КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ У СОБАК

Кріста Вільямс, бакалавр наук, DVM; Робін Даунінг, DVM, DAAPM, DACVSMR, CVPP; Ернест Уорд, DVM

 

Цей матеріал містить загальну інформацію про цукровий діабет у собак.

Що таке цукровий діабет?

Цукровий діабет – це захворювання підшлункової залози, невеликого, але життєво важливого органу, розташованого біля шлунка. Підшлункова залоза має два важливих типу клітин. Одна група клітин виробляє ферменти, необхідні для правильного травлення. Інша група, звана бета-клітинами, виробляє гормон інсулін. Інсулін регулює рівень глюкози (цукру) в кров’яному руслі і контролює доставку глюкози до тканин організму. Говорячи простою мовою, цукровий діабет викликаний нездатністю підшлункової залози регулювати рівень цукру в крові.

Клінічні ознаки цукрового діабету пов’язані з підвищеною концентрацією глюкози в крові і нездатністю організму використовувати глюкозу як джерело енергії.

 

Які клінічні ознаки цукрового діабету і чому вони виникають?

Чотирма основними симптомами неускладненого цукрового діабету є підвищена спрага, почастішання сечовипускання, втрата ваги і підвищений апетит.

Глюкоза є життєво важливою речовиною, яка забезпечує більшу частину енергії, необхідної клітинам, але спочатку вона повинна бути засвоєна клітинами. Інсулін наказує клітинам організму поглинати глюкозу з кровотоку. Без достатньої кількості інсуліну, щоб «відкрити двері», глюкоза не здатна потрапити в клітини і накопичується в крові, викликаючи гіперглікемію.

Коли інсуліну недостатньо, клітини організму відчувають нестачу основного джерела енергії – глюкози. У відповідь на це уявне голодування організм починає розщеплювати запаси жиру та білка для отримання енергії, що призводить до втрати ваги. Уявне голодування стимулює почуття голоду, і собака їсть більше, що призводить до втрати ваги у собаки з ненажерливим апетитом. Організм намагається вивести надлишок глюкози, виводячи її з сечею. Оскільки глюкоза притягує воду, вона збільшує об’єм сечі, що виробляється. Щоб уникнути зневоднення, собака п’є все більше води.

Одні люди з діабетом приймають інсулін ін’єкційно, а інші приймають пероральні ліки. Чи справедливо це для собак?

Розрізняють три види цукрового діабету. При всіх типах відбувається збій в регулюванні рівня цукру в крові, але основні механізми захворювання відрізняються.

  1. Цукровий діабет I типу (іноді його також називають інсулінозалежним цукровим діабетом) виникає в результаті повного або майже повного руйнування бета-клітин, що виробляють інсулін. Це найпоширеніший тип діабету у собак. Як зрозуміло з назви, собакам з цим типом діабету потрібні ін’єкції інсуліну для стабілізації рівня цукру в крові.
  2. При цукровому діабеті II типу (іноді його називають інсулінонезалежним цукровим діабетом) частина клітин, що виробляють інсулін, залишається, але кількість виробленого інсуліну недостатня, спостерігається уповільнена реакція на його секрецію або тканини організму собаки відносно інсулінорезистентні. Діабет II типу може виникати у літніх собак з ожирінням. Людей з цією формою часто можна лікувати пероральним препаратом, який стимулює інші функціональні клітини виробляти або вивільняти інсулін в достатній кількості для нормалізації рівня цукру в крові. На жаль, собаки погано реагують на ці пероральні ліки.
  3. Діабет III типу виникає в результаті інсулінорезистентності, викликаної іншими гормонами, і може бути наслідком вагітності або гормонсекретируючих пухлин.

Як діагностується цукровий діабет?

Цукровий діабет діагностується за наявністю типових клінічних ознак (надмірна спрага, надмірне сечовипускання, надмірний апетит, втрата ваги), стабільно високим рівнем глюкози в крові, наявністю глюкози в сечі. Цукровий діабет є єдиним поширеним захворюванням, яке призводить до значного підвищення рівня глюкози в крові.

Щоб зберегти глюкозу в організмі, нирки не фільтрують глюкозу з кровотоку в сечу, поки не буде досягнуто надмірного рівня. Це означає, що у собак з нормальним рівнем глюкози в крові, глюкози в сечі не буде. Однак собаки-діабетики мають надмірну кількість глюкози в крові, тому вона виливається в сечу. Як тільки глюкоза в крові досягає певного рівня, надлишок виводиться нирками і потрапляє в сечу. Ось чому у собак і людей з цукровим діабетом – цукор в сечі (глюкозурія), коли рівень інсуліну низький.

Як лікується цукровий діабет у собак? Лікування дороге?

 

 

Собаки з цукровим діабетом зазвичай потребують двох ін’єкцій інсуліну щодня, а харчування є важливим компонентом лікування захворювання. Як правило, їх необхідно годувати однією і тією ж їжею в однаковій кількості за одним і тим же графіком кожен день. Незважаючи на те, що собака може прожити день або близько того без інсуліну без кризи, це не повинно бути регулярним явищем. Лікування необхідно розглядати як частину щоденного розпорядку дня собаки. Це означає, що ви, як власник собаки, повинні взяти на себе як фінансові, так і особисті зобов’язання щодо лікування вашго собаки. Якщо вам потрібно бути за містом або поїхати у відпустку, ваш собака повинен отримувати належне лікування під час вашої відсутності. Після того, як режим та рівень інсуліну вашого собаки буде відрегульовано, витрати на лікування та утримання є досить прийнятними. Спеціальна дієта, інсулін і шприци не надто дорогі, але фінансові зобов’язання можуть бути значними під час початкового процесу регуляції або при виникненні ускладнень.

«Собаки з цукровим діабетом потребують щоденних ін’єкцій інсуліну та зміни раціону».

Спочатку собаку можуть госпіталізувати на кілька днів, щоб впоратися з будь-якою негайною кризою та розпочати регуляцію інсуліну. Одним із прикладів «негайної кризи» є собака, який настільки хворий, що перестав їсти та пити протягом кількох днів. Собакам в такому стані, званому діабетичним кетоацидозом, може знадобитися кількаденна госпіталізація з інтенсивною терапією. В іншому випадку первинна госпіталізація може бути лише на день або два, поки оцінюється початкова реакція собаки на ін’єкції інсуліну. Після цього, собака повертається додому для подальшого лікування. Під час початкової фази інсулінотерапії необхідні регулярні повторні візити для моніторингу прогресу. Нова технологія дозволила впровадити домашній моніторинг рівня глюкози за допомогою такого простого приладу, як глюкометр AlphaTrak® 2. Додатковий домашній моніторинг може включати оцінку сечі на наявність глюкози, хоча це не дуже чутливий спосіб контролю рівня глюкози. Для досягнення хорошої регуляції інсуліну може знадобитися місяць або більше.

«Під час початкової фази інсулінотерапії необхідні регулярні повторні візити для моніторингу прогресу».

Фінансові зобов’язання знову можуть виявитися значними, якщо виникнуть ускладнення. Ваш ветеринарний лікар працюватиме з вами, щоб спробувати досягти послідовної регуляції діабету, але деяких собак важко регулювати. Важливо звертати пильну увагу на всі інструкції, пов’язані з прийомом ліків, харчуванням і домашнім моніторингом. Одним із серйозних ускладнень, яке може виникнути, є гіпоглікемія або низький рівень цукру в крові, що може призвести до летального результату. Це може статися через неузгодженість в лікуванні, недбалість власника тварини.

Який прогноз для собаки з цукровим діабетом?

Після належної регуляції цукрового діабету собак прогноз для собаки хороший, якщо лікування та моніторинг проводяться за графіком, відповідально. Більшість собак з контрольованим діабетом живуть довгим, повноцінним життям, з невеликою кількістю симптомів захворювання.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;