КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Допоможіть Вашому собаці подолати горе та депресію

Нещодавно ми отримали листа від читачки про її вбитого горем собаку. Її старший собака прожив все життя з нещодавно померлою матір’ю  читачки і погано переживав втрату.

Вона поділилася, що собака дедалі більше впадав в депресію та зневіру. Читачка не знала, що робити, і хотіла знати, чи є щось, що могло б полегшити біль її вихованця.

 

Це, на жаль, знайомий сценарій для більшості досвідчених ветеринарів. Нам доводилося госпіталізувати собак, які відмовлялися їсти чи пити після втрати хaзяїна. Я лікував багатьох домашніх тварин від депресії та був свідком багатьох інших, які помирали незабаром після своєї обожнюваної людини в результаті буквально розбитого серця. Горе реальне для собак і котів, і я особисто підозрюю, що воно існує також у коней та інших тварин. На жаль, не існує лікування, яке б миттєво зняло біль скорботного вихованця, але є кілька кроків, які люди можуть зробити, щоб втішити плачучу душу.

 

Сила часу для скорботних собак

Безсумнівно, час допомагає зцілити зранене серце. Запитайте будь-кого, хто втратив близького члена сім’ї, і вони, швидше за все, скажуть вам, що хоча ви ніколи не можете повністю одужати, але з плином часу втрата стає більш терпимою.

З мого клінічного досвіду те саме стосується наших домашніх тварин. Перші два тижні, здається, найгірші. Пошуки та обнюхування будинку, подвір’я для тварин, що втратили людину-товариша, є звичайним явищем. Багато собак будуть сумувати, ходити, пускати слину та скиглити майже безперервно ще довгий час після втрати товариша.

Деякі домашні тварини відмовляються від їжі та води протягом кількох днів після смерті члена родини, людини чи тварини. Вони можуть спати більше, ховатися в незвичних місцях і відмовлятися грати. Страшно спостерігати, як домашня тварина проходить цю фазу загоєння. 

 

Заходи для зняття стресу та вправи для сумуючих собак

Найкраще, що ви можете зробити, це бути поруч.

Здійснюйте додаткові прогулянки, приділяйте більше часу обіймам на дивані, притискайте чотирилапого до себе в ліжку. Запропонуйте улюблені ласощі та їжу, відвідайте інший парк або пройдіться новою стежкою. Фізичні вправи — найкращий антидепресант і засіб від стресу як для людей, так і для тварин. Якщо симптоми зберігаються більше двох тижнів або не зменшуються, Ваш вихованець, ймовірно, переживає клінічну депресію і потребує ветеринарної допомоги.

 

Лікування депресії у скорботних собак

У собак і кішок може розвинутися форма депресії після будь-якої втрати. Моя найкраща порада: не чекайте надто довго, перш ніж звернутися за професійною допомогою.

Якщо через два тижні стан та поведінка вашого вихованця стають все більш незручними, зверніться до ветеринара. У ветеринарів є багато ліків, які можуть допомогти вашій собаці впоратися з втратою. Я призначав різні антидепресанти разом із великою кількістю фізичних вправ і це давало успішні результати. Я також рекомендую феромони, L-теанін, заспокійливий комплекс молозива, мелатонін і квіткові есенції Баха для сумуючих собак. Більшість домашніх тварин можна успішно лікувати за допомогою комбінації природних засобів, ліків, що відпускаються за рецептом, і великої кількості аеробних вправ із невеликим навантаженням. Я виявив, що після одного-двох місяців терапії, більшість пацієнтів можуть повернутися до нормальної життєдіяльності.

Я думаю, що вони все ще сумують за втраченою людиною, але їм легше справлятися з щоденним життям.    

 

Це може бути більше ніж горе

Моє найбільше занепокоєння щодо скорботних домашніх тварин – це те, що називається декомпенсацією. Багато домашніх тварин з інтенсивними зв’язками із людиною, є досить похилого віку, що наражає їх на ризик розвитку вікових розладів.

Стрес і занепокоєння, пов’язані з депресією, можуть підштовхнути систему органів, що перебуває на межі збою, через край і стати небезпечною для життя кризою. Через місяць чи два після втрати я зустрів занадто багато літніх домашніх тварин із серцевою недостатністю, захворюваннями нирок, високим кров’яним тиском тощо. Я пояснюю це наслідками хронічного стресу.

Навіть якщо ваш собака не проявляє серйозних ознак горя та депресії, якщо він не повернеться до (майже) нормального стану протягом кількох тижнів, попросіть свого ветеринара перевірити ситуацію. Кілька простих аналізів крові та сечі, а також ретельний медичний огляд можуть виявити будь-які небезпечні ознаки захворювання, поки не стане занадто пізно.

 

Заводите нового вихованця?

Це може бути суперечливим і дуже особистим рішенням, але я зазвичай не раджу замінювати померлого хазяїна чи домашню тварину, новою твариною, особливо для собаки чи кота, що знаходяться у стані депресії. Причина в тому, я вважаю, що зв’язок між людиною та твариною інший, ніж між двома тваринами.

Якщо усиновлення нової домашньої тварини допоможе полегшити горе члена людської сім’ї, я кажу, так – продовжуйте. Якщо ви запитаєте мене, чи вважаю я, що нова собака полегшить горе вже наявного вихованця, я не дуже впевнений. З мого клінічного досвіду, як тільки сім’я подолає початкові стадії горя, то це й буде найкращий час для розгляду питання про усиновлення нової домашньої тварини.

Звичайно, Ви знаєте свою родину краще, ніж я чи будь-який ветеринар, тому рішення за вами.

 

Горе ранить усіх

Горе зачіпає всю родину людей і тварин. Зцілення потребує часу та зусиль, і деяким домашнім тваринам (і людям) може бути корисним просте лікування. Подолання горя – це не те, що ви «витримаєте» – це те, що ви намагаєтеся пережити. Це не є слабкість, якщо вам або вашому вихованцеві потрібна допомога. Скорбота – це природно, нормально, і це дуже боляче. Не відкладайте розмову зі своїм ветеринаром після втрати члена родини. Зрештою, наша спільна мета — повернути здоров’я та щастя нашим тваринам-компаньйонам.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;