КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Запор у котів: це ніколи не буває нормальним

 

Коти відомі тим, що не п’ють багато води. Це робить їх схильними до запорів.

Було б серйозною помилкою сприймати це легковажно. Запор ніколи не є нормою. Він може призвести до страждань та поганої якості життя тварини, тому до цього слід поставитися серйозно.

 

Чому запор у котів є великою проблемою?

По-перше, запор не є приємним досвідом для будь-якої кішки. по-друге, повторювані епізоди запору, можуть спричинити необоротне розширення товстої кишки. Серйозний запор може призвести до стану, коли кішка взагалі не може випорожнюватися, і їй потрібна медична допомога. У гіршому випадку кішка може бути настільки закупорена або «вражена», а товста кишка настільки розширена, що єдиним виходом буде операція.

 

Що викликає запор у кішок?

Найпоширенішими причинами запору у котів є:

Зневоднення

Хвороблива дефекація

Стрес

Брудний лоток

Інша хвороба

 

Визначити причину не завжди легко, але це важливо, щоб ветеринарні лікарі могли впоратися із запором і зменшити ймовірність погіршення стану тварини. Ретельне обговорення з вашим сімейним ветеринаром допоможе визначити причину.

 

Ваш ветеринарний лікар, може запитати:

Чи були зміни в раціоні?

Чи були зміни у кількості споживання води?

Чи приймає ваша кішка якісь ліки?

Чи є болі в суглобах, через які ваша кішка не може дістатися до лотка?

Чи не вилизується кішка постійно?

Чи був змінений тип підстилки?

Чи достатньо часто чистять котячий лоток?

Чи є вдома декілька котів, а лотків недостатньо?

Чи є джерело стресу в родині, наприклад новий кіт чи пес?

 

Як запобігти запору у кішок?

Ось кілька способів зменшити ризик запору у котів:

Годування кота консервованим кормом – простий спосіб збільшити споживання рідини. Сухий корм може містити близько 10-20% води, тоді як консерви можуть мати 80%

Переконайтеся, що є кілька лотків, якщо у вас декілька котів

Очищайте кожен лоток принаймні раз на день

Різні коти віддають перевагу різним видам підстилки. Переконайтеся, що ваш кіт задоволений підстилкою, яку ви для нього вибрали

Обговоріть щоденне проносне зі своїм ветеринаром

Збільште кількість фізичних вправ та ігрову діяльність

 

Які ознаки запору у кішок?

Кішок із запорами можна виділити по тому як вони напружуються в лотку. Відчуваючи біль, кішки, що страждають запорами, можуть нявкати під час дефекації. У них часто знижується спрага та апетит. Запор також може викликати блювоту.

 

Важливо відрізняти кішок із запорами від кішок із закупоркою сечовипускання. На перший погляд, вони можуть поводитися однаково: сильно напружуватися під час випорожнення. Однак з медичної точки зору ці два стани кардинально відрізняються.

Як завжди, ваш сімейний ветеринарний лікар, розпочне з ретельного фізичного огляду. Захворювання заднього проходу або прямої кишки можуть викликати біль при дефекації.

Аналіз крові може виявити захворювання обміну речовин, наприклад низький вміст калію або високий вміст кальцію. Це також може свідчити про зневоднення.

Товсту кишку, наповнену калом, можна промацати або пропальпувати під час обстеження, за винятком випадків, коли кіт має серйозну надмірну вагу.

Для кішок із зайвою вагою можна зробити УЗД брюшної порожнини, щоб оцінити ступінь захворювання та розмір товстої кишки. Крім того, рентген малого таза може виявити старі, недобре вилікувані переломи, що спричиняють механічну закупорку, яка може перешкоджати виділенню калу.

 

Лікування запору у кішок

Залежно від тяжкості запору лікування може включати:

Регідратація

Ручне видалення калу

Клізма

Зміна дієти, на багату клітковиною

Проносний засіб

Препарати для стимуляції моторики (для переміщення їжі та фекалій «вниз»)

У крайніх випадках потрібна операція з видалення товстої кишки, яка тоді називається мегаколон

 

Чому коту може знадобитися операція?

Крайній або термінальний запор називається обстипацією. Кішка з обстіпацією дуже  страждає і має жалюгідну якість життя.

Товста кишка настільки розтягується великими, твердими як камінь, фекальними масами, що вже не в змозі їх викинути назовні. М’язи товстої кишки перестають виконувати свою роботу. У таких випадках ліки, зміни дієти та клізми стають марними. Метою хірургічного втручання (колектомії) є видалення хворої гігантської товстої кишки. Ця делікатна операція може врятувати життя тварині. Якість життя після операції зазвичай відмінна.

 

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;