КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Захворювання суглобів у собак

Деякі захворювання суглобів, наприклад, артрит, вражають самі суглобові оболонки. Інші типи захворювань суглобів впливають на сухожилля, хрящі, бурси та рідину всередині суглоба. Захворювання суглобів можуть бути вродженими (присутніми при народженні) або бути результатом травми суглоба, дегенерації (погіршення з втратою функції), аномального розвитку, імунних захворювань, раку або інфекцій.

Асептичний некроз головки стегнової кістки (хвороба Легга-Кальве-Пертеса)

Це погіршення верхньої частини стегнової кістки (головки стегнової кістки), що спостерігається у молодих мініатюрних і дрібних порід собак, характеризується недостатнім кровопостачанням і руйнуванням кровоносних судин кістки. Він також відомий під технічним терміном асептичний некроз головки стегнової кістки. Причина невідома, хоча у манчестерських тер’єрів захворювання може бути спадковим. Раптова втрата кровопостачання стегнової кістки призводить до колапсу верхньої частини кістки. Захворювання часто вражає обидва тазостегнові суглоби.

Ознаки включають кульгавість задніх кінцівок, виснаження м’язів стегна та біль під час руху тазостегнового суглоба. Тривалі випадки свідчать про дегенеративне захворювання суглобів. Рентгенівські знімки можуть допомогти виявити характерні зміни цього стану і можуть бути використані для підтвердження діагнозу. Лікування включає хірургічне видалення ураженої головки та шиї стегнової кістки, а також фізіотерапію для стимуляції використання кінцівок. При дотриманні цих процедур більшість тварин з таким захворюванням одужують.

Зміщення колінної чашечки

Це спадкове захворювання викликане аномальним розвитком колінної чашечки (надколінка). Зміщення колінної чашечки часто пов’язане з множинними деформаціями задньої кінцівки, що залучають тазостегновий суглоб, стегнову і великогомілкову кістки. Стан також може призвести до травм хрящів і зв’язок коліна. Уражені тварини кульгають або ходять стрибкоподібною ходою. Можуть постраждати собаки будь-якого віку.

Ознаки сильно варіюються в залежності від тяжкості зміщення. У легких випадках колінну чашечку можна змістити вручну, але легко повернути в нормальне положення. Ці випадки проявляються нечастими і слабо вираженими ознаками. У міру того, як зміщення стає більш серйозним, вивихнута колінна чашечка частіше вже не на своєму місці, собака постійно кульгає, можуть спостерігатися кісткові деформації. Рентгенівські знімки можуть допомогти ветеринарному лікарю побачити, наскільки сильно зміщена колінна чашечка і як це вплинуло на кінцівку.

Існує кілька хірургічних варіантів лікування. Тип операції, що проводиться, залежить від тяжкості зміщення і може включати незначні процедури та операції на кістках. У рідкісних випадках може знадобитися ампутація кінцівок. Собаки з легким або середнім ступенем ураження, як правило, повністю одужують.

Остеохондроз

Остеохондроз – це порушення формування хрящів і кісток середніх і великих собак, які швидко ростуть. При такому стані незрілий суглобовий хрящ тріскається і відокремлюється від підлеглої кістки. Рідина потрапляє в простір, а під хрящем можуть утворюватися кісти. Фрагменти хряща можуть відокремлюватися від кінця кістки й вільно плавати в порожнині суглоба. Це призводить до запалення ураженого суглоба, і це може призвести до артриту та подальшого руйнування хряща, що серйозно впливає на рух суглоба. Причина невідома, але можливі фактори включають високорослі дієти, а також швидке зростання, травми та спадковість.

Ознаки остеохондрозу включають кульгавість, накопичення рідини в суглобі та скутість суглобів. Уражені ділянки включають головку плечової кістки (плечового суглоба), внутрішню частину ліктьового суглоба, гомілкові (колінні) суглоби та гребені скакальних (гомілковостопних) суглобів. Ваш ветеринар може використовувати рентгенівські знімки, щоб визначити ступінь пошкодження. Хірургічне втручання за допомогою ендоскопа (артрографія) також може бути проведено для виявлення уражень хряща або суглоба. Комп’ютерна томографія (КТ) також може виявити зміни кісткової тканини.

Лікування передбачає хірургічне видалення хрящових клаптів або вільно плаваючих фрагментів хряща («суглобових мишей»). Може застосовуватися традиційне хірургічне втручання або артрографія. Собаки з дегенеративними захворюваннями суглобів можуть отримати користь від нестероїдних протизапальних препаратів і модифікаторів суглобової рідини. Ваш ветеринар найкраще зможе порадити вам щодо правильного використання будь-яких відповідних ліків. Прогноз на одужання відмінний для плечей, хороший для гомілкового суглоба і справедливий для ліктьового і скакального (тарзального) суглобів. Якщо уражена собака також має ознаки дегенеративного захворювання суглобів, інших захворювань суглобів або нестабільності скакального суглоба, шанси на одужання зменшуються.

Дисплазія ліктьового суглоба

Дисплазія ліктьового суглоба – це аномальне розвиток ліктьового суглоба у молодих, великих, швидко зростаючих собак. Це пов’язано з аномальним ростом кісток, розвитком хряща або навантаженням на суглоби. Вважається однією з найпоширеніших причин остеоартрозу собачого ліктя.

Кульгавість може розвиватися повільно у віці від 4 до 8 місяців; Однак деякі випадки можуть бути діагностовані лише тоді, коли собакам не виповниться більше 1 року. Суглоб може виглядати жорстким або нездатним вільно рухатися. У запущених випадках розвивається остеоартрит, накопичення рідини в суглобі, а також хрип або тріск. Фізикальне обстеження і наявність характерних ознак дозволяють припустити діагноз, а рентген може його підтвердити. Слід оглянути обидва ліктя, оскільки стан може розвинутися в обох одночасно.

Хірургічне втручання слід проводити до того, як відбудуться дегенеративні зміни остеоартрозу. Прогноз на відновлення після операції хороший, якщо в суглобі не розвинулося дегенеративне захворювання суглоба. Нестероїдні протизапальні препарати (за призначенням ветеринара) можуть зменшити біль і запалення. Модифікатори суглобової рідини також можуть бути корисними.

Септичний артрит

Інфекційний, або септичний, артрит зазвичай викликається бактеріями, які поширюються через кров або потрапляють в організм в результаті травми (з проникаючими пораненнями) або хірургічного втручання. Інші причини септичного артриту включають рикетсії (плямиста лихоманка Скелястих гір, ерліхіоз) і спірохети (хвороба Лайма). Дивись також Вступ до інфекцій

Ознаки септичного артриту включають кульгавість, набряк, біль в уражених суглобах, лихоманку, млявість, втрату апетиту та скутість. Рентгенографія може виявити збільшення кількості рідини в суглобі в ранніх випадках і дегенеративні захворювання суглобів в довгострокових умовах. Лабораторні дослідження рідини, видаленої з суглоба, можуть бути корисними для підтвердження діагнозу.

Лікування полягає в прийомі антибіотиків перорально або внутрішньовенно, промиванні порожнини суглоба і хірургічному видаленні відмерлих, пошкоджених або інфікованих тканин у важких випадках.

Імуноопосередкований артрит

Артрит, викликаний власною імунною системою організму, може викликати запалення суглобів. Як правило, вражає кілька суглобів. Імуноопосередкований артрит може зруйнувати суглобовий хрящ і кістку під хрящем або викликати запалення навколо суглоба (навколосуглобових запалення). Ревматоїдний артрит  і грейхаунд поліартрит є прикладами артриту, який руйнує суглобовий хрящ і кістку під хрящем. Системний червоний вовчак є найбільш поширеною формою імуноопосередкованого артриту.

Ознаки включають кульгавість, біль і набряк у кількох суглобах, лихоманку, генералізоване захворювання та втрату апетиту. Ці знаки зазвичай приходять і йдуть. Крім ознак, діагнозу допомагають рентген, біопсія суглобової тканини, аналізи крові та дослідження суглобової рідини (зазвичай її називають суглобовою пункцією).

Лікування передбачає прийом протизапальних препаратів і хіміотерапевтичних засобів. Перспективи відновлення невизначені. Рецидиви є відносно поширеним явищем, і причина реакцій часто невідома.

Раковий артрит

Цей тип артриту найчастіше викликається пухлиною, відомою як синовіальноклітинна саркома. До ознак відносять кульгавість і припухлість суглобів. Рентгенівські знімки показують набряк м’яких тканин і реакцію навколо кістки. Біопсія виявляє ознаки пухлини м’яких тканин. До моменту постановки діагнозу поширення раку на легені вже відбулося приблизно у 25% тварин. Лікування передбачає ампутацію кінцівки.

Травми суглобів

Існує багато видів травм суглобів, які можуть сприяти розвитку захворювань суглобів. Деякі з найбільш поширених видів травм, які можуть вражати суглоби, розглянуті нижче.

Розрив хрестоподібної зв’язки суглоба

Розрив хрестоподібної зв’язки застільного (колінного) суглоба зазвичай викликаний серйозною травмою. Однак травми частіше виникають, коли структура суглоба вже ослаблена дегенерацією, власною імунною системою тварини або дефектами конформації (наприклад, ті, що спостерігаються у собак з прямими лапами). Більшість травм пов’язані з розривом середини зв’язки, хоча деякі виникають в результаті відриву кістки на початку зв’язки. Розрив такого типу може зробити колінний суглоб нестабільним і може призвести до пошкодження хряща, накопичення суглобової рідини, кісткових виростів, а також затвердіння та потовщення суглобової оболонки.

Ознаки включають ті, які зазвичай спостерігаються при захворюваннях суглобів, такі як кульгавість, біль, набряк суглобів, накопичення рідини та звук решітки під час руху суглоба. Крім того, суглоб може здатися аномально ослабленим. Часткові розриви найважливіших зв’язок черепа характеризуються зниженою здатністю рухати суглобом, особливо згинати його. Пошкодження хряща можна визначити за клацаючим звуком під час руху або при згинанні та розгинанні суглоба. Ветеринари проводять спеціальні тести під час ортопедичних оглядів, щоб виявити розрив хрестоподібних зв’язок. Рентгенівські знімки можуть показати травму та/або пошкодження суглоба; Аналіз рідини, що видаляється з суглоба, також може бути використаний для діагностики стану.

Доступні як медикаментозні, так і хірургічні варіанти лікування. Фізіотерапія, зниження ваги та нестероїдні протизапальні препарати полегшують дискомфорт від запалення та дегенеративних захворювань суглобів. Для активних собак рекомендується операція зі стабілізації колінного суглоба. Фізіотерапія після операції має вирішальне значення для одужання. Прогноз після операції хороший, якщо дегенеративне захворювання суглобів не просунулося занадто далеко.

Вивих і перелом гомілковостопного суглоба

Травма щиколотки (передплесна) часто спостерігається у собак, яких збила машина. Щиколотка у собак включає в себе кілька кісток, які з’єднують гомілку зі стопою. Травми можуть включати перелом або вивих цих кісток або розрив зв’язок, які їх утримують. Постраждалі собаки будуть тримати пошкоджену ногу вгору і відмовлятися навантажувати її. Стопа може хитатися в незвичних напрямках через її нещільне кріплення після травми. Ступінь травми підтверджується фізикальним обстеженням та рентгеном. Лікування полягає в хірургічному втручанні по відновленню кісток і зв’язок. Перспективи на одужання хороші.

Вивих ліктьового суглоба

Вивих ліктьового суглоба, як правило, є наслідком травми. Біль мінливий, і собака зазвичай тримає пошкоджену ногу вгору і відмовляється навантажувати її. Для діагностики стану використовується фізикальне обстеження та рентген. Лікування, як правило, вимагає хірургічного втручання, але перспективи на одужання чудові.

Вивих стегна

Вивих стегна зазвичай є наслідком травми або травми, яка зміщує головку стегнової кістки від западини тазостегнового суглоба. Ознаками вивиху стегна є кульгавість, біль під час руху тазостегнового суглоба, укорочена кінцівка. Рентгенівські знімки корисні для підтвердження вивиху і виявлення наявності переломів. Нехірургічне лікування передбачає примусове переміщення суглоба на місце (закрита маніпуляція) і використання строп для утримання стегна в нормальному положенні. Хірургічне лікування передбачає стабілізацію за допомогою швів або штифтів. Хірургічна резекція уражених кісток або повне ендопротезування кульшового суглоба може бути проведена, якщо більш консервативне лікування не допомогло. Прогноз на одужання, як правило, чудовий.

Переломи суглобів

Плечовий, ліктьовий, зап’ястний (зап’ястя), тазостегновий (зап’ястковий), тазостегновий (колінний) і тарзальний (гомілковостопний) суглоби найчастіше уражаються при переломах через травму. У молодих тварин частина кістки, де відбувається ріст, яка називається пластиною росту і зазвичай розташована на кінцях кісток, слабка порівняно з сусідніми кістками, зв’язками та суглобовими оболонками, що робить цю область більш схильною до травм.

Ознаки переломів суглобів включають кульгавість, біль і набряк суглобів. Якщо травма зачіпає активну пластину росту, це може призвести до деформації кінцівки. Для підтвердження та локалізації перелому використовуються рентгенівські знімки та комп’ютерна томографія (КТ).

Мета лікування полягає в тому, щоб дозволити перелому загоїтися в правильному положенні, зберігаючи при цьому функції суглобів і кінцівок. Зазвичай це робиться, утримуючи перелом на місці всередині за допомогою штифтів, дротів або гвинтів, щоб стабілізувати його. Перспективи одужання хороші, якщо пошкодження суглоба не є серйозним.

Розрив долонної зап’ястної зв’язки

Травми, отримані при падінні або стрибку, можуть викликати гіперекстензію, при якій кінцівка виходить за межі свого нормального діапазону рухів. Це створює надмірне зусилля на зап’ясті (зап’ястя), що може спричинити розрив долонних зап’ястних зв’язок і фіброзного хряща, що призведе до колапсу суглобів. Ознаки включають кульгавість, набряк зап’ястного суглоба і характерну позу, при якій п’ята торкається землі. У легких випадках може бути достатньо шини або гіпсу, але зазвичай потрібне хірургічне втручання. Хірургічне втручання передбачає зрощення уражених суглобів за допомогою кісткової пластини та гвинтів, штифтів і дротів або зовнішньої системи. Перспективи на одужання хороші.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;