КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Коли настає старість у котів? Чого чекати від літніх котів

 

Середня тривалість життя кішок становить 13–17 років, хоча багато хто може дожити до 20 років і більше.

Але коли кіт вважається літнім? Ось що потрібно знати про зрілого кота та про те, як підтримувати його здоров’я.

За даними Американської асоціації практикуючих лікарів (AAFP), кішки вважаються літніми після того, як їм виповнюється 10 років.

Але багато ветеринарів можуть почати ставитися до котів як до літніх у віці 7 років, а це означає, що огляди кота треба робити не кожного року, кожних шість місяців. Ті лікарі, хто тісно співпрацює з кішками, знають про те, наскільки  тонкими є ознаки хвороби у кішок і наскільки добре кішки можуть приховувати свій біль.

Загальні ознаки того, що кіт старіє, включають:

Фізичні ознаки

  1. Втрата ваги або набір ваги

  2. Проблеми зі стрибками, зниження рухливості

  3. Проблеми з прийомом їжі

  4. Захворювання зубів

  5. Зниження зору, особливо вночі

  6. Зниження слуху

Поведінкові ознаки

  1. Більше спати і бути менш активним

  2. Ознаки сплутаності свідомості, наприклад, блукання по дому

  3. Випорожнення у будь-якому місці, проблеми з тим, щоб дістатися до лотка

  4. Млявість

Деякі з поширених захворювань, які розвиваються у літніх котів, включають:

  1. Захворювання зубів: Стоматологічні захворювання вражають понад 80% котів старше 5 років. Домашнє чищення зубів і щорічне чищення зубів у ветеринарній лікарні, допоможе зберегти зуби кошеняти здоровими.

  2. Остеоартрит: артрит у котів – це дегенеративне захворювання суглобів, яке вражає понад 90% котів віком від 10 років.

  3. Захворювання нирок: захворювання нирок у котів, зустрічаються більш ніж у 20% усіх котів. Симптоми захворювання нирок у котів можуть бути непомітними, але слід звернути увагу на постійну спрагу або більші грудки сечі в котячому лотку, втрату апетиту, незначну втрату ваги.

  4. Гіпертиреоз: втрата ваги, підвищений апетит і постійне ниття – є характерними ознаками гіпертиреозу у котів.

  5. Запальні захворювання кишечника: блювота, діарея та втрата ваги є найбільш типовими симптомами ЗЗК у котів. Це дуже поширена проблема котів середнього та старшого віку.

  6. Цукровий діабет: поширене захворювання літніх котів, особливо тих, хто має надмірну вагу. Контроль ваги важливий для профілактики діабету.

  7. Рак: рак кишечника, молочної залози та ротової порожнини частіше зустрічається у літніх котів.

  8. Синдром когнітивної дисфункції: 80% котів мають когнітивну дисфункцію у віці 15 років і старше. Ознаки деменції у котів включають дезорієнтацію, виття (особливо вночі), випорожнення в б пріміщенні, переховування від хозяїв, поганий догляд за шерстю, сонливість.

Догляд за літньою кішкою

Щоб підтримувати здоров’я зрілого кота, потрібні регулярні огляди у ветеринара та належний догляд у домашніх умовах.

Задоволення потреб вашого кота

У похилому віці, коти іноді забувають поїсти та попити або їм важко підніматися і спускатися по сходах, щоб знайти свої миски. Переконайтеся, що ваш старіючий товариш, має легкий доступ до свіжої їжі та води щодня.

Коти також люблять теплі місця, а літні коти – особливо. Подумайте про те, щоб придбати своїй кішці котячу лежанку з підігрівом. Крім того, вашому літньому віку може бути корисно додатковий догляд за шерстю за допомогою щотижневого розчісування.

Нарешті, буде доволі корисно тримати лоток на кожному поверсі помешкання,  оскільки літні коти можуть забути, де знаходиться коробка, або мати проблеми з суглобами, що заважає їм підніматися та спускатися сходами, щоб легко дістатися до лотка. Купуючи лоток для літнього кота? Надайте перевагу великому лотку з низькими бортами.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;