КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Хибна вагітність у кішок

Незважаючи на те, що хибна вагітність часто зустрічається у собак, вона є рідкісним станом у кішок. Тільки у самиць, яким не видаляли репродуктивні органи під час стерилізації (оваріогістеректомії), може виникнути помилкова вагітність, яка настає в певний період їх репродуктивного циклу.

Щоб зрозуміти хибну вагітність, потрібно трохи знати про базове розмноження кішки. Кішки мають сезонну поліестрову природу, а це означає, що тічка — час, коли вони сприйнятливі до розмноження — настає лише в сезони з довгим світловим днем.

Протягом цього часу вони повторюють цикл кожні два-три тижні, якщо тільки вагітність або хибна вагітність не перериває процес. У нашому поясі, кішки розмножуються навесні, влітку та восени.

Кішки є індукованими овуляторами, що означає, що вони не виробляють яйцеклітини автоматично. Яєчники кішки випускають яйцеклітину тільки в тому випадку, якщо вона розмножується з самцем. Якщо яйцеклітина успішно запліднена, вона вагітніє.

В іншому випадку у кішки може настати помилкова вагітність (псевдовагітність). Гормональні зміни під час помилкової вагітності можуть змусити кішку виглядати і поводитися так, ніби вона вагітна, навіть якщо це не так.

У більшості випадків хибна вагітність проходить без лікування. Цей стан не є надзвичайним станом, але вам слід поговорити зі своїм ветеринарним лікарем, якщо ви підозрюєте, що ваша кішка переживає вагітність або помилкову вагітність. Ветеринарний лікар виключить справжню вагітність або іншу медичну проблему, яка може спричиняти симптоми у вашої кішки.

Симптоми хибної вагітності у кішок

У кішок рідко проявляються ознаки хибної вагітності. Однак у племінних кішок часто трапляються хибні вагітності, які вважаються нормальним явищем у процесі розмноження.

Оскільки більшість домашніх кішок у стерилізують у молодому віці, типова домашня кішка навряд чи зазнає хибної вагітності. «Амбарні» або бродячі кішки, найчастіше стикаються з цим станом. Якщо ви випускаєте свою нестерилізовану кішку на вулицю, вона ризикує завагітніти.

Коли настає хибна вагітність, кішки імітують симптоми справжньої вагітності. До хибних симптомів вагітності у кішок відносяться:

  1. Збільшення ваги

  2. Здутий живіт

  3. Вилизування живота

  4. Розвиток молочних залоз

  5. Молочна продуктивність

  6. Гніздова поведінка

Причини хибнох вагітності у кішок

У кішок може настати хибна вагітність, якщо вони схрещуються з самцем і не вагітніють. Певну роль відіграють зміни рівня прогестерону та пролактину жіночої кішки — гормонів, пов’язаних із розмноженням і вагітністю.

Крім того, у деяких кішок може бути спонтанна овуляція, що може спричинити хибну вагітність, навіть якщо вони не були поруч із котом-самцем.

Тільки нестерилізовані кішки можуть мати хибну вагітність, але цей стан також теоретично може виникнути через кілька днів після операції зі стерилізації. Це явище, ймовірно, пов’язане з раптовим зниженням рівня гормонів після того, як ветеринар видалив репродуктивні органи кішки.

Як ветеринарні лікарі діагностують хибну вагітність у кішок

Щоб діагностувати хибну вагітність, ваш лікар попросить надати детальну історію хвороби вашої кішки та описати спосіб життя кішки, її нещодавню поведінку та контакт із самцями.

Оскільки вагітність і хибна вагітність можуть викликати схожі симптоми, ваш ветеринарний лікар виключить справжню вагітність. Ветеринарний лікар також може захотіти виключити інші репродуктивні захворювання, як-от інфекцію матки (піометру).

Щоб визначити причину симптомів вагітності вашої кішки, лікар може провести один або кілька з наступних тестів:

  1. Повне обстеження

  2. Основний аналіз крові

  3. Рівень гормонів у крові

  4. УЗД черевної порожнини

  5. Рентгенографія черевної порожнини

Лікування хибної вагітності у кішок

Хибна вагітність у кішок зазвичай проходить без лікування. Ветеринарний лікар зазвичай не призначає ліки, які змінюють рівень гормонів. Це пов’язано з тим, що ці препарати викликають значні побічні ефекти, а хибна вагітність зазвичай не шкідлива для кішки.

Хибна вагітність не впливає на фертильність кішки. Якщо ваша кішка переживає помилкову вагітність, вона може завагітніти або розвинути додаткові помилкові вагітності в майбутньому. Якщо ви не хочете, щоб у вашої кішки народжувалися кошенята, стерилізація тварини, запобіжить вагітності.

Більшість хибних вагітностей тривають від 40 до 50 днів, поки у кішки не почнеться новий цикл тічки. Однак, якщо ваша кішка демонструє ознаки помилкової вагітності, вони, швидше за все, зникнуть протягом кількох тижнів.

Якщо у вашої кішки настала хибна вагітність, ви можете прискорити її одужання, тримаючи тварину в приміщенні, забезпечивши зручною підстилкою, стежачи за апетитом і не надаючи їй можливості вилизувати свій живіт.

Відновлювальний комір або післяопераційний комбінезон можуть допомогти запобігти вилизуванню. Не торкайтеся молочних залоз кішки і не дозволяйте їй їх облизувати – це може стимулювати вироблення молока.

Профілактика хибної вагітності у кішок

Найкращий спосіб запобігти хибній вагітності вашої кішки – стерилізувати її перед першим циклом тічки.

Більшість ветеринарних лікарів, рекомендують проходити процедуру стерилізації кішок у віці від 5 до 6 місяців, хоча стерилізація в більш пізньому віці все одно буде корисною. Операція зі стерилізації запобігає вагітності та хибній вагітності, а також знижує ризик розвитку різних видів раку у кішки.

Поширені запитання про хибну вагітність у кішок

Чи може бути хибна вагітність у стерилізованої кішки?

Тільки у репродуктивно інтактних кішок може розвинутися хибна вагітність. Якщо кішка проходить процедуру стерилізації протягом певного періоду свого репродуктивного циклу, у неї може розвинутися хибна вагітність через кілька днів. Після процедури стерилізації хибна вагітність вже неможлива.

Чому моя кішка здається вагітною, хоча це не так?

Може здатися, що кішки вагітні під час хибної вагітності, але інші стани також можуть призвести до таких симптомів, як збільшення ваги, здуття живота або збільшення молочних залоз.

Ожиріння, пухлини, інфекції та органна недостатність є потенційними причинами. Проконсультуйтеся з ветеринарним лікарем, якщо помітите будь-які зміни у зовнішності свого кота.

Які виділення з молочних залоз у кішки при хибній вагітності?

Помилкова вагітність підвищує рівень пролактину у кішки, що стимулює вироблення молока. Молочні залози кота можуть виділяти молочні або водянисті виділення протягом кількох тижнів, але симптоми зазвичай зникають самі по собі.

Щоб уникнути подальшої стимуляції вироблення молока, не «доїть» кішку і не дозволяйте їй вилизувати область молочної залози.

Фото: Ludemeula Fernandes

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;