КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Цитологія, біопсія та гістопатологія

 

Cytological Diagnosis of Infectious Diseases: Identification of Pathogens  and Recognition of Cellular Reactions | IntechOpenЩо таке цитологія? Цитологія – це мікроскопічне дослідження зразків клітин.

Ці зразки можуть бути зібрані з будь-якої ділянки тіла. Цитологія часто використовується для діагностики новоутворень або утворень (пухлин), виявлених на поверхні тіла, але також може бути використана для оцінки рідин організму, внутрішніх органів (наприклад, печінки, легенів, лімфатичних вузлів, нирок) і аномальних рідин, які можуть накопичуватися, особливо в грудях і черевній порожнині.

Існує кілька способів збору клітин в залежності від того, де знаходиться проблема і який тип тканини залучений.

Найчастіше проводиться голкова аспірація для забору клітин. У цій методиці використовується стерильна голка тонкого калібру (голка з дуже маленьким діаметром), прикріплена до порожнього шприца. Голку вводять у середину тканини або кишені з рідиною, а поршень шприца відтягують назад для створення всмоктування та вилучення або аспірації клітин із твердої тканини, такої як шишка на шкіри, або для забору рідини з певного місця, наприклад, суглоба.

Можуть бути використані інші методи, такі як:

Вишкрібання шкіри – вилучення кількох клітин від поверхні шкіри (часто використовується на шкірі, що лущиться, або з виразками).

Відбитковий мазок – У цій техніці предметне скло мікроскопа щільно притискають до виразкового ураження. Це дозволяє збирати поверхневі матеріали і досліджувати їх під мікроскопом.

Тампони з бавовняним наконечником використовуються для збору виділень і клітин з вологих поверхонь шкіри, таких як око, ніс, рот або піхва.

Лаваж – ця техніка використовується для збору клітин з внутрішніх поверхонь, таких як носова порожнина, трахея або легені. Рідина змивається в область, а потім відсмоктується назад. Клітини збираються в рідину і розглядаються під мікроскопом.

 

Коли застосовують цитологію?

Цитологія часто використовується для попередньої оцінки, щоб встановити робочий діагноз і в разі необхідності спланувати хірургічне втручання. Це неінвазивний метод збору попередньої інформації про певні захворювання. Потрібно небагато обладнання, і забір зразків часто може бути проведений без седації або анестезії. Методика також може бути використана під час хірургічного втручання для оперативної оцінки виявленого утворення або пухлини. Цитологія не вказує на швидкість росту пухлини або на те, чи може пухлина вторгатися в навколишні тканини, але вона часто допомагає ветеринарам визначити, які подальші кроки необхідні.

Цитологія менш діагностична, ніж гістопатологія (див. нижче), і може вводити в оману при постановці діагнозу для деяких пухлин – іноді клітини, які виглядають доброякісними, дійсно є злоякісними чи навпаки.

 

Що таке біопсія?

Біопсія – це хірургічне вилучення репрезентативного зразка тканини з підозрілого вогнища ураження. Потім біопсія обробляється і досліджується під мікроскопом (див. Гістопатологію нижче).

 Найбільш поширеними біопсіями є:

Панч-біопсія – невеликий круглий шматочок тканини видаляється за допомогою біопсійного перфоратора,

Клиноподібна біопсія – невеликий шматочок або шматок тканини видаляється з пухлини або маси,

Ексцизійна біопсія – всю масу січуть або видаляють.

У деяких випадках біопсію беруть, знаючи, що хірургічне видалення всієї пухлини неможливо. В інших випадках невелика біопсія може бути корисною для планування хірургічного підходу або визначення того, чи можна використовувати інші методи лікування, тим самим збільшуючи шанси на успішний результат. Однак у багатьох випадках, особливо коли легко отримати хороші хірургічні краї (ділянку «здорової» тканини) навколо новоутворення, доцільніше видалити всю масу. Ваш ветеринар дасть вашому вихованцеві місцеву або загальну анестезію для того, щоб взяти зразки.

Чи ризикована біопсія для мого вихованця?

Основні ризики для вашого вихованця пов’язані або з хворобою, яка є у вашого вихованця, або з боку анестетика. У деяких випадках, особливо при взятті біопсії з пухлин кровоносних судин або з таких органів, як печінка, може бути надмірна кровотеча.

Як доглядати за домашнім улюбленцем після біопсії?

Після біопсії не можна допускати, щоб ваш вихованець втручався в місце біопсії, яке потрібно утримувати в чистоті і сухості. Повідомляйте ветеринара про втрату швів або значний набряк або кровотечу. Якщо вам потрібна додаткова консультація щодо післяопераційного догляду, зверніться до ветеринарної бригади. Може бути рекомендований єлизаветинський нашийник (електронний нашийник або конус), щоб ваш вихованець не зміг лизати місце розрізу.

Що відбувається з біопсією?

Після біопсії ваш ветеринар помістить зразок тканини в консервуючий розчин і відправить його в діагностичну лабораторію. У лабораторії починається процес гістопатології. Повернення результатів часто може зайняти до тижня.

Що таке гістопатологія?

Гістопатологія – це дослідження зразків цілих тканин і проводиться на твердому шматку тканини, який був зібраний хірургічним шляхом.

Шматок тканини готують за допомогою процесу, який називається гістологією, шляхом консервування, тонкого нарізання або розрізання та фарбування зразка тканини барвниками. Після підготовки зрізи тканин досліджуються під мікроскопом ветеринарним патоморфологом. Гістопатологія фокусується на архітектурі тканини і надає більше інформації про тканину, ніж цитологія.

При цьому виді лабораторного обстеження точність діагнозу зазвичай висока. Ветеринарний патоморфологом часто може висловити думку про ймовірний перебіг хвороби, що називається прогнозом. Якщо на дослідження подається вся маса тканини (вся пухлина), патологоанатом також може висловити думку про те, чи була пухлина видалена повністю, тобто чи є широкі краї (кількість «здорової» тканини, що оточує пухлину). Ця інформація допомагає ветеринарному лікарю прийняти рішення про оптимальний курс лікування для вашого вихованця.

Хто такий ветеринарний патоморфолог?

Як і у випадку з медициною людини, знання та навички ветеринарних фахівців постійно розширюються зі зростаючою потребою в спеціалізації та фахівцях з різних предметів. Ветеринарний патоморфолог – це ліцензований ветеринар, який дає експертний висновок, заснований на спеціалізованій підготовці та досвіді. Ваш ветеринарний лікар, покладе в основу плану лікування, висновок про патологію.

Що гістопатологія може розповісти про пухлину, яка є у мого вихованця?

Часто неможливо сказати, з якими пухлинами ми маємо справу, просто подивившись на них, але при гістопатології (дослідженні клітин під мікроскопом) патоморфолог, може визначити класифікацію і поставити діагноз. Ракові пухлини (злоякісні пухлини) прийнято класифікувати за походженням і зовнішнім виглядом.

Як дізнатися про поведінку ракової пухлини?

Крім постановки діагнозу, ветеринарний патоморфолог надає прогноз, який описує ймовірність місцевого рецидиву або метастазування (поширення ракових клітин на інші частини тіла).

У багатьох випадках діагноз з прогнозом може вказати, чи можливе лікування. На жаль, є деякі випадки, коли хірургічне видалення та/або інші методи лікування дають лише тимчасову ремісію до рецидиву або поширення. Протягом багатьох років було накопичено багато інформації про різні типи пухлин, і цей попередній досвід допомагає визначити такі фактори, як час виживання. Результати патології допоможуть вам і вашому ветеринарному лікарю спланувати подальший догляд за твариною.

Чи є якісь обмеження для цих методів?

Поведінку деяких пухлин складно передбачити. Навіть при позитивному прогнозі іноді пухлини рецидивують або метастазують (поширюються на інші ділянки). Прогнози (ймовірні результати) ґрунтуються на ймовірностях, і ніщо не гарантується на 100%. Іноді, особливо коли важко отримати достатньо велику вибірку, діагноз може бути неможливим. Іноді результати виявляються непереконливими, і потрібна повторна біопсія.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;