КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Піометра у собак

Піометра – це дуже важке і потенційно небезпечне для життя тварини, гнійне запалення матки.
При піометрі токсини і бактерії можуть проникати в стінку матки, а потім просочуватися в кровотік. Захворювання може швидко привести до загибелі тканин матки.
Це відмирання тканин (некроз) може в кінцевому підсумку призвести до розриву матки, в результаті чого в черевну порожнину виливається велика кількість гною.
Крім того, накопичення токсинів в організмі, негативно впливає на нирки собаки, спричиняючи ниркову недостатність. Без своєчасного та ефективного лікування такий стан може призвести до летального результату.

Піометра зазвичай виникає через два-вісім тижнів після циклу тічки у самки собаки. На жаль, це поширене захворювання у собак, які не стерилізовані,  і зустрічається у 25% з них.

Хороша новина полягає в тому, що цьому стану можна запобігти, стерилізуючи собаку, коли вона щеня. Стерилізація видаляє матку і джерело жіночих гормонів, які керують інфекцією.

Піометра є невідкладним станом. Якщо ви підозрюєте, що ваша собака уражена, її потрібно якнайшвидше доставити до ветеринарної лікарні.

Симптоми піометри у собак

Загальні симптоми піометри у собак включають:

  1. Млявість

  2. Лихоманка

  3. Депресія

  4. Поганий апетит

  5. Підвищена спрага та почастішання сечовипускання (PU/PD)

  6. Блювота

  7. Виділення з піхви (не завжди)

  8. Здутий живіт

Причини піометри у собак

Піометра може виникнути в будь-який момент життя нестерилізованої самки собаки після того, як у неї почався цикл тічки або вона стала статевозрілою.

Піометра може виникнути в будь-якому віці, але частіше виникає у собак віком понад 5 років, після того, як багато циклів тічки з часом спричинили значні зміни в жіночій репродуктивній системі.

Піометра – це інфекція матки, викликана гормональними змінами в репродуктивній системі самки собаки. Зазвичай це відбувається незабаром після циклу тічки у собаки, коли високий рівень прогестерону все ще присутній, який необхідний, щоб допомогти організму підготуватися до можливої вагітності.

Прогестерон викликає потовщення слизової оболонки матки, створюючи ідеальні умови для розмноження бактерій. Це також знижує здатність м’язів матки скорочуватися і виводити будь-яку накопичену рідину або бактерії, як це повинно бути при нормальному тепловому циклі.

Дослідники вважають, що кишкова паличка, основна бактерія, що викликає піометру у собак, потрапляє в матку після підйому з кишкового тракту. На частку кишкової палички припадає більшість випадків піометри у собак.

В останні роки також спостерігається збільшення випадків піометри у собак, яких годують сирим м’ясом. Це може бути за рахунок збільшення кількості бактерій, присутніх у калі собаки, насамперед сальмонели та кишкової палички.

Знижена кількість лейкоцитів в матці також сприяє виникненню піометри. Лейкоцити відіграють ключову роль у виведенні інфекцій з організму.

Під час циклу тічки у собаки ці білі кров’яні тільця перешкоджають потраплянню в матку. Це нормальний захисний механізм, який дозволяє сперматозоїдам безпечно проникати в матку, не руйнуючись лейкоцитами.

Поєднання підвищеного рівня гормонів і зниження лейкоцитів часто призводить до небезпечної для життя піометри у собак. Піометра також може виникати у нестерилізованих самок, яким давали препарати естрогену або прогестерону.

Поширена помилка в уявлені про піометру у собак, полягає в тому, що при захворюванні, ви завжди можете побачити гній, що виходить з піхви, але це не так. Шийка матки зазвичай щільно закрита, за винятком випадків, коли у собаки тічка або недавно була тічка.

Коли шийка матки відкрита, а матка потовщена, це створює ідеальне середовище для проникнення бактерій в матку і їх розмноження. Існує два види піометри, які класифікуються за станом шийки матки собаки.

Відкрита шийка матки дозволить гною, з кров’яними виділеннями або без них, вийти з піхви. При закритій шийці матки відсутні виділення з піхви, а збільшена матка може стати причиною роздутого живота. Закрита піометра буде прогресувати набагато швидше, ніж відкрита.

Ця ситуація набагато серйозніша, оскільки її часто можна сплутати з багатьма іншими хворобливими процесами, що призводить до затримок у діагностиці та лікуванні.

Відкриті піометри зустрічаються частіше, ніж закриті.

Як ветеринари діагностують піометру у собак

Піометра діагностується за різними факторами, включаючи фізикальне обстеження.

Якщо є виділення з піхви, зразок можна зібрати та проаналізувати під мікроскопом, щоб виявити наявність бактерій та інших клітин, присутніх відразу після тічки.

Ваш ветеринарний лікар, швидше за все, також порекомендує деякі візуалізації, такі як УЗД або рентген черевної порожнини, щоб знайти розширену, заповнену рідиною матку.

Також проводиться аналіз крові для пошуку доказів інфекції та потенційного ураження нирок.

Лікування піометри у собак

Піометра є невідкладним станом і вимагає негайного лікування.

Основним методом лікування піометри є стерилізація ураженої собаки. Це хірургічна процедура під назвою оваріогістеректомія, яка передбачає видалення матки і яєчників.

Під час операції дотримуються особливої обережності, щоб переконатися, що гній і бактерії не вилилися в черевну порожнину. Оскільки операція з видалення піометри значно складніша, ніж звичайна стерилізація здорової собаки, вона зазвичай коштує в 5-10 разів дорожче.

Якщо матка вже розірвалася, а в черевній порожнині є гній, ветеринарному хірургу, потрібно буде кілька разів промивати черевну порожнину під час операції, щоб запобігти сепсису – системній інфекції, спричиненій бактеріями в крові. Антибіотики також призначаються перед та після операції, щоб запобігти сепсису.

Під час і після операції також вводять знеболювальні препарати, які допомагають впоратися з дискомфортом собаки.

Залежно від того, наскільки важкий стан хвороби, собакам потрібно буде залишатися в лікарні протягом кількох днів або довше для внутрішньовенного введення рідин та інших медичних процедур.

Без хірургічного втручання або успішної ін’єкції простагландину собаці практично неможливо відновитися від піометри. Якщо лікування не провести в найкоротші терміни, токсичні бактерії призведуть до летального результату.

Відновлення та лікування піометри у собак

Під час відновлення після операції важливо дуже уважно стежити за собакою. Відновлення зазвичай займає кілька тижнів, але може бути і довше, якщо ваша собака дуже хвора.

Вона повинна носити захисний комір або хірургічний костюм, щоб переконатися, що вона не зможе облизати свій розріз. Антибіотики призначаються протягом не менше двох тижнів після операції.

Також рекомендується, щоб ваша собака перебувала в повному спокої протягом всього періоду відновлення, який триває принаймні два тижні після операції.

Не можна дозволяти їй бігати, стрибати або грати, оскільки це може призвести до натягу хірургічного розрізу та відкриття розрізу.

Можливо, навіть буде гарною ідеєю тримати її в клітці на період відновлення, особливо якщо в будинку є інші домашні тварини, які можуть порушити її розріз.

Якщо розріз відкривається, можливо, собаці знадобиться ще одна операція для його відновлення. Часто ветеринарний лікар може призначити знеболювальні препарати, які також є заспокійливими, щоб допомогти собаці залишатися максимально розслабленими, поки вона одужує.

Піометра у собак – поширені запитання

Скільки може прожити собака з піометрою?

Без хірургічного втручання або успішної ін’єкції простагландину дуже малоймовірно, що собака одужає від піометри. Якщо лікування не провести в найкоротші терміни, токсичні бактерії призведуть до летального результату.

Які найбільш ранні ознаки піометри у собак?

Найбільш ранні ознаки піометри можуть бути неспецифічними, тобто вони не вказують автоматично на інфіковану матку.

Ці ознаки включають млявість, блювоту і зміна апетиту, з виділеннями з піхви або без них.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;