КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Чи безпечні Нестероїдні Протизапальні Препарати для собак?

Як і у людей, у багатьох собак розвивається віковий артрит. Симптоми набагато більш поширені у великих порід. Великі собаки не тільки більш схильні до артриту, болі в суглобах у них посилюються через зайву вагу, до якої вони схильні.

Тільки ветеринар призначає Нестероїдні Протизапальні Препарати (НПЗП)

Як випливає з назви, НПЗП не містять кортизону. Вони мають як протизапальні, так і болезаспокійливі властивості, які забезпечують більшу легкість рухів, що призводить до зміцнення м’язів і зменшення навантаження на уражені суглоби. Ще у 80-х, єдиним НПЗП, доступним для собак із артритним болем, був аспірин. Незважаючи на те, що цей препарат діяв досить добре, полегшуючи артрит, він також викликав багато шлунково-кишкових побічних ефектів.

 

Перейдемо вперед до 2015 року, декілька великих фармацевтичні компанії мають власний бренд НПЗП, схвалений для лікування артриту собак. У Сполучених Штатах це Rimadyl®, Deramaxx®, Previcox™, Metacam®, EtoGesic® Zubrin®, Quellin™ і Novox®, усі вони досить ефективні та викликають набагато менше побічних ефектів, ніж аспірин.

 

Як і в людей, конкретна марка НПЗП, яка найбільш ефективно лікує біль при артриті у собак, різниться від собаки до собаки. Більшість ветеринарів мають свої рекомендації щодо вибору НПЗП, але обов’язково спробуйте інші НПЗП, якщо перший вибір не принесе значного покращення.

 

Потенційні побічні ефекти

Як і для більшості будь-яких ліків, у собак негативні побічні ефекти можуть виникнути при застосуванні НПЗП. Хоча фактична частота побічних ефектів невідома, вважається, що вона низька. При правильному дозуванні переважна більшість собак дуже добре переносить терапію НПЗП.

 

Як правило, існує необґрунтоване побоювання, що чим довше використовуються НПЗП, тим більший ризик пов’язаних з цим проблем. Доктор Б. Дункан Ласселлс, професор хірургії та лікування болю в Коледжі ветеринарної медицини Університету штату Північна Кароліна, розвіює цю думку в статті під назвою «Прийняття рішень про співвідношення ризику та користі при довгостроковому застосуванні НПЗП для лікування остеоартриту у собак».

Доктор Ласселс стверджує: «Ми виявили, що це неправда, не було жодного зв’язку між тим, як довго ви приймаєте нестероїдні препарати, і ризиком побічних ефектів. Наскільки ми можемо судити, ми не знаходимо жодного зв’язку між цими двома речами – тривалістю використання нестероїдних препаратів і частотою побічних ефектів.

Часто клінічний підхід до собаки молодого або середнього віку з болем, пов’язаним з остеоартритом, полягає в тому, щоб уникати використання НПЗП. Обґрунтування, яке часто цитується для цього підходу, полягає в тому, що практикуючий лікар хоче залишити використання НПЗП на потім і не тримати собаку на НПЗП усе життя. Це хибний і досить наївний підхід».

Ласселс продовжує, що, коли побічні ефекти НПЗП виникають, вони, швидше за все, з’являться протягом перших двох-чотирьох тижнів після початку терапії.

 

Розлад шлунково-кишкового тракту, виразки шлунково-кишкового тракту, токсичність печінки та нирок – ось усі можливі проблеми, пов’язані з НПЗП.

Ознаки можуть включати:

 

  • блювання

  • діарея

  • Темний або смолистий стілець

  • втрата апетиту

  • млявість

  • підвищена спрага

  • почастішання сечовипускань

Огляд собаки ветеринаром перед початком терапії НПЗП, а також належне спостереження після початку лікування, зменшує ймовірність побічних реакцій. Наприклад, старша собака з артритом, у якої виявлено ниркову недостатність, буде виключена як кандидат для терапії НПЗП.

НПЗП: один із кількох варіантів лікування

Незважаючи на те, що НПЗП добре діють на багатьох собак, вони не підходять для деяких собак із хронічним артритним болем. Такі тварини, швидше за все, отримають більше користі від мультимодальної терапії, в якій НПЗП поєднують з однією або кількома процедурами з наступного:

 

Контроль ваги

Фізична реабілітація (пасивне розтягування,

комплекс рухових вправ, плавання, терапія на біговій доріжці)

Добавки/нутрицевтики (омега-3 жирні кислоти, глюкозамін, гіалуронова кислота, хондроїтину сульфат, полісульфатовані глікозаміноглікани)

Лікувальний масаж

Терапія стовбуровими клітинами

Хірургія, наприклад повна заміна кульшового суглоба

Знеболюючі (трамадол, габапентин, наркотики)

Стероїди

 

Терапія важлива

Біль від артриту позбавляє собак здатності робити багато речей, які вони найбільше люблять у житті, наприклад, гуляти, боротися зі своїм улюбленим товаришем по собачому парку, ходити на полювання або грати в апорт.

Щоб артрит не вплинув негативно на якість життя собаки, важливо лікувати цю хворобу своєчасно та інтенсивно.

Це означає лікування щодня, а не лише на наступний день після туристичного походу, або коли серйозні симптоми стають очевидними. Лікування слід розпочинати задовго до того, як з’являться ознаки прогресуючого артритного болю.

 

З точки зору лікування болю, пацієнти, які постійно приймають НПЗП щодня, почуваються набагато краще, ніж пацієнти, чиї власники намагаються подолати біль, даючи НПЗП за потреби або у важкі дні.

Власникам тварин, важко оцінити, наскільки сильний біль відчуває їхній вихованець, що унеможливлює знеболювання за допомогою НПЗП  по схемі «за потреби».

 

Підводячи підсумок, можна сказати, що для досягнення максимальної користі від тривалого застосування НПЗП для лікування артриту собак необхідно:

 

Раннє лікування: використовуйте НПЗП на ранніх стадіях захворювання.

Коли біль від артриту «зростає», контролювати його стає набагато важче.

Мультимодальна терапія: використовуйте НПЗП у поєднанні з іншими методами лікування

Довгострокова терапія: використовуйте НПЗП постійно протягом певного періоду часу, а не за потреби.

Людські ліки небезпечні для домашніх тварин

Будь ласка, ніколи не давайте своїй собаці НПЗП, дозволені для використання лише людьми.

Деякі приклади включають Advil®, Motrin®, Ibuprofen, Aleve®, Naprosyn і Celebrex®.

При введенні домашнім тваринам, навіть у малих дозах, вони можуть викликати небезпечні для життя наслідки.

 

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;