КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Що таке анаплазмоз у кішок?

Анаплазмоз – це хвороба, що передається кліщами. Він частіше зустрічається у людей, собак та інших тварин, але кішки заражаються ним також.

У кішок розвивається анаплазмоз в результаті укусу кліща, який переносить  бактерію Anaplasma phagocytophilum. Як і у випадку з деякими іншими захворюваннями, що передаються кліщами, кліщ повинен залишатися прикріпленим до кота більше 24 годин, щоб інфекція передалася.

Инфекція найбільш поширена в травні, червні і жовтні.

Симптоми анаплазмоза у кішок

Симптоми зазвичай з’являються у котів протягом від кількох днів до тижня після укусу кліща. Клінічні ознаки можуть включати:

  1. Поганий апетит
  2. Млявість
  3. Лихоманка
  4. Скутість, біль у суглобах
  5. Кульгавість або проблеми з ходьбою
  6. Збільшені лімфатичні вузли
  7. Кров з носа
  8. Темний кривавий стілець
  9. Синці
  10. Хитка хода
  11. Судоми
  12. Кон’юнктивіт
  13. Випинання третьої повіки (всередину ока)

Не всі кішки, які є носіями бактерій анаплазми, матимуть симптоми. Рідко ті, хто має сильну імунну систему, хворіють на короткий проміжок часу, а потім швидко одужують.

Причини анаплазмоза у кішок

Бактерії передаються кішкам кліщами, які переносять хворобу. Зараження найбільше в кінці весни і восени, коли найбільш рухливі як німфа, так і дорослі кліщі. Анаплазмоз передається кішкам через 24-48 годин після того, як кліщ прикріпився до вашої кішки.

Анаплазмоз не заразний від кішки до кішки, але зазвичай всі кішки в одному будинку заражаються хворобою відразу, через однаковий контакт з кліщами.

Як ветеринари діагностують анаплазмоз у кішок

Ваш ветеринар збере повний анамнез, у тому числі, коли міг статися укус кліща, і проведе повне фізичне обстеження. Якщо ветеринар запідозрить цю хворобу, він призначить аналізи крові та сечі для подальшого дослідження.

Ваш ветеринар може діагностувати анаплазмоз, дослідивши зразок крові під мікроскопом і помітивши бактерії. Це не завжди можливо, і часто вимагає клінічного патологоанатома, оскільки організм важко візуалізувати. У більшості випадків ветеринарний лікар шукатиме аналізи крові, які вкажуть на те, що у вашого кота тромбоцитопенія (менше тромбоцитів) або анемія (менше клітин крові). ці результати свідчать про інфекцію Anaplasma, оскільки мікроорганізм впливає на різні клітини крові.

Анаплазмоз можна сплутати з іншими захворюваннями, які викликають лихоманку, млявість, анемію, тромбоцитопенію, ригідність суглобів або темний стілець. Для підтвердження діагнозу проводиться один або кілька з наведених нижче лабораторних досліджень.

  1. Пляма Райта – це особлива пляма, яка використовується на зразку крові кішки, яка досліджується в мікроскоп. Це допомагає вашому ветеринару диференціювати клітини крові, роблячи інфекцію крові більш очевидною, оскільки це дозволяє побачити бактерії в мазку крові. Раніше це був основний спосіб, яким ветеринари діагностували анаплазмоз.
  2. Імунофлуоресцентні антитіла (ІФА) тестують на антитіла в сироватці крові, які вступають в реакцію з організмом Anaplasma. Сироватка – це частина крові, що залишається, коли всі клітини видаляються за допомогою центрифугування (високошвидкісного обертання зразка крові). У цьому тесті також використовується мікроскопічна оцінка.
  3. Імуноферментний аналіз (ІФА) – ще один аналіз крові. Як правило, цей тест не стає позитивним принаймні через 8 днів після зараження. Це поширений тест для кішок з підозрою на тривалий випадок анаплазмозу.
  4. Тести полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) на наявність ДНК анаплазми в біологічному зразку, зазвичай цільної крові у кішок. Це більш чутливий тест, який проводиться без мікроскопа. Молекулярне виявлення за допомогою ПЛР дуже корисне для швидкої ідентифікації цього мікроорганізму та підтвердження повторного інфікування або статусу носія. Це найпоширеніший спосіб, за допомогою якого анаплазмоз діагностує ваш ветеринар, який відправить зразок крові вашої кішки в зовнішню лабораторію для аналізу.

Лікування анаплазмоза у кішок

Якщо у кота важка анемія або тромбоцитопенія, йому може знадобитися переливання крові. У більшості випадків анаплазмоз лікується пероральним антибіотиком, таким як доксициклін. Цей препарат добре працює, але він пов’язаний зі звуженням стравоходу, тому важливо давати кішці не менше 5 мілілітрів води або їжі після кожного прийому.

Кішки, як правило, почуваються краще через 24-28 годин після початку прийому антибіотика, але не припиняють введення ліків. Уважно дотримуйтесь інструкцій ветеринарного лікаря та вводьте кожну таблетку, надану вашому коту. Типовий курс антибіотиків триває від 2 до 4 тижнів.

Відновлення та лікування анаплазмозу у котів

При правильному лікуванні прогноз для кішок з анаплазмозом хороший. Якщо стан вашого кота не покращується протягом кількох днів після початку прийому антибіотиків, його слід перевірити на наявність інших трансмісивних захворювань, таких як хвороба Лайма.

Більшість котів повністю одужують від анаплазмозу, але ваш ветеринар захоче спостерігати за ними після цього, щоб бути впевненим, що інфекція зникла. Очікуйте, що ви приведете свого кота на огляд через два місяці після закінчення прийому антибіотиків; Лікування вважається успішним після того, як ваш кіт отримав два-три поспіль негативні тести.

Щоб зменшити ймовірність розвитку анаплазмозу у вашої кішки в майбутньому, обмежте доступ на вулицю, використовуйте профілактичні препарати та проводьте щоденні перевірки на наявність кліщів. Цілорічна профілактика кліщів має бути частиною профілактичного догляду вашої кішки, особливо якщо кліщі поширені у вашому регіоні.

Кішки все ще можуть заразитися кліщами, навіть якщо вони проходять щомісячну профілактичну обробку. Найкраще часто перевіряти свого кота, якщо ви живете в районі, де поширені кліщі, і після того, як ваш кіт приходить з вулиці (якщо є). Кліщі зазвичай зустрічаються біля шиї, голови або вух кішки, а також у складках під ногами.

Анаплазмоз у кішок: поширені запитання

Чи можуть кішки захворіти на анаплазмоз?

Так. Частіше це спостерігається у собак та інших тварин, але в рідкісних випадках кішки заражаються цією кліщовою інфекцією.

Які ознаки та симптоми анаплазмоза?

Симптоми можуть включати ті, що пов’язані з кровотечею (наприклад, кров з носа або синці), а також поганим апетитом, млявістю, лихоманкою або проблемами з ходьбою.

Чи виліковний анаплазмоз?

Так. Антибіотики окситетрациклінового ряду ефективні при лікуванні анаплазмоза. Найпоширенішим антибіотиком у цьому сімействі ліків, які будуть призначені вашій кішці, є доксициклін.

Що буде, якщо анаплазмоз не лікувати?

Анаплазмоз може призвести до летального результату, якщо його не лікувати. Деякі кішки переносять інфекцію тривалий час без будь-яких помітних симптомів, але є ризик, що симптоми з часом виникнуть.

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;