КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Годування собак сирим м’ясом підвищує ризик розвитку стійкої до антибіотиків кишкової палички

Дослідження Брістольського університету

Годування собак сирим м’ясом збільшує ризик виділення кишкової палички, яку не можна вбити широко використовуваним антибіотиком – ципрофлоксацином, – з’ясували дослідники з Брістольського університету в результаті дослідження 600 здорових домашніх собак.

Кишкова паличка, яка може спричинити харчове отруєння, також є найпоширенішою причиною інфекцій сечовивідних шляхів і кровотоку, які можуть бути небезпечними для життя. Ципрофлоксацин належить до групи антибіотиків під назвою фторхінолони, які використовуються для лікування ряду бактеріальних інфекцій у людей і тварин. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я відносить ці антибіотики до найбільш пріоритетних, критично важливих антибіотиків.

Дослідження, опубліковане в One Health, шукало резистентну до ципрофлоксацину кишкову паличку, що переноситься в кишечнику 600 здорових домашніх собак. Дослідницька група попросила власників собак пройти опитування, яке надало детальну інформацію про їхнього собаку, раціон собаки, середовище, в якому собака гуляла, і про те, чи лікували собаку антибіотиками.

Дані мікробіології разом з даними опитування, дозволили провести статистичний аналіз, який показав, що годування собак сирим м’ясом було єдиним значним фактором ризику, пов’язаним з виділенням цих стійких бактерій з фекаліями собаки. Ця робота підтверджує інші опубліковані дослідження, що демонструють зв’язок між годуванням собак сирим м’ясом і виділенням резистентної кишкової палички.

У Великій Британії зменшення використання ципрофлоксацину лікарями загальної практики, призвело до зниження резистентності до ципрофлоксацину у кишкової палички до інфекцій людини. У Великій Британії також майже повністю припинено використання фторхінолонів для лікування сільськогосподарських тварин. Однак використання фторхінолонів і резистентність залишається на дуже високому рівні в усьому світі.

Доктор Джордан Сілі, науковий співробітник Школи клітинної та молекулярної медицини (CMM), який проводив дослідження, сказав: «Наша мета полягала не в тому, щоб зосередитися на сирому кормі для собак, а в тому, щоб з’ясувати, що може підвищити ймовірність того, що собака з більшою ймовірністю виділятиме резистентну кишкову паличку з фекаліями. Наше дослідження виявило дуже сильний зв’язок між виділенням резистентної до ципрофлоксацину кишкової палички та  сироїдінням».

Метью Авісон, професор молекулярної бактеріології в CMM, який керував дослідженням, пояснив: «Сире м’ясо, призначене для приготування їжі, або продається як сирий корм для собак,  ймовірно, буде забруднене стійкою до антибіотиків кишковою паличкою. Приготування їжі з термообробкою, вбиває бактерії, а гігієна рук – знижує безпосередній ризик  потрапляння бактерій в кишечник людини”.

«Вибір годувати собаку сирими продуктами, означає, що людина майже напевно повинна буде мати справу з сирим м’ясом, а з нашого дослідження ясно, що власники домашніх тварин, швидше за все, будуть взаємодіяти з домашньою твариною, яка виділяє стійку кишкову паличку».

Доктор Сілі додав: «Індивідуальні заходи щодо зниження ризику виділення стійких бактерій собаками включають перехід на несироїдну дієту або отримання якісного сирого м’яса, яке можна приготувати, а потім його вживати. Більшість сирих продуктів, що продаються для споживання собаками, не мають належної якості  і можуть становити серйозну небезпеку для здоров’я собак, якщо їх не приготувати з використанням термообробки”.

Професор Авісон підсумував: «У рамках нашої відповіді на кризу антибіотикорезистентності, слід додатково стимулювати компанії, які приєднуються до індустрії сирих кормів для собак, отримувати м’ясо з ферм де діє відповідна політика використання антибіотиків, а також перевіряти м’ясо на наявність стійких бактерій перед продажем. Слід встановити суворіші обмеження на кількість бактерій, дозволених у м’ясі, яке продається для вживання в сирому вигляді, ніж у м’ясі, що продається для приготування перед вживанням».

Кишкова паличка цілком нормально міститься в кишечнику людей і тварин та може передаватися між ними через погану домашню гігієну, наприклад, після відвідування туалету або контакту з їжею, забрудненою фекальними масами. Коли собаки виділяють стійкі бактерії в навколишнє середовище, ці бактерії можуть передаватися своїм власникам та іншим людям.

Після того, як кишкова паличка потрапляє до організму людини, ці бактерії можуть залишатися в кишечнику роками, перш ніж викликати інфекцію. Щороку у Великій Британії реєструються сотні тисяч  інфекцій сечовивідних шляхів,  спричинених кишковою паличкою, а також тисячі інфекцій кровотоку, які часто призводять до небезпечного для життя сепсису. Коли кишкова паличка, стає стійкою до важливих антибіотиків, таких як ципрофлоксацин, інфекції важче піддаються лікуванню, а це означає, що пацієнти з більшою ймовірністю будуть госпіталізовані та помруть.

Фото: @ Unsplash/CC0 Public Domain

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;