КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Отруєння собак щурячою отрутою

Інгредієнти родентицидів, або щурячої отрути, надзвичайно небезпечні для собак, а випадкове проковтування є однією з найпоширеніших форм отруєння домашніх тварин.

Щурячі отрути бувають різних кольорів, таких як: зелений, синій, коричневий, рожевий і червоний. А також можуть мати вид гранул, блоків для приманок, порошків, пасти, пластівців та м’яких приманок.

Кожна з чотирьох найпоширеніших діючих речовин щурячих отрут має різні механізми отруєння та лікування токсичності. На жаль, діючу речовину неможливо ідентифікувати за зовнішнім виглядом продукту або приманки.

Якщо ваш собака з’їв щурячу отруту, важливо взяти з собою до ветеринарного лікаря будь-яку частку отрути або упаковку, що залишилася, щоб допомогти ідентифікувати діючу речовину.

Чотири найпоширеніші діючі речовини:

  1. Холекальциферол (вітамін D3) є однією з найпотужніших щурячих отрут на ринку і дуже токсичний для собак. Це може спричинити небезпечне для життя підвищення кальцію в крові, що призводить до затвердіння м’яких тканин у всьому тілі, особливо в серці, нирках, шлунково-кишковому тракті та м’язах. Це пошкодження може призвести до поліорганної недостатності та смерті. 

  2. Антикоагулянти, такі як бродіфакум, бромадіолон, дифенакум, дифетион і варфарин, перешкоджають здатності крові згортатися, що призводить до внутрішньої кровотечі. Колись вони були основною діючою речовиною родентицидів, у тому числі популярного бренду d-CON. Однак у 2018 році, у зв’язку зі змінами в законодавстві EPA, d-CON перейшов з родентициду-антикоагулянту на холекальциферол. Антикоагулюючі інгредієнти зараз набагато менш поширені, але все ще смертельно небезпечні. 

  • Брометалін викликає набряк мозку і може призвести до неврологічних симптомів, таких як порушення координації, тремор, судоми, параліч і смерть. Брометалін може бути дуже токсичним, навіть у невеликих кількостях. 

Фосфіди цинку та алюмінію зазвичай використовуються в приманках для кротів або ховрахів, але іноді їх можна знайти в приманках для мишей або щурів, особливо на фермах. Смертельно небезпечний газ фосфін утворюється, коли отрута змішується зі шлунковою кислотою. На жаль, їжа в шлунку збільшує кількість газів, що виробляються, тому не годуйте собаку, якщо вона проковтнула цей тип отруєння щурами. Продукція включає гранульований родентицид ZP Mouse.

 

Якщо ваш собака з’їв щурячу отруту (незалежно від кількості або діючої речовини), негайно відвезіть його до місцевої ветеринарної лікарні для обстеження та лікування.

Не знаєте, чи варто звертатися до ветеринарного ликаря?

Дайте відповідь на кілька запитань про симптоми у вашого вихованця, і наш ветеринарний засіб перевірки надасть вам найбільш ймовірні причини та подальші кроки.

Симптоми отруєння щурячою отрутою

Клінічні ознаки будуть відрізнятися в залежності від діючої речовини щурячої отрути та кількості, що потрапила в організм. На жаль, симптоми часто проявляються через 1-7 днів після прийому токсичної дози.

Багато родентицидів містять барвники (червоний, зелений, синій, рожевий і коричневий), які можуть виділятися в калі собаки.  Щоразу, коли ви бачите сторонній матеріал у калі вашого вихованця, негайно зверніться до ветеринарного ликаря.

Клінічні ознаки антикоагулянтних родентицидів засновані на ознаках внутрішньої кровотечі і можуть включати:

  1. Млявість

  2. Блідість ясен

  3. Проблеми з диханням/збільшення частоти дихання

  4. Слабкість/колапс

  5. Зниження апетиту

  6. Менш поширені ознаки можуть включати криваву діарею, кровотечу з носа, синці, криваву сечу, опухлі суглоби, кровотечу з ясен, вагінальну кровотечу (якщо вагітна), набряк глотки і навіть судоми (від крововиливу в мозок)

Клінічні ознаки родентицидів холекальциферолу пов’язані з затвердінням м’яких тканин, причому нирки найбільш сприйнятливі, і можуть включати:

  1. Слабкість

  2. Анорексія/блювання

  3. Підвищена спрага і почастішання сечовипускання (що може бути ознакою гострої ниркової недостатності)

Клінічні ознаки брометалінових родентицидів пов’язані з впливом на головний мозок і можуть включати:

  1. Відсутність координації/спотикання

  2. Тремор/судоми

  3. Параліч

Клінічні ознаки фосфідів цинку та алюмінію будуть пов’язані з токсичним газоподібним фосфіном, який утворюється. Газ сам по собі є корозійним і може пошкодити кілька органів. Клінічні ознаки при застосуванні цієї діючої речовини можуть виникнути протягом декількох хвилин, а у важких випадках смерть може настати вже через 5 годин після контакту. Клінічні ознаки можуть включати:

  1. Млявість

  2. Блювота (може бути кривавою)

  3. Діарея (може бути кривавою)

  4. Відсутність координації/слабкість

  5. Тремор/судоми

  6. Проблеми з диханням

  7. Здуття живота/біль у животі

Газоподібний фосфін має запах гниючої риби або часнику і надзвичайно токсичний як для людей, так і для домашніх тварин.  Якщо вашого вихованця рве по дорозі до ветеринара, обов’язково опустіть вікна (безпечно) для максимального провітрювання. Будь-яка симптоматична людина повинна звернутися за порадою до людини з контролю за отруєннями або до медичних працівників.

Причини отруєння щурами у собак

Більшість випадків щурячої отрути у собак є результатом ненавмисного проковтування приманки. У рідкісних випадках отруєння може бути викликано злим умислом. Коли ви з собакою відвідуєте друга чи члена сім’ї, або залишаєте собаку у знайомих – запитайте про потенційні отрути в будинку.

Отруєння у собак теоретично може статися як вторинна або «естафетна токсичність», якщо собака з’їсть щура, який помер від щурячої отрути. Цей тип отруєння ніколи не був задокументований у дослідженнях, тому, хоча він можливий, він вважається дуже малоймовірним.

Як ветеринарні лікарі діагностують отруєння?

Якщо ви бачите, що ваш собака їсть будь-який тип щурячої отрути, або підозрюєте, що він міг проковтнути отруту, негайно відвезіть вашого вихованця до місцевої ветеринарної лікарні.

Ветеринарний лікар збере ретельний анамнез хвороби. Якщо є можливість, візьміть з собою упаковку щурячої приманки, яку з’їв ваш собака, тому що визначення діючої речовини має вирішальне значення для лікування. 

Ветеринарний лікар почне з фізичного огляду, щоб оцінити психічний і неврологічний статус вашого собаки та перевірити наявність кровотечі, синців або болю в животі.

Загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові в сироватці крові з електролітами та аналіз сечі, ймовірно, будуть рекомендовані для базової оцінки.

Залежно від діючої речовини також можуть бути рекомендовані коагуляційні панелі (PT/PTT) для перевірки здатності собаки до згортання крові. Часто під час візиту аналіз крові буде в нормі, і його потрібно буде контролювати протягом наступних 1-7 днів. Можуть бути рекомендовані інші дослідження, такі як рентгенографія грудної клітки або черевної порожнини, залежно від клінічних ознак вашого вихованця.

Лікування отруєння

Собак слід якомога швидше обробити від отруєння щурами. Лікування буде відрізнятися залежно від діючої речовини, тому вкрай важливо визначити тип щурячої отрути.

Для більшості діючих речовин ветеринарний лікар, швидше за все, викличе блювоту. Якщо до складу діючих речовин входять фосфіди цинку та алюмінію, ветеринарний лікар може викликати блювоту в добре провітрюваному приміщенні через небезпеку для людей. Активоване вугілля можна давати для лікування інших токсинів.

Після блювоти, лікування буде залежати від конкретного діючої речовини, що потрапило в організм:

  1. Для родентициду-антикоагулянту лікування включатиме щонайменше 4 тижні перорального прийому вітаміну К, а також госпіталізацію для внутрішньовенного введення рідин, переливання плазми та/або крові, а також додаткову підтримувальну терапію (таку як киснева терапія, підтримка шлунково-кишкового тракту та протиблювотні засоби для зменшення нудоти та блювання).  

  2. Антидоту, якщо собака проковтнула щурячу отруту з холекальциферолом або брометаліном, немає. В обох випадках при внутрішньовенному лікуванні ймовірна госпіталізація. Собаки, які проковтнули холекальциферол, також будуть лікуватися для зниження рівня кальцію. Собаки, які ковтають брометалін, будуть лікуватися, щоб зменшити набряк мозку. 

  • Отруєння родентицидами фосфіду цинку та алюмінію включає антациди та подібні ліки для зменшення вироблення та впливу смертельного газу фосфіну. Крім того, можуть знадобитися ліки, що захищають печінку, і ліки для лікування тремору або судом. 

 

Відновлення тварин після лікування

Рання діагностика та агресивне лікування мають вирішальне значення для лікування отруєння  у собак. Всі щурячі отрути, незалежно від діючої речовини, можуть бути смертельними і собаки мають найкращі шанси на виживання, якщо допомога буде надана якнайшвидше. В цілому, прогноз дуже сприятливий для собак, які отримують негайне лікування після вживання родентициду.

Більшість собак залишаються госпіталізованими для спостереження та лікування протягом 2-6 днів, залежно від діючої речовини та кількості щурячої отрути. Як правило, аналізи крові проводяться кілька разів.

Профілактика отруєння щурами у собак

Профілактика – це ключ до успіху! Тримайте всі щурячі отрути подалі від собаки та в надійному місці. Розгляньте альтернативну форму боротьби зі шкідниками, наприклад, живі пастки, які не містять отрут.

Якщо вам потрібно застосувати щурячу отруту:

  1. Ведіть детальний облік того, скільки було розміщено

  2. Знати, що це за продукт (включаючи діючу речовину)

  3. Сфотографуйте інгредієнти на випадок, якщо пізніше вам знадобиться звернутися до ветеринара

  4. Позначте, де ви розклали щурячу отруту

  5. Тримайте собаку подалі від місць де може бути отрута

Ніколи не дозволяйте собакам їсти невідомі предмети під час прогулянок, оскільки вони можуть включати токсини та отрути, і їх важко визначити постфактум. 

Поширені запитання про отруєння щурячою отрутою 

Як визначити, що собака з’їла щурячу отруту?

Іноді буває дуже важко визначити, чи проковтнула ваша собака щурячу отруту, якщо ви не бачили, як вона її їсть. Однак родентициди містять барвники (червоний, рожевий, зелений, синій і коричневий), які часто можна побачити постфактум у калі собаки.

В інших випадках немає показань, поки собака не захворіє. Якщо у вашого вихованця з’явилися будь-які з перерахованих вище симптомів, негайно відвезіть його до ветеринарної лікарні.

Скільки щурячої отрути смертельно небезпечно для собак?

У щурячих отрутах є чотири основні діючі речовини — родентицид-антикоагулянт, холекальциферол, брометалін, фосфіди цинку та алюмінію. Кількість щурячої отрути, смертельно небезпечної для собак, буде залежати від розміру собаки і діючої речовини. Однак, оскільки щурячі отрути вважаються високотоксичними та смертельними, будь-яка доза вжитої щурячої отрути означає, що вашу собаку слід негайно шпитадізувати.

Основне зображення: iStock.com/SeventyFour

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;