КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Цукровий діабет, лікування інсуліном. Інформація для власників собак

Цей матеріал містить детальну інформацію про введення інсуліну.

Що таке цукровий діабет?

У собак цукровий діабет викликається нездатністю підшлункової залози виробляти достатню кількість інсуліну для регулювання рівня цукру в крові. Це інсулінозалежний цукровий діабет (його ще називають цукровим діабетом 1 типу). Цей тип діабету зазвичай виникає в результаті руйнування більшості або всіх бета-клітин, які виробляють інсулін у підшлунковій залозі. Як зрозуміло з назви, собакам з цим типом діабету потрібні ін’єкції інсуліну для стабілізації рівня цукру в крові.

Що потрібно знати про лікування цукрового діабету інсуліном ?

У собак з цукровим діабетом основним методом регуляції рівня глюкози в крові є введення інсуліну за допомогою ін’єкцій. Собаки з цукровим діабетом, зазвичай, потребують двох щоденних ін’єкцій інсуліну, а також зміни раціону. Незважаючи на те, що собака може прожити день або близько того без інсуліну та не мати кризи, це не повинно бути регулярним явищем. Лікування слід розглядати як частину щоденного розпорядку дня собаки. Це означає, що ви, як власник собаки, повинні взяти на себе як фінансові, так і особисті зобов’язання щодо лікування вашого собаки. Якщо ви перебуваєте за містом або їдете у відпустку, ваш собака повинен отримувати належне лікування під час вашої відсутності.

Спочатку собаку можуть госпіталізувати на декілька днів, щоб впоратися з будь-якою негайною кризою, та розпочати процес регуляції інсуліну. Наприклад, якщо ваш собака настільки хворий, що перестав їсти та пити протягом кількох днів, можливо, у нього діабетичний кетоацидоз, який може вимагати кількох днів інтенсивної терапії. Після того, як собака повернеться додому, продовжуйте вводити інсулін за призначенням. Завдяки наявності надійного пристрою домашнього моніторингу, такого як AlphaTrak®2, можна легко відстежувати рівень цукру (глюкози) в крові. Ваш ветеринарний лікар навчить вас, як взяти крихітний зразок крові, необхідний для перевірки рівня глюкози у вашого собаки. Оскільки показники рівня глюкози знімаються вдома в природному середовищі собаки, рівень стресу низький, а показники загалом точніші. Спочатку будуть потрібні регулярні показники рівня глюкози, щоб контролювати прогрес. Для досягнення хорошої регуляції інсуліну може знадобитися місяць або більше. Ваш ветеринарний лікар працюватиме з вами, щоб спробувати досягти послідовного регулювання, але у деяких собак регулюція дається важко.

Існує новіша система моніторингу рівня глюкози (FreeStyle Libre), яка може вимірювати рівень глюкози безперервно протягом кількох днів. Поговоріть зі своїм ветеринарним лікарем, щоб дізнатися, чи підходить це для вашої собаки.

Послідовне лікування є життєво важливим компонентом правильного лікування собаки з діабетом. Собаці потрібне постійне введення інсуліну, стабільне годування та спосіб життя без стресу. Ваш собака повинен жити в приміщенні, щоб мінімізувати неконтрольовані змінні, які можуть порушити регулювання. Найчастіше використовуються інсуліни Vetsulin®, Caninsulin®, Humulin®N, та Detemir (назва торгової марки Levemir®). Ваш ветеринарний лікар визначить найкращий інсулін для вашої собаки.

Багато людей бояться заподіяти біль або шкоду, роблячи ін’єкції інсуліну. Це побоювання необґрунтоване, оскільки одноразові ін’єкційні голки надзвичайно гострі і викликають мінімальний біль, інсулін не пече при ін’єкції, а ін’єкції робляться під шкіру в зонах, де неможливо пошкодити внутрішні структури. Деякі інсуліни (Ветсулін®) випускаються у формі «ручки» і можуть бути простішими у введенні. Після того, як ви пройдете інструктаж, як це робити, ви можете бути приємно здивовані тим, наскільки все просто і наскільки добре ваш собака переносить ін’єкції.

Як зберігається інсулін?

Інсулін – це гормон, який втратить свою ефективність під впливом прямих сонячних променів або високих температур. Його слід тримати в холодильнику, але не можна заморожувати. Якщо у вас є сумніви щодо умов зберігання інсуліну вашого собаки, безпечніше замінити препарат, ніж ризикувати використанням неефективного інсуліну. Інсулін безпечний, якщо він використовується згідно з інструкцією. Зберігайте його в недоступному для дітей місці.

Інсулін поставляється в герметичному флаконі, який має маркування із зазначенням типу інсуліну та концентрації. Важливо переконатися, що концентрація інсуліну відповідає правильним голкам для інсуліну. Інсулінові голки показують вимірювання в «одиницях на мл», що повинно відповідати концентрації інсуліну, який ви використовуєте. Існує дві поширені форми інсуліну та відповідні йому шприци: U-100 і U-40. Ваш ветеринарний лікар проінструктує вас про те, який тип інсуліну ви використовуєте і який тип шприца слід використовувати.

Як робити розчин інсуліну?

Інсулін – це суспензія, а не розчин, тому перед його введенням необхідно його перемішати. Ваш ветеринарний лікар, порадить вам, як поводитися з інсуліном. Деякі інсуліни мають тенденцію до осідання у суспензії, тому змішування дуже важливе для точного дозування.

«Хитрість полягає в тому, щоб змішати його досить енергійно, але не створюючи піни».

Хитрість полягає в тому, щоб досить енергійно перемішати інсулин, не створюючи піни. Коли ви закінчите змішувати препарат, переверніть пляшку догори дном, щоб побачити, чи будь-яка з білих частинок інсуліну все ще прилипає до дна пляшки. Якщо так, потрібно ще перемішувати розчин.

Підготуйте голку та шприц, інсуліновий флакон та собаку. Потім виконайте такі дії:

  1. Зніміть ковпачок з голки та втягніть поршень назад до відповідної дози.
  2. Обережно вставте голку в інсуліновий флакон.
  3. Ввести повітря зі шприца в флакон. Це повітря замінює рідину, яку ви будете витягувати.
  4. Витягніть більше інсуліну, ніж вам потрібно, а потім введіть надлишок назад у пляшку. Це допомагає видалити будь-які бульбашки повітря зі шприца. Виміряйте дозу на краю поршня, який знаходиться найближче до голки.

Як вводити інсулін?

Дуже важливо, щоб інсулін вводився під час прийому їжі. У деяких випадках, буде потрібна допомога другої людини, яка триматиме собаку.

  1. Тримайте шприц так, як ви тримаєте ручку або олівець у правій руці (якщо ви правша).
  2. Попросіть когось потримати собаку, поки ви піднімаєте еластичну ділянку шкіри собаки – часто найпростіше це зробити на плечі, але найкраще, якщо ви використовуєте різні ділянки тіла.
  3. Швидко просуньте дуже гостру, тонку голку через шкіру собаки під кутом приблизно сорок п’ять градусів у «намет», отриманий шляхом підняття шкіри, і просуньте поршень шприца до упору в циліндрі шприца.
  4. Потім витягніть шприц і голку. Якщо ви не впевнені, чи правильно ви ввели інсулін, або якщо трохи інсуліну не попало під шкіру, не вводьте додатковий інсулін. Просто відновіть свій звичайний графік і зробіть наступну ін’єкцію інсуліну в звичайний час.
  5. Негайно та обережно помістіть голку та шприц без кришки в контейнер, стійкий до проколів, наприклад, контейнер для гострих предметів. Не залишайте голку і шприц в будь-якому місці, вони можуть поранити вашого вихованця або вас самих. У більшості громад діють суворі правила щодо утилізації медичних відходів, тому не викидайте голку та шприц у смітник, поки не дізнаєтеся, чи це допустимо. Зазвичай краще віднести використані голки та шприци до ветеринарної клініки або місцевої аптеки, для утилізації.
  6. Погладьте і похваліть собаку, щоб винагородити його за те, що він спокійно сидить.

Чи потрібно стерилізувати шкіру спиртом перед ін’єкцією?

Ні, не змащуйте шкіру спиртом, щоб «простерилізувати» її. Причин чотири:

  1. Запах алкоголю може викликати у собаки неприязнь до ін’єкцій.
  2. Через особливості густого волосяного покриву і виду бактерій, що мешкають на шкірі собак, коротке тампонування спиртом або будь-яким іншим антисептиком не є ефективним.
  3. Якщо ви випадково ввели інсулін на поверхню шкіри, ви цього не дізнаєтеся. Якщо ви не використовуєте спирт, а шкіра або волосся вологі після ін’єкції, ви знатимете, що ін’єкція була зроблена неправильно.

Хоча перераховані вище процедури спочатку можуть здатися складними і дещо непосильними, вони дуже швидко стануть другою звичними. Ваш собака скоро зрозуміє, що один або два рази на день йому доводиться сидіти нерухомо протягом декількох хвилин. У більшості випадків, винагорода у вигляді погладжування призводить до того, що собака повністю готов до співпраці, його, в кінцевому підсумку може навіть не потрібно буде тримати на руках.

Чи виникає гіпоглікемія у собак?

Гіпоглікемія означає низький рівень цукру в крові. Якщо рівень цукру в крові падає нижче 40 мг/дл, це може бути небезпечним для життя. Гіпоглікемія, як правило, виникає при двох станах:

  1. Доза інсуліну занадто висока. Хоча більшості собак потрібна одна і та ж доза інсуліну протягом тривалого періоду часу, потреба собаки в інсуліні може раптово змінитися. Однак найпоширенішими причинами змін є зменшення споживання їжі та збільшення фізичних навантажень або активності. Ваш собака повинен поїсти перед тим, як зробити ін’єкцію інсуліну, тому що після введення інсуліну він не може бути виведений з організму. Якщо ваша собака не їсть, або якщо він поїв лише половину корму, дайте лише половину дози інсуліну. Якщо це трапляється більше одного разу, відвезіть собаку до ветеринарного лікаря для обстеження. Завжди пам’ятайте, що в короткостроковій перспективі краще, щоб рівень цукру в крові був занадто високим, ніж занадто низьким.
  2. Вводиться занадто багато інсуліну. Це може статися через те, що інсулін був неправильно виміряний у шприці або через те, що було введено дві дози. Таблиця, розміщена на видному місці із записами введення інсуліну, допоможе запобігти дворазовому введенню дози препарату.

«Потреба собаки в інсуліні може раптово змінитися».

Найбільш ймовірним часом, коли у собаки виникне гіпоглікемічний криз, є час піку інсулінового ефекту, через 5-8 годин після ін’єкції інсуліну. Коли рівень глюкози в крові лише помірно низький, собака поводитиметься дуже втомленим і не реагуватиме. Протягом декількох годин рівень глюкози в крові підвищиться, і собака прийде в норму. Оскільки багато собак багато сплять вдень, цю важливу ознаку легко пропустити. Слідкуйте за будь-якими ледь помітними ознаками гіпоглікемії, тому що це перша ознака проблем, що насуваються. Якщо ви бачите це, виміряйте рівень глюкози та зателефонуйте своєму ветеринарному лікарю (або до цілодобової місцевої ветеринарної лікарні, якщо це в неробочий час).

Ваш ветеринарний лікар, може запропонувати додатковий прийом їжі для вашого собаки, та повторно перевірити рівень глюкози протягом короткого часу після того, як собака поїсть.

Якщо виникає важка гіпоглікемія, це справжня невідкладна ситуація, оскільки у собаки можуть виникнути судоми або втрата свідомісті. В кінцевому підсумку гіпоглікемія може привести до коми та смерті. Це невідкладна ситуація, яку можна усунути лише внутрішньовенним введенням глюкози. Якщо це сталося в робочий час, негайно відвезіть собаку до лікаря. Якщо це відбувається вночі або у вихідні, зателефонуйте за номером телефону ветеринарного лікаря, щоб отримати інструкції. Цукровий сироп, такий як кленовий або кукурудзяний сироп, можна наносити на ясна, коли ви везете собаку до клінікі.

КОРОТКИЙ ЗМІСТ ІНСТРУКЦІЇ ЩОДО ЛІКУВАННЯ ІНСУЛІНОМ ДЛЯ ВАШОЇ СОБАКИ:

Придбайте витратні матеріали для лікування. У вашому рецепті буде вказано тип інсуліну та шприців, а також відповідний домашній пристрій для моніторингу рівня глюкози та тест-смужки.

Ваш ветеринарний лікар порекомендує глюкометр, який найкраще підходить для вашого вихованця, і може навчити вас, як отримати крихітний зразок крові для використання в глюкометрі. Не можна використовувати тест-смужки іншої торгової марки в глюкометрі, схваленому для вашої тварини.

Тип інсуліну: ______________________________________

Тип інсулінових шприців: U-100 U-40

Першу ін’єкцію інсуліну ____________ одиниць роблять приблизно в ____________ ранку / вечора.

Якщо у вашої собаки є симптоми низького рівня цукру в крові, дайте ____________ столову ложку (____________ мл) цукрового сиропу, виходячи з маси тіла вашої собаки ____________ кг.

Ваш ветеринарний лікар повідомить вам, як часто проводити криву глюкози в домашніх умовах. Як правило, перша крива рівня глюкози проводиться через 7-14 днів після початку інсулінотерапії, але вам може знадобитися знімати кілька показників щодня. При виконанні кривої ви будете вимірювати показники рівня глюкози в крові кожні 1-2 години протягом 12 годин (час між ін’єкціями інсуліну). Потім ви звернетеся до ветеринарної клініки зі значеннями кривих, щоб вони могли точно налаштувати дозу інсуліну.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;