КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Рентгенографія для собак

Рентгенівські промені, також відомі як рентгенограми, є важливим компонентом ветеринарної медицини. Рентген для собак дозволяє зазирнути всередину тіла собаки, виявити захворювання та оцінити органи.

Простіше кажучи, рентгенівські промені — це 2D-зображення 3D-об’єкта, типу електромагнітного випромінювання, що виробляється, коли електрична енергія електронів перетворюється на рентгенівські промені в спеціально розробленій трубці.

Під час рентгена собаку розташовують на столі між трубкою і рентгенівською плівкою або касетою. Електрична енергія проходить через собаку і поглинається тканинами, в результаті чого на екрані виводиться зображення.

Чим щільніша тканина, наприклад, кістки, тим більше енергії поглинається, що призводить до білішого зображення на екрані. Тканини органів, такі як печінка і селезінка, менш щільні, тому вони здаються сірими. Повітря, не маючи щільності і не поглинаючи при цьому ніякої енергії, здається чорним.

Рентген для собак дозволяє зазирнути всередину тіла собаки, виявити захворювання та оцінити органи.

Рентгенівські знімки невидимі та безболісні і є звичайним явищем у ветеринарних лікарнях. Рентген для собак відносно недорогий, неінвазивний і може забезпечити швидку діагностику в режимі реального часу.

З іншого боку, вплив рентгенівських променів створює потенційну небезпеку, таку як ризик пошкодження тканин і розвитку радіаційно-індукованих проблем зі здоров’ям з часом. Хоча не всі собаки потребують седації для рентгенівського знімка, седація може допомогти скоротити час впливу, зменшуючи рухи собаки під час візуалізації. Це допомагає запобігти розмиттю або спотворенню зображень, які в іншому випадку можуть вимагати додаткового рентгенівського та радіаційного опромінення.

Види рентгена для собак

Рентген для собак може візуалізувати майже всі ділянки тіла собаки і класифікується на наступні групи:

  1. Скелет — кістки, включаючи суглоби скелетної структури, хребет і череп
  2. Грудна клітина — легені, серце, трахея, ребра, стравохід, діафрагма
  3. Черевна порожнина — шлунково-кишковий тракт, селезінка, печінка, нирки, сечовий міхур, діафрагма
  4. Зуби — зуби, щелепні кістки та пов’язані з ними структури

Навіщо собаці рентген?

Рентген для собак є надзвичайно корисним діагностичним інструментом. Можна отримати величезну кількість інформації. Ветеринарний лікар може порекомендувати рентгенівський знімок на основі потенційних проблем зі здоров’ям у собаки, зокрема:

  1. Травми
  2. Пухлини/рак
  3. Сторонні предмети, включаючи обструкцію шлунково-кишкового тракту
  4. Переломи кісток
  5. Хвороби серця
  6. Пневмонія, бронхіт, бронхіальна астма
  7. Рідина в черевній порожнині або грудях
  8. Камені в сечовому міхурі
  9. Збільшення органу
  10. Розриви м’язів, суглобів або зв’язок; Артрит; дисплазія кульшового суглоба
  11. Вагітність
  12. Стоматологічні захворювання
  13. Визначення необхідності хірургічного втручання

Ризики рентгена для собак

Радіаційне опромінення

Основним ризиком рентгена для собак є радіаційне опромінення. Радіація може мати шкідливий вплив, тому обмеження часу опромінення має вирішальне значення.

Одним із способів зменшити ризик радіації є заспокоєння собаки, оскільки це дозволяє правильно розташувати собаку під апаратурою, з мінімальним часом впливу.

Мета полягає в тому, щоб отримати якомога більше діагностичної інформації при мінімізації впливу рентгенівського опромінювання. Будь-яка кількість радіації надасть певний вплив на собаку, і може статися деяке пошкодження клітин і ДНК. Однак рентген для собак в цілому становить мінімальний ризик, а кількість використовуваного випромінювання дуже невелика.

Інші ризики, хоча і мінімальні, можуть включати помилки в інтерпретації результатів і неправильну діагностику, особливо при незначних змінах. Тому завжди краще, щоб рентгенівські знімки перевіряв сертифікований радіолог.

Рентгенівські промені для собак в цілому представляють мінімальний ризик, а кількість використовуваного випромінювання невелика.

Технічні помилки також можуть зробити рентгенівський знімок розмитим, спотвореним або важким для інтерпретації, що може вимагати повторного рентгенологічного дослідження.

Користь рентгена для собак

Рентген для собак може виявити проблеми, які можуть пропустити інші тести.

Наприклад, собака, яка проковтнула сторонній предмет, може мати абсолютно нормальний аналіз крові та нормальний фізичний огляд, незважаючи на блювоту та зниження апетиту в анамнезі.

Однак після рентгенівського знімка об’єкт часто добре видно в шлунку, що дозволяє швидко провести хірургічне втручання.

Ефективність рентгена для собак

Завдяки своїй конструкції, рентгенівські промені особливо корисні для дослідження кісток і органів, а також для оцінки ділянок з різною щільністю тканин, таких як грудна клітка.

Однак існують деякі обмеження при оцінці певних тканин, таких як зв’язки та сухожилля. Наприклад, рентгенівські знімки коліна собаки при  підозрі на розрив хрестоподібних зв’язок черепа можуть надати хорошу підтверджуючу інформацію. Але вони не можуть остаточно діагностувати пошкодження хрестоподібної зв’язки, меніска або того й іншого.

Крім того, рентгенівські знімки можуть бути складнішими, якщо ваш собака має надмірну або недостатню вагу, і вони мають обмежену цінність для огляду голови через складність і щільність кісток у черепі.

Вартість рентгена для собак

Вартість рентгенівських знімків для собак варіюється, але власники домашніх тварин, наприклад у США, можуть розраховувати заплатити від 200 до 500 доларів США або більше, особливо якщо потрібна седація, загальна анестезія або додаткові зображення.

Деякі ветеринарні установи можуть засновувати свої витрати на розмірі собаки або місці проведення рентгенівського знімка (наприклад, стоматологічний чи черевний), тоді як інші можуть мати фіксовану ставку незалежно від огляду.

Компанії зі страхування домашніх тварин можуть покривати деякі або всі витрати, якщо інше прямо не зазначено в їхніх умовах. Обов’язково уважно ознайомтеся зі своїми правилами.

Підготовка собаки до рентгенографії

На щастя, підготовка собаки до рентгенівського знімка не вимагає особливого задоволення. Якщо призначені такі ліки, як заспокійливий засіб, наприклад, тразодон або габапентин, дотримуйтесь рекомендацій ветеринара. Якщо заплановано рентген, вас можуть попросити не годувати собаку протягом кількох годин заздалегідь на випадок, якщо знадобиться седація.

Рентгенівські знімки невидимі та безболісні і є звичайним явищем у ветеринарних лікарнях. Рентген для собак відносно недорогий, неінвазивний і може забезпечити швидку діагностику в режимі реального часу.

У лікарні собак розташовують на боці, спині або іноді животі і відповідним чином стримують. Іноді можна використовувати хімічну седацію, мішки з піском, пінопластові клини, корита або скотч, щоб поставити вашого вихованця в правильне положення та мінімізувати час радіаційного опромінення.

Сама процедура рентгенографії займає всього секунду, а від початку до кінця процедура зазвичай займає всього кілька хвилин.

Ускладнення рентгена для собак

Правильне позиціонування має вирішальне значення для діагностичного рентгенівського знімка, вимагаючи, щоб собаки були адекватно стримані та розташовані. Якщо ваш собака бореться або відчуває біль під час рентгенівського знімка, можуть знадобитися додаткові зображення, які піддають його (і ветеринарний персонал) більшому опроміненню. У цьому випадку може бути рекомендована седація.

Оскільки кінцівки повинні бути правильно розташовані, після цього собака може відчувати певний біль, особливо якщо у нього є основний артрит.

Альтернативи рентгену для собак

Якщо рекомендується рентген, ваш ветеринар зважив ризики та переваги, вважаючи це важливим для правильної діагностики та лікування вашої собаки. Однак для собак, які перебувають у критичному стані, часто краще стабілізувати їх якнайкраще перед рентгенівським знімком, оскільки стрес від процедури може погіршити їхній стан.

Контрастні дослідження

Рентгенівські промені для собак майже повністю цифрові, що дозволяє зафіксувати зображення та переглянути його на екрані комп’ютера в режимі реального часу.

Контрастні дослідження, хоча і менш поширені, передбачають введення контрастних речовин для посилення візуалізації певних структур або станів. Вони можуть бути призначені, якщо рентгенівський знімок непереконливий або якщо є занепокоєння щодо обструкції, стороннього тіла, розриву сечового міхура або певних неврологічних захворювань.

Контрастні речовини не позбавлені ризиків, оскільки можуть виникнути такі ускладнення, як гіпотензія, анафілаксія (шок) або інфекція.

Обов’язково поговоріть зі своїм ветеринаром про ризики та переваги контрастної рентгенографії порівняно з такими альтернативами, як УЗД, МРТ та КТ.

КТ, МРТ та УЗД

Альтернативи, такі як КТ, МРТ та УЗД, іноді можуть бути розглянуті та необхідні для отримання точного діагнозу.

Однак ці процедури часто вимагають загальної анестезії або седації і є більш трудомісткими та дорогими. Крім того, вони, як правило, доступні лише в спеціалізованих ветеринарних лікарнях.

Поширені запитання про рентген для собак

Чи варто робити рентген собакам?

Як економічно ефективний, неінвазивний засіб для отримання важливої діагностичної інформації, рентген, безумовно, вартий того. Незважаючи на радіацію, загальна частота та рівень радіаційного навантаження на собаку зазвичай досить низькі.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;