КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Роль корму для кастрованих котів
Ян Вільямс у цій статті, розглядає роль харчування у житті кастрованих котів… і розвіює міф про те, що стерилізація призводить до того, що вони ОБОВ’ЯЗКОВО стають товстими та лінивими
ПЕРЕВАЖНА більшість котів у Великій Британії кастровані, оскільки ветеринарні лікарі дедалі вправніше консультують власників про різноманітні переваги, які може принести стерилізація.
Наприклад, кастровані коти менше рухаються, тому рідше травмуються в дорозі. Рани та абсцеси, спричинені бійками з іншими котами, є дуже поширеною проблемою для котів, але набагато рідше зустрічаються у кастрованих котів.
Важливо, що кастровані коти мають менший ризик зараження інфекційними захворюваннями, такими як вірус імунодефіциту котів (FIV) і вірус лейкемії котів (FeLV). Вірус імунодефіциту котів передається через бійки та укуси (через інфіковану слину та кров), і добре відомо, що ця хвороба частіше вражає бродячих або диких самців котів.
Крім того, для кішок стерилізація усуває ризик інфекцій або пухлин матки. Якщо яєчка затримуються в животі у котів-самців, вони піддаються високому ризику розвитку пухлин, тому в цьому випадку завжди рекомендується кастрація. Ці переваги для здоров’я означають, що кастрований кіт часто живе довше, ніж нестерилізований кіт.
Іноді після кастрації виникають деякі ускладнення, такі як дещо підвищений ризик нетримання сечі у самок, закупорка уретри у котів-самців, інфікування операційної рани або незначні зміни шерсті. Однак переваги значно переважують ризики.
Фізіологічні зміни
Тим не менш, кастрація призводить до деяких фізіологічних змін, які необхідно враховувати та вирішувати. Протягом 48 годин після стерилізації кіт збільшує споживання їжі приблизно на 30%, оскільки він менш здатний регулювати почуття голоду.
У той же час його добова потреба в енергії фактично зменшується, тому ожиріння є реальним ризиком, якщо раціон котів не адаптований відразу.
Звичайно, збільшення ваги може призвести до багатьох інших проблем, включаючи проблеми з суглобами, проблеми з доглядом, проблеми з сечовивідними шляхами та підвищений ризик діабету.
Цікаво, що хоча самки мають більш високе співвідношення жиру, через три місяці після стерилізації, споживання їжі у самців більше, ніж у самок. Тому саме кіт частіше набирає вагу і частіше страждає від проблем зі здоров’ям.
Рекомендація дієти, спеціально розробленої для кастрованих котів, допомагає контролювати масу тіла після процедури. Деякі виробники кормів для домашніх тварин пропонують різні раціони як для самців, так і для самок кастрованих котів, виходячи з потреб тварин, – наприклад, дещо нижчий рівень споживання енергії кастрованими тваринами, використовуючи більшу кількість білка для котів-самців.
Чітке дотримання
Крім того, власникам слід порадити строго дотримуватися щоденного раціону, а не просто доливати миску кожен раз, коли вона порожня.
Слід регулярно оцінювати вагу та стан тіла кота, коригувати раціони відповідно до нього, а також заохочувати фізичні вправи за допомогою ігрової активності.
Спеціальні дієти для кастрованих котів, як правило, містять формули зі зниженим вмістом енергії, а також високий рівень білка та L-карнітину.
L-карнітин класифікується як «замінна» амінокислота, що означає, що організм може синтезувати її з інших амінокислот при необхідності. Але це не означає, що він не корисний!
Дієти з високим вмістом L-карнітину можуть допомогти здоровому схудненню, оскільки він сприяє використанню жирових запасів для отримання енергії. Це також допомагає зберегти м’язову масу і, оскільки м’язи використовують енергію, ще більше сприяє схудненню.
Крім того, спеціальні дієти можуть містити клітковину, яка допомагає котам відчувати ситість, щоб вони з меншою ймовірністю поверталися до своєї миски так часто. Раціони також можуть бути адаптовані для підтримки здоров’я сечовидільної системи кастрованого кота, створюючи середовище, несприятливе для розвитку як струвітних, так і оксалатних уролітів кальцію (сечових каменів).
Таким чином, поширеною причиною відмови від стерилізації кота є переконання багатьох власників у тому, що це призведе до того, що тварина стане товстою та лінивою. Це просто неправда.
Кастрація дійсно зменшує потребу кота в енергії до 50%, але все, що потрібно, це дієта, спеціально розроблена для кастрованих тварин після операції, щоб зменшити ризик збільшення ваги.
@Improve Veterinary Practice, USA

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;