КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Камені в нирках котів: що вам потрібно знати

 

Камені в нирках у котів утворюються з кількох різних причин. Різні причини в кінцевому підсумку передбачають, який тип нефро (нирка) + літ (камінь) найімовірніше утвориться. І тип каменю впливає на те, які методи лікування можуть допомогти. У кішок з невеликими каменями в нирках дійсно може не бути жодних ознак. Камені в нирках можуть виявитися на рентгенівських знімках живота, зроблених з непов’язаних причин, як так звана «випадкова» знахідка. Оскільки камені в нирках у котів не здаються болючими, чому ми повинні турбуватися про них?

 

Камінь у нирках, який не впливає на нормальний відтік сечі, може бути тим випадком, за яким ваш ветеринар уважно спостерігає, але зрештою не лікує його. Однак, якщо камінь стає дуже великим,

або якщо маленькі шматочки відколюються і потрапляють у сечовід (довгу вузьку трубку, яка з’єднує кожну нирку з сечовим міхуром), це, ймовірно, буде дуже болюче. Можуть виникнути ниркові кольки, які проявляються болем у животі, нездужанням і навіть блювотою; нирка може роздутися і бути пошкодженою. Якщо це станеться одночасно з кожною ниркою, і закупорка не зникне, це буде мати суттєві наслідки для здоров’я кішки через порушення відтоку сечі. Якщо ви вважаєте, що у вашої кішки болить живіт або її сечовипускання якимось чином змінюється, негайно зверніться до свого ветеринара. Обструкція сечовипускання є небезпечною для життя невідкладною ситуацією, яку необхідно лікувати!

 

Ознаки сечокам’яної хвороби у кішок

Ознаки та симптоми каменів у нирках можуть включати:

  • Лихоманка

  • Дискомфорт у животі

  • Біль у нирках

  • Кров у сечі (гематурія)

  • Змінене утворення сечі (збільшення або зменшення)

  • Млявість

  • Поганий апетит

  • блювання

  • Втрата ваги

 

Діагностика сечокам’яної хвороби у кішок

Більшість каменів зазвичай легко виявляються на простих рентгенограмах, але маленькі камені можуть бути приховані за вмістом кишечника. Інша причина того, що простий рентген може не дати достатньо інформації, полягає в тому, що деякі камені просто погано проявляються.  Прикладом може бути уратний камінь, який може виникнути в результаті захворювання печінки. Як тільки камінь буде діагностовано, Ваш ветеринар захоче провести кілька тестів, щоб визначити тип каменю. Необхідні також тести, щоб оцінити, який вплив камені можуть мати на здоров’я нирок вашої кішки та чи можуть бути інші умови, які можуть збільшити ризик утворення каменів. Тестування може включати:

 

Загальний аналіз крові (CBC)

Біохімічний аналіз крові з вмістом електролітів — тестування на виявлення захворювань нирок і факторів ризику утворення каменів

Аналіз сечі — якість сечі може передбачити захворювання нирок і допомогти визначити бактеріальну інфекцію або кристали, які можуть допомогти визначити тип каменю

Посів сечі з визначенням чутливості — для виявлення бактеріальної інфекції та найкращого вибору антибіотиків

Рентгенографія черевної порожнини — для дослідження розміру та форми нирок і пошуку сечових каменів

Системний артеріальний тиск — для виявлення важливого ускладнення захворювання нирок

УЗД черевної порожнини — це допоможе перевірити розташування будь-яких каменів і підозрюваний ступінь будь-якої обструкції

Контрастна рентгенографія — можуть знадобитися дослідження барвників, щоб підтвердити закупорку та допомогти показати внесок кожної нирки у виробництво сечі.

 

Причини і види каменів у нирках кішок

Більшість котів, уражених камінням, середнього або старшого віку.

Метаболічні камені в нирках (які утворюються внаслідок дисбалансу крові чи сечі) зустрічаються у котів набагато частіше, ніж камені, спричинені інфекцією1. Ваш ветеринар визначить лікування на основі типу каменю та того, з чого він зроблений.

 

Лікування сечокам’яної хвороби у кішок

Причиною для лікування каменів у нирках є бактеріальні інфекції сечовивідних шляхів, які повторюються або не піддаються лікуванню. Ветеринарам часто важко визначити, що було спочатку: камінь чи інфекція, але іноді для лікування інфекції необхідно видалити камінь у нирках.

 

Знову ж таки, з деякими типами сечових каменів, Ваш ветеринар може захотіти провести консервативне лікування, поєднуючи антибіотики, дієту та велику кількість рідини. Повне розчинення каменів у нирках часто займає місяці, але будь-яке раннє зменшення розміру є чудовою новиною.

 

Цілком ймовірно, що ваше кошеня з каменем у нирках не потребуватиме більш специфічного лікування для його видалення. Але добре бути готовим, і зрозуміти, яке лікування буде задіяно, якщо ситуація зміниться. Медичні заходи з розчинення котячих каменів у нирках зазвичай безпечніші, ніж хірургічне втручання, але не підійдуть для більшості каменів. Оскільки більшість котячих каменів у нирках не розчиняються, плани лікування можуть бути дуже складними.

Спеціальні методи дроблення каменів (наприклад, літотрипсія) зазвичай не рекомендуються котам, оскільки фрагменти каменю мають тенденцію осідати у вузьких сечоводах.

Ветеринарні спеціалісти продовжують шукати кращі способи лікування каменів у нирках кішок, застосовуючи передові методи, які зазвичай використовуються людьми, до наших котячих друзів.  Деяким котам, спеціалісти можуть порекомендувати лікування за допомогою ендоскопа (невеликого пристрою з підсвічуванням). У екстрених ситуаціях, коли сечоводи закупорені, лікарі можуть рекомендувати рятувальні методи шунтування, які перенаправляють сечу навколо заблокованих сечоводів. Завжди корисно запитати свого лікаря, чи хірургічне втручання є єдиним виходом, чи можна спробувати передову технологію замість хірургічного розрізання.

 

Моніторинг та лікування каменів у нирках  котів

Якщо ваш ветеринар підозрює оксалатні камені в нирках, може бути запропоновано спеціальну дієту та деякі ліки для зменшення або уповільнення росту каменів, з великим наголосом на збільшенні споживання води кошеням. Заохочуючи кішку пити більше або приймати додаткову кількість води у вигляді консервів, сеча повинна бути більш розрідженою. Мета тут — зменшити кількість мінералу, доступного для подальшого створення каменю.

Існує багато спеціальних дієт, щоб запобігти або контролювати сечові камені, але пошук найкращої дієти для вашої кішки може вимагати певних проб і помилок. Ваш ветеринар також захоче збалансувати харчові потреби при будь-якій іншій хворобі кошеня, наприклад хворобі нирок, діабеті чи шлунково-кишковому тракті. Якщо є підозра на основну причину каменів, тоді вирішення цієї основної проблеми буде ключовою частиною будь-якого плану.

 

Навіть якщо зараз здається, що камені не викликають ускладнень, ваш ветеринар, швидше за все, попросить вас погодитися на регулярний контроль аналізів крові та сечі в осяжному майбутньому. Важливо знати, що будь-яка стратегія профілактики працює і показати, що камені не ростуть і не викликають ускладнень. Ймовірно, ваш ветеринар порекомендує періодично повторювати рентгенографію (рентген) або ультразвукове дослідження. Якщо камені були видалені, моніторинг будь-якого рецидиву буде вкрай важливим для збереження здоров’я вашого кошеня.

Ви та ваш ветеринар можете скласти графік моніторингу, який найкраще відповідає стану вашої кішки.

 

Якщо у вас є будь-які запитання чи занепокоєння щодо здоров’я вашого чотирилапого приятеля, ви завжди маєте можливість відвідати Центр «ЗООАКАДЕМІЯ», або зателефонувати своєму ветеринарному лікарю.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;