаду може бути надзвичайно небезпечним для здоров’я ваших собак. Всі види шоколаду токсичні для собак.

Чому шоколад шкідливий для собак?

Шоколад містить клас хімічних речовин, відомих як метилксантини (зокрема, кофеїн і теобромін). Ці хімічні речовини відомі своїм впливом на серце та м’язи.

Коли собака їсть шоколад, його організм не може переробляти ці хімічні речовини так само, як наш організм. Це призводить до підвищення чутливості до токсичної дії хімічних речовин.

Чи може бути у собак алергія на шоколад?

Як і у людей, у собак може розвинутися алергія на все, що вони їдять. Але більшою проблемою при вживанні шоколаду у собак є токсичність.

Якщо ви стурбовані тим, що у вашого собаки алергічна реакція на щось, що він з’їв, зверніться до ветеринарного лікаря за консультацією.

Який вплив шоколаду на собак?

Ознаки отруєння шоколадом можуть з’явитися швидко (протягом однієї-двох годин), а можуть розвиватися годинами. Після появи симптомів вони можуть тривати від кількох годин до кількох днів.

Може знадобитися госпіталізація та підтримувальна терапія, залежно від тяжкості ознак, які відчуває ваш собака.

Ознаки отруєння шоколадом у собак можуть включати:

  1. Нудота

  2. Блювота

  3. Діарея

  4. Млявість

  5. Задишка або прискорене дихання

  6. Неспокійна або тривожна поведінка

  7. Підвищена спрага

  8. Почастішання сечовипускання

  9. Прискорене серцебиття

  10. Порушення серцевого ритму

  11. М’язове тремтіння

  12. Підвищена температура тіла

  13. Колапс

  14. Кома

  15. Смерть

Ступінь впливу шоколаду та його токсичність для собаки залежить від кількох факторів.

Які види шоколаду токсичніші для собак?

Усі види шоколаду можуть бути токсичними для собак, але кількість шоколаду та його тип є важливими факторами, які слід враховувати, оскільки концентрація кофеїну та теоброміну може відрізнятися.

Взагалі, більш темний, гіркий шоколад є найнебезпечнішим для собак. Це пов’язано з тим, що темний шоколад містить більше теоброміну на унцію порівняно з іншими видами шоколаду.

Наскільки шоколад токсичний для собак?

Вимірювач токсичності шоколаду PetMD для собак – це інструмент, який ви можете використовувати, щоб допомогти розрахувати ризик для вашої собаки та потенційні симптоми, які ви можете побачити. Щоб ним скористатися, необхідно знати (або оцінити):

  1. Вид шоколаду

  2. Вага собаки

  3. Кількість спожитого шоколаду

Наведений нижче список включає приблизну кількість теоброміну в кожному виді шоколаду в міліграмах (мг) на унцію (унцію).

  1. Какао-боби: 300-1500 мг/унція.

  2. Какао-порошок: 400-737 мг/унція.

  3. Несолодкий шоколад для випічки: 390-450 мг/унція.

  4. Темний шоколад: 135 мг/унція.

  5. Молочний шоколад: 44-60 мг/унція.

  6. Білий шоколад: 0,25 мг/унція.

Взагалі, більш темний, гіркий шоколад є найнебезпечнішим для собак.

Вага собаки також є важливим фактором, який слід враховувати, а також тип і кількість з’їденого шоколаду.

5-кілограмовий собака, який з’їсть меншу кількість темного шоколаду, може відчувати більш серйозні ознаки та вимагати більшого догляду, порівняно з 5-кілограмовим собакою, який з’їсть більшу кількість молочного шоколаду.

Що робити, якщо собака з’їв шоколад

Якщо ваш собака проковтнув шоколад, негайно викликайте ветеринарного лікаря. Не чекайте, поки ви побачите симптоми отруєння шоколадом. Ветеринарний лікар може допомогти визначити, чи є поглинена кількість токсичною і як краще діяти.

Забезпечте собаці спокій і безпеку, поки ви чекаєте на допомогу. Ветеринарний лікар, може дати вказівки щодо штучного виклику блювоти в домашніх умовах, або може порекомендувати негайну допомогу в клініці.

Лікування, яке може призначити ветеринарний лікар, включає:

  1. Активоване вугілля (для запобігання подальшому всмоктуванню токсину з кишечника)

  2. Застосування шлункового зонда (для виведення токсину безпосередньо із шлунка)

  3. Внутрішньовенне введення рідини (для забезпечення гідратації та підтримки серцево-судинної системи)

  4. Інші методи лікування, спрямовані на контроль конкретних клінічних ознак

Загальний прогноз для собаки, який з’їв шоколад, як правило, сприятливий при швидкому та ефективному догляді.

Зберігання шоколаду в безпечному місці (краще – у холодильнику), та вимога до інших мешканців вашого будинку не годувати собак шоколадом – найкраща профілактика.

ФОТО: James Barker
 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;