КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Маркування котами домової території: що ви можете зробити

Однією з найнеприємніших проблем у поведінці кішок є маркування. За даними Journal of Applied Animal Welfare Science, маркування, на жаль, є дуже поширеною причиною того, що котів здають у притулки. Хороша новина полягає в тому, що за наявності відданого опікуна та ветеринарного лікаря, які працюють разом, маркування можна подолати.

Для цього потрібна лише невеличка детективна робота та зміна поведінки кота.

 

Що таке маркування для кошачих?

Маркування сечею – це коли кішка наносить сечу на стіну, двері чи інший предмет. Кішка не буде присідати, щоб подзюрити, як це сталося б при нормальному сечовипусканні; натомість кіт, який маркує, стоятиме прямо.

Якщо ви бачите свою кішку в дії, ви також помітите піднятий хвіст, випадкові посмикування хвоста або всього тіла. Ви також, ймовірно, помітите, що запах сечі при маркуванні, набагато різкіший, ніж запах сечі, що знаходиться в лотку. Запах виникає через феромони  в сечі, які полегшують спілкування котів. Маркування відрізняється від відрази до кошачого лотку, і є багато причин, чому ваша кішка може маркувати.

 

Чому кішки маркують?

Однією з поширених причин маркування є те, що щось не так. З цього приводу, вашим першим кроком завжди повинен бути візит до ветеринара.

Якщо ви та ваш ветеринар виключили медичну причину маркування, то настав час дослідити поведінкові причини:

У соціальних групах котячих маркування сечею використовується як форма спілкування. Дзюрячи на певну ділянку, кішка може повідомити іншим котам, що вона там була.

Позначки в зоні маркування, також дають іншим котам знати, що треба триматися подалі, і встановлюють котячу територію.

Кожен, хто має котів, знає, що вони можуть бути дуже чутливими до змін навколишнього середовища. Якщо ви переїхали на нове місце, зробили капітальний ремонт, привезли додому нового члена сім’ї або втратили одного із старих – ви можете помітити, що ваша кішка починає маркувати територію.

В одному нещодавньому огляді Applied Animal Behavior Science розглядалося, як хімічні сигнали та запахи можуть допомогти кішці почуватися комфортніше та зменшити стрес.

Кішки можуть залишати «повідомлення» про можливе спаровування за допомогою сечі. Ось чому так багато котів, які маркують, є нестерилізованими самцями, хоча випадки маркування території, можна знайти як серед стерилізованих котів та самок, так і серед тих, що не були стерилізовані.

Якщо ви живете вдома з кількома кішками, маркування може статися, якщо між котами виникне конфлікт. Навіть кілька котів, які добре ладнають, можуть мітити вдома просто через присутність інших котів.

Ми також можемо спостерігати маркування сечею в будинках, де є лише одна кішка, але коти вільно бродять на вулиці, і домашня кішка знає про присутність інших котів.

Як припинити маркування?

Як згадувалося раніше, ваш перший крок – це візит до ветеринара, щоб виключити медичні причини такої поведінки.

Будь-які кроки, які ви вживаєте, щоб виправити цю поведінку, не спрацюють, якщо ваша кішка хвора. Якщо це поведінка, першим кроком є ​​визначення причини. Ось які запитання я б поставив собі:

 

  1. Який кіт мітить? Якщо у вас кілька кішок, спершу визначте, який кіт мітить. Один із методів полягає в тому, щоб розділити котів і дозволити їм блукати по одному.

Якщо це не допомогло, ви можете звернутися до свого ветеринара, щоб дізнатися, чи можна отримати рецепт на флюоресцеїн. Цей нетоксичний барвник можна додати в їжу вашої кішки, і він виглядатиме синім під УФ-ліхтариком. Барвник також можна змити зі стіни.

  1. Мій кіт/кішка кастрований/стерилізована? Якщо ні, це може допомогти, особливо якщо поруч є інші коти

  2. Сусіди знущаються над моїм котом? Якщо проблема з сусідськими котами, тримайте штори та двері закритими. Тихенько прослідкуйте за своєю кішкою, коли вона з вікна дивиться на інших котів.

 

  1. Як я можу дати своїм котам більше простору? Якщо у вас є кілька кімнатних котів, збільшіть кількість лотків. Основне правило: одна коробка на кота плюс одна. Переконайтеся, що ящики не забиті в кути, де кіт може відчути себе «в пастці», якщо підкрадеться інший кіт.

 

Дайте котам більше місць для відпочинку (котячі дерева, полиці,і підвіконні смуги). Розставте по дому кілька мисок для їжі та води, накидайте іграшок. Чим більше буде всього, щоб зайняти кошачих – тим більша ймовірність, що конфлікт зменшиться.

 

Ретельне прибирання може зменшити маркування

Незалежно від проблеми, яка спричинила маркування, вам потрібно переконатися, що ви належним чином очищаєте будь-які сліди сечі котів у вашому домі.

Недостатньо просто використовувати мило та воду, щоб видалити запах. Залишки сечі можуть не пахнути для вас, але якщо їх не очистити належним чином, ваша кішка точно відчує запах. Використовуйте спеціальні ферментні очисники, створені спеціально для розщеплення сечі домашніх тварин. Не використовуйте миючі засоби на основі аміаку, оскільки цей запах може стимулювати більше розсіювання запаху, оскільки в сечі є аміак.

 

Як ваш ветеринар може допомогти вам зменшити інтенсивність маркування кішок?

Якщо ви продовжуєте боротися з маркуванням, обговоріть це зі своїм ветеринаром. Деяким котам можна призначити ліки від занепокоєння, щоб полегшити їх стан та припинити маркування.

Ваш ветеринар може порекомендувати вам звернутися  за допомогою фахівця, який спеціалізується на поведінці котів.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;