КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Токсоплазмоз у кішок

Токсоплазмоз є поширеною інфекцією що передається через мікроскопічного паразита Toxoplasma gondii. Він з’являється у багатьох видів тварин, але найпоширенішими носіями є кішки, які потім передають паразита людині. Понад 40 мільйонів людей у США інфіковані токсоплазмозом. 

Люди та тварини зазвичай не виявляють симптомів під час або після зараження, але вагітні жінки або люди, що мають ослаблену імунну систему, стикаються з більшими ризиками для здоров’я.

Що таке токсоплазмоз у кішок?

Toxoplasma gondii – це одноклітинний паразит, який занадто малий, щоб його можна було побачити неозброєним оком. Він виживає в ґрунті, воді, сирому м’ясі, тілах багатьох теплокровних тварин та інших місцях, але найдовше живе всередині кішок. Інфекції зазвичай тривають кілька тижнів, і більшість людей і тварин після цього набувають імунітету.

Як поширюється токсоплазмоз у кішок?

Кішки зазвичай заражаються токсоплазмозом при вживанні в їжу диких тварин або недостатньо термічно обробленого м’яса, зараженого паразитом. Toxoplasma gondii також живе всередині фекалій інфікованих кішок, де може заразити інших кішок або тварин, які його проковтнули. Кішки не можуть заразитися хворобою при тілесному контакті з людьми або іншими тваринами — вони повинні проковтнути матеріал, що містить паразита.

Ознаки та симптоми токсоплазмозу у кішок

Токсоплазмоз часто проявляється без симптомів, оскільки імунна система зазвичай може утримувати паразитів Toxoplasma від захворювання. Однак люди або тварини, які вагітні або мають ослаблену імунну систему, стикаються з більш серйозними симптомами та довгостроковими ризиками для здоров’я від токсоплазмозу.

У котів можуть бути легкі симптоми після зараження. У кота з вірусом імунодефіциту котів або іншими імунними проблемами можуть проявлятися більш серйозні симптоми. Ці симптоми можуть включати:

  1. Діарея
  2. втрата апетиту або проблеми з пережовуванням і ковтанням їжі
  3. Втоми
  4. Лихоманка
  5. Утруднене дихання
  6. Жовта шкіра (жовтяниця)
  7. Проблеми із зором та рівновагою
  8. Може спостерігатися зміна кольору райдужної частини ока
  9. Посмикування вуха
  10. Судоми
  11. Зміни в поведінці
  12. Притискання передньої частини голови до поверхонь

Діагностика токсоплазмозу у кішок

Аналізи крові, поряд з фізичними ознаками хвороби та історією хвороби кішки, можуть бути використані для діагностики токсоплазмозу. Ці тести шукають у крові кота два типи антитіл до токсоплазмозу (хімічні речовини, які імунна система створює для знищення зовнішніх мікробів та інфекцій). Наявність одного з цих антитіл вказує на те, що кішка була інфікована в якийсь момент і тепер має імунітет — це означає, що вона більше не може заражати інших людей або тварин — тоді як інше вказує на активну інфекцію.

Методи лікування токсоплазмозу у кішок

Лікування токсоплазмозу у котів зазвичай включає антибіотик під назвою кліндаміцин, який можна давати коту через рот. Ветеринар також може призначити стероїдні креми або пероральні стероїди для очей або інших уражених ділянок вашої кішки. Ці ліки повинні допомогти симптомам зникнути протягом декількох днів. Якщо стан кота не одужує, можливо, причиною його є інше захворювання.

Профілактика токсоплазмозу у кішок

Переконайтеся, що ваш кіт їсть тільки правильно приготований і упакований вологий або сухий корм, а не диких гризунів або іншу здобич. Утримання їх у приміщенні також зменшить ймовірність контакту з паразитом. Щодня міняйте лоток, щоб кіт не торкався фекалій інших котів, які можуть бути забруднені.

Токсоплазмоз у людини

Люди можуть заразитися токсоплазмозом з різних джерел:

  1. Вживання в їжу недостатньо термічно обробленого або сирого м’яса тварин або риби, заражених паразитом
  2. Вживання в їжу немитих фруктів або овочів
  3. Використання посуду, зараженого паразитом
  4. Питна вода, заражена паразитом
  5. Утилізація котячих фекалій і неретельне миття рук після цього
  6. Садівництво в ґрунті або дотик до пісочниць, які були забруднені інфікованими котячими фекаліями, без ретельного миття рук після цього
  7. Передача від матері до дитини
  8. Переливання крові або трансплантація органів (дуже рідко)

Як і кішки, більшість людей, які хворіють на токсоплазмоз, взагалі не відчувають цього, але немовлята, маленькі діти, люди похилого віку, вагітні жінки та люди з ослабленою імунною системою через ВІЛ/СНІД або рак частіше виявляють симптоми. Інші ж можуть відчувати симптоми, які можуть включати:

  1. Збільшення лімфатичних вузлів (залози з боків шиї, під вухами)
  2. Запаморочення
  3. Головний біль
  4. Втома
  5. Лихоманка
  6. Ломота в тілі
  7. Кашель з кров’ю

Профілактика та лікування токсоплазмозу у людини

Наявність кота не обов’язково підвищує ризик зараження токсоплазмозом, але ви можете вжити заходів, щоб запобігти цьому. Уникайте сирого або недовареного м’яса чи риби, сирого молока або предметів і поверхонь, які торкалися сирого м’яса. Одягайте рукавички під час роботи в саду та мийте руки після цього.

Мийте фрукти та овочі перед вживанням. Щодня міняйте котячий лоток, надягаючи рукавички, оскільки токсоплазма в котячих фекаліях стає заразною протягом 24 годин. Якщо ви вагітні або маєте ослаблений імунітет, намагайтеся взагалі уникати лотка.

Більшість людей проходять обстеження на токсоплазмоз за допомогою того ж типу аналізів крові, що і кішки. У рідкісних випадках для забору зразка спинномозкової рідини може бути використана люмбальна пункція. Аналізи навколоплідних вод можуть виявити токсоплазмоз у вагітних жінок, а лікарі можуть перевірити новонароджених на токсоплазмоз за допомогою фізичного огляду.

Люди, які в іншому здорові, зазвичай одужують від токсоплазмозу без будь-якого виду лікування. Хворі люди можуть лікуватися комбінацією ліків, включаючи протипаразитарні та антибіотичні препарати, але ці ліки можуть бути менш ефективними для вагітних жінок.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;