КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Бордетелльоз у котів: симптоми, діагностика та лікування

Бордетелльоз у котів, часто відомий як кошачий кашель, є респіраторною інфекційною хворобою, яка викликана бактерією Bordetella bronchiseptica.

Ця хвороба впливає на верхні дихальні шляхи у котів та може бути особливо небезпечною для кошенят та тварин із слабким імунітетом.

Причини та збудники

Бордетелльоз у котів спричинюється бактерією Bordetella bronchiseptica, яка є та ж сама бактерія, що викликає кашель у собак. Хоча вона може також впливати на собак, вона є більш поширеною серед кішок.

Бактерія передається через ковтання або вдихання забруднених аерозолів, таких як краплі слини, виділення з носа або окремих частинок з дихальних шляхів хворої тварини. Контакт з іншими хворими кішками у недостатньо провітрюваних або перенаселених умовах  – може сприяти поширенню хвороби.

Симптоми

Бордетелльоз може проявлятися у кішок у різних формах, включаючи кашель, застудні симптоми або більш серйозні ускладнення, такі як запалення легенів.

До основних симптомів бордетелльозу належать:

  1. Кашель: Це основний симптом, який може бути легким або призвести до важких нападів кашлю.

  2. Чихання: Коти з бордетелльозом можуть часто чихати, мати  рясні виділення з очей та носа.

  3. Втрата апетиту: Хворі коти можуть відмовлятися від їжі або мати знижений апетит, можливі враження нирок.

  4. Летаргія: Коти можуть проявляти знаки загальної слабкості та сонливості.

Діагностика

Діагноз бордетелльозу у котів базується на клінічних ознаках, анамнезі, аналізі симптомів та додаткових дослідженнях. Лікар може взяти зразок мокроти для аналізу на наявність бактерії.

Лікування

Лікування бордетелльозу включає антибіотикотерапію, антисептичні засоби для носових проходів та догляд за загальним станом кішки. Деякі тварини можуть потребувати госпіталізації та підтримуючого лікування. Увага! Не слід призначати антибіотикі самостійно. У котів, ці препарати можуть негативно впливати на роботу нирок та загальний стан здоров’я.

Профілактика

Щоб уникнути захворювання бордетелльозом, рекомендується:

  • Регулярні візити до ветеринарного лікаря для обстеження та вакцинації.
  • Обмеження контакту з хворими та невідомими тваринами.
  • Забезпечення правильного утримання, вентиляції та гігієни для кішок.

Будьте уважними до своїх пухнастих друзів і вчасно звертайтесь до ветеринарного лікаря, у разі побоювань щодо здоров’я тварини. Не займайтеся самолікуванням – це дуже небезпечно для вашого пухнастого товариша.

 
 
 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;