КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Отруєння алкоголем у собак

 

Алкоголь є поширеним інгредієнтом багатьох продуктів. Різні види спирту використовуються у всьому, від дезінфікуючого засобу для рук до антифризу, а отруєння алкоголем може швидко стати смертельним вироком для вашого собаки.

Нижче наведені види алкоголю і приклад того, як їх використовують:

  1. Етиловий спирт (також відомий як етанол) є типом спирту в напоях, але також може використовуватися як добавка до палива.

  2. Метиловий спирт (також відомий як метанол або деревний спирт) найчастіше використовується в таких продуктах, як засоби для видалення фарби, чорнило та антифриз.

  3. Ізопропіловий спирт (також відомий як ізопропанол) широко відомий як спирт через його дезінфікуючі властивості, але він також використовується в спреях від бліх на спиртовій основі.

Отруєння алкоголем може статися при ковтанні речовини або всмоктуванні через шкіру. Якщо ви підозрюєте, що ваш собака потрапила в калюжу, забруднену на алкоголь або має ознаки алкогольного отруєння, якнайшвидше зверніться до ветеринарного ликаря!

Що таке алкогольне отруєння у собак?

Усі три основні типи алкоголю — етанол, метанол та ізопропанол, швидко всмоктуються травним трактом (шлунком, кишечником і товстою кишкою), а також через шкіру.

Ці хімічні речовини можуть пригнічувати центральну нервову систему (ЦНС), пошкоджуючи органи по всьому тілу, погіршуючи їх здатність функціонувати. Якщо отруєння алкоголем у собак не лікувати, воно може спричинити органну недостатність і смерть.

Нирки будуть намагатися виводити токсини через сечу, а з легенів – через видих, але достатня кількість алкоголю може перевантажити ці системи і привести до інтоксикації.

Джерела алкогольного отруєння у собак

Етанол (етиловий спирт) включає тип алкоголю, який споживає людина, але він використовується і в інших продуктах. До джерел етанолу відносяться:

  1. Алкогольні напої

  2. Бродильне (висхідне, сире) тісто для хліба

  3. Деякі пероральні рідкі препарати

  4. Деякі ополіскувачі для порожнини рота

  5. Продукти бродіння плодів

  6. Дезінфікуючий засіб для рук

Метанол (метиловий спирт) ще називають деревним спиртом і використовується в багатьох побутових засобах. Продукція включає:

  1. Склоомиваюча рідина

  2. Присадки до бензину

  3. Консервоване паливо для опалення, таке як стерно

  4. Побутові розчинники, такі як засоби для зняття фарби

Ізопропанол (ізопропіловий спирт) найбільш відомий як медичний спирт. Він більш сильний, ніж два інших види алкоголю. Він використовується в:

  1. Миючі засоби

  2. Антифриз

  3. Рідина для зняття лаку

  4. Зовнішні спреї від бліх на спиртовій основі та засоби для грумінгу

  5. Засоби для миття скла/вікон

  6. Парфуми та одеколони

Симптоми алкогольного отруєння у собак

Симптоми отруєння алкоголем різняться залежно від кількості, що потрапила в організм, порівняно з вагою собаки, а також від того, повний чи порожній шлунок у собаки. Більш широке проковтування/контакт і наявність порожнього шлунка можуть спричинити більш серйозні ознаки. Клінічні ознаки отруєння алкоголем у собак починаються приблизно через 15-30 хвилин після прийому, але можуть стати очевидними до 60 хвилин.

Симптоми можуть включати:

  1. Блювота

  2. Надмірне слиновиділення

  3. Часте сечовипускання, яке може супроводжуватися підвищеною спрагою

  4. Діарея

  5. Відсутність координації

  6. Дезорієнтація

  7. Депресія

  8. Судоми

  9. Утруднене дихання

  10. Колапс, слабкість

Важкі випадки можуть прогресувати до:

  1. Кома

  2. Низька температура тіла (переохолодження)

  3. Низький кров’яний тиск (гіпотонія)

  4. Судоми

  5. Низька частота серцевих скорочень (брадикардія)

  6. Поверхневе дихання

У разі летального результату смерть часто пов’язана з:

  1. Дихальна недостатність

  2. Переохолодження

  3. Низький рівень цукру в крові (гіпоглікемія)

  4. Інші метаболічні зміни, такі як метаболічний ацидоз (занадто багато кислоти в крові)

Також можуть виникати інші стани, такі як аспіраційна пневмонія через блювоту або параліч м’язів у горлі. Ваш ветеринарний лікар може провести тест на рівень алкоголю в крові, щоб підтвердити діагноз алкогольної токсичності.

Що робити, якщо собака проковтнула алкоголь

Отруєння алкоголем у собак чутливе до часу. Якщо ви вважаєте, що ваш собака вжив алкоголь або контактував з продуктами, що містять алкоголь, якнайшвидше зверніться до ветеринарного лікаря або ветеринарної лікарні швидкої допомоги.

Якщо спирт потрапив на шкіру тварини із спиртового токсину, наприклад спрею від бліх, ветеринарний лікар може порекомендувати купати його з шампунем.

Ні в якому разі не рекомендується викликати у собаки блювоту в домашніх умовах. Всі індукції блювоти повинні проводитися під керівництвом ветеринарного лікаря або ветеринарного персоналу, щоб уникнути ризику аспіраційної пневмонії і хімічних опіків травної системи.

Наступну інформацію, якщо вона відома, надзвичайно важливо надати ветеринару:

  1. Продукт, з яким контактував ваш собака

  2. Скільки він проковтнув, або що нанесли на шкіру

  3. Коли відбулося отруєння

  4. Які аномальні ознаки ви спостерігаєте у свого собаки (якщо такі є)

Візьміть із собою будь-яку упаковку продукту, яка може бути у вас, коли ви йдете до ветеринара або лікарні для тварин. Це допомагає лікарям визначити тип алкогольного отруєння, який потрібно лікувати. Під час подорожі переконайтеся, що ваш собака захищений від падінь або інших травм через інтоксикацію.

Варіанти лікування отруєння алкоголем у собак

Вашому собаці, ймовірно, знадобиться нічна госпіталізація для лікування та моніторингу. Ваш ветеринарний лікар проведе повний фізичний огляд, базовий аналіз крові та порекомендує інші діагностичні дослідження, такі як рентген грудної клітки, щоб оцінити стан і функцію органів вашого собаки.

Залежно від типу алкоголю, що потрапив в організм, ветеринарний лікар може дати собаці дозу активованого вугілля, щоб зв’язати токсин і вивести його з організму. Підтримувальна терапія буде надана для лікування болю в шлунку або нудоти, для контролю судом або для допомоги роботі серця собаки. Інша підтримувальна терапія може включати внутрішньовенне введення рідини, цукор (внутрішньовенно або ін’єкційно), зігрівання для підвищення температури тіла та дихальні процедури.

Якщо ваш собака покуштував хлібним тістом, ветеринарний лікар, імовірно, промиє його шлунок водою, щоб запобігти утворенню алкоголю (тісто ферментується в шлунку для утворення алкоголю).

У важких випадках може знадобитися киснева терапія за допомогою маски, штучна вентиляція легенів (дихання для собаки з трубкою в горлі) і навіть гемодіаліз (фільтрація крові за допомогою спеціального апарату).

Прогноз для собак, які лікуються від отруєння алкоголем

Чим довше собака перебуває в стані алкогольного сп’яніння, тим важче вплив на її організм. Однак у більшості випадків прийому етанолу прогноз сприятливий, і більшість тварин одужують протягом 12-24 годин.

Собаки з вторинними ускладненнями, такими як аспіраційна пневмонія, або собаки, які вже мають захворювання, мають більш обережний прогноз, і відновлення може зайняти набагато більше часу. Якщо немає пошкодження органів, рідко спостерігаються довгострокові наслідки.

Важкі випадки, які потребують діалізу та апаратної вентиляції легень, мають несприятливий прогноз. Отруєння ізопропанолом є найважчим алкогольним отруєнням і несе в собі найгірший прогноз.  

Як запобігти отруєнню алкоголем у собак

Дуже важливо, щоб усі алкогольні напої та будь-які інші продукти, що містять алкоголь, зберігалися в недоступному для собаки місці. Проконсультуйтеся з ветеринарним лікарем, перш ніж давати собаці будь-які ліки, що містять етанол. Ніколи не годуйте собаку сирим тістом для хліба і не залишайте його підніматися в місцях, до яких собака може дістатися. Викидуйте будь-яке тісто для хліба в сміттєвий контейнер, до якого ваша собака не може отримати доступ. При необхідності використовуйте кришку із захистом від домашніх тварин.

Крім того, проконсультуйтеся з ветеринарним лікарем, перш ніж використовувати будь-які спиртовмісні спреї для грумінгу або від бліх, незалежно від того, що рекламується на етикетці.

Влаштовуючи вечірки або посиденьки з собакою, переконайтеся, що ваші гості не залишають напої без нагляду та не дозволяють собаці пити алкогольні напої!

ФОТО: Kara Eads

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;