КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Кон’юнктивіт у собак

Кон’юнктивіт, також званий рожевим оком, є поширеним захворюванням у собак (так само, як і у людей). Термін кон’юнктивіт означає запалення (набряк) кон’юнктиви, яка є тканиною, що покриває очне яблуко і повіки. Ця тканина являє собою слизову оболонку, що представляє собою шар клітин, що виробляють слиз.

У собак є миготлива перетинка (часто звана третьою повікою), яка розташована у внутрішнього куточка кожного ока і складається з кон’юнктиви. Нормальна, здорова кон’юнктива зазвичай має рожевий колір, хоча у деяких порід собак, вона може бути пігментованою. При запаленні цієї тканини (кон’юнктивіті) слизові оболонки набрякають, сверблять, стають більш яскраво-рожевими або червоними.

До видів кон’юнктивіту відносяться:

Алергічний кон’юнктивіт

Алергічний кон’юнктивіт може розвинутися у будь-якої породи собак, але він особливо часто зустрічається у будь-якого собаки, схильного до атопічного дерматиту (підвищеної чутливості до різних поширених речовин у навколишньому середовищі). Найчастіше це відбувається у молодих особин, але може статися в будь-якому віці. Частими факторами є алергени навколишнього середовища, такі як пил, пилок, пліснява, кліщі, парфуми та шампуні; харчові алергени (зазвичай певні білки); і атопія (генетична схильність до розвитку алергії).

Вірусний кон’юнктивіт

У будь-якої породи собак може розвинутися кон’юнктивіт при вірусних інфекціях, що викликають запалення в очних оболонках. Ці віруси зазвичай досить заразні, і для повного одужання, може знадобитися від 3 до 4 тижнів. Віруси, які можуть викликати ці ознаки у собак, включають вірус чуми собак і вірус герпесу собак.

Бактеріальний кон’юнктивіт

Первинний бактеріальний кон’юнктивіт рідко зустрічається у собак, і немає відомих його вікових, статевих або породних схильностей. Частіше вторинні бактеріальні інфекції виникають в очах через основні медичні проблеми. Ці захворювання включають хронічну сухість очей, аномалії повік і виразки рогівки (подряпини на зовнішньому шарі). Найпоширенішими типами бактерій, що викликають кон’юнктивіт, є стафілокок або стрептокок, які дуже заразні для собак.  

Інші захворювання, які можуть зробити собаку більш схильною до кон’юнктивіту, включають:

  1. Імуноопосередковані стани

  2. Пухлини кон’юнктиви

  3. Кератокон’юнктивіт (сухість очей)

  4. Аномалії повік, такі як ентропіон (закочування нижньої повіки), ектропіон (викочування з нижньої повіки) або аномальний ріст вій

  5. Закупорка слізних проток

  6. Травма ока димом, сторонніми предметами або забруднюючими речовинами

  7. Глаукома (високий тиск в оці)

  8. Увеїт (низький тиск в оці від запалення)

  9. Захворювання, пов’язані з породою, такі як вузликовий епісклерит у коллі

  10. Паразити (нечасто)

Симптоми кон’юнктивіту у собак

Коли у собаки рожеве око, оболонки ока стають червоними та набряклими. Часто вони сверблять, печуть або болять, змушуючи собак тертися мордочкою об килими або лапами. Часто відзначається косоокість або надмірне моргання через дискомфорт в оці. У нормі з ураженого ока (ок) з’являються каламутні білі, жовті або зелені виділення, схожі на слиз. Зелені/жовті виділення зазвичай пов’язані з бактеріальною інфекцією, тоді як прозорі або білі виділення, швидше за все, викликані алергією. Зазвичай обидва ока уражаються або будуть вражені, якщо запалення не є вторинним по відношенню до травми, аномалій повік, закупорки слізних проток або пухлин.

Також можуть виникати інші клінічні ознаки, такі як генералізований свербіж, випадання волосся навколо очей, виділення з носа, чхання, кашель і млявість.

Причини кон’юнктивіту у собак

Причинами кон’юнктивіту може бути алергічна, вірусна, бактеріальна, пов’язана з проблемою імунної системи, пов’язана з анатомією конкретної собаки, травматична або ракова. Часто одні й ті ж клінічні ознаки однакові, незалежно від основної причини. Зазвичай причина вимагає з’ясування у ветеринарного лікаря за допомогою планового огляду.

Як ветеринарні лікарі діагностують кон’юнктивіт у собак

Ваш лікар проведе ретельний фізичний огляд, а також ретельний офтальмологічний огляд, щоб виявити будь-які медичні проблеми, які можуть бути причиною кон’юнктивіту. Основна мета діагностики кон’юнктивіту – з’ясувати, що його викликає і наскільки сильно постраждали очі.

Офтальмологічне обстеження складається з:

  1. Повне обстеження навколишніх структур ока, включаючи повіки, шерсть навколо ока, вії, третю повіку та слізні протоки.

  2. Тест на вироблення сльози (так званий тест на сльозу Ширмера), який є неінвазивним тестом, що перевіряє кількість сліз, що виробляються обома очима.

  3. Тестування на фарбування рогівки (так зване тестування на фарбування флуоресцеїну), яке є неінвазивним тестом, який використовується для перевірки зовнішнього шару ока, який називається рогівкою, на наявність будь-яких пошкоджень, таких як подряпини та порізи. В око наноситься жовтувата пляма, а в темному приміщенні використовується спеціальне світло, щоб показати будь-які приховані пошкодження. 

  4. Перевірка внутрішньоочного тиску вимірює тиск в обох очах, що допомагає діагностувати глаукому та увеїт.  

Додаткові тести, такі як бактеріальний посів і чутливість, зішкріб або біопсія кон’юнктиви, тестування на алергію, тестування на віруси та ультразвукове дослідження очного яблука, а також такі процедури, як промивання слізних проток, проводяться за необхідності.

Лікування кон’юнктивіту у собак

Лікування залежить від основної причини кон’юнктивіту.

Алергічний кон’юнктивіт найчастіше лікується очними краплями або мазями, що містять стероїди. Іноді також рекомендуються пероральні стероїди та антигістамінні препарати, якщо є системне запалення. Профілактика найбільш важлива при алергічному кон’юнктивіті, тому ви повинні уникати основних алергенів, що впливають на вашу собаку. Ваш ветеринар може порекомендувати шкірне тестування на шкіру, профілактику бліх, зміни навколишнього середовища та випробування харчових продуктів.

Бактеріальний кон’юнктивіт часто лікують місцевими антибіотиками, хоча іноді можуть використовуватися також пероральні антибіотики та протизапальні препарати залежно від тяжкості інфекції. Вірусний кон’юнктивіт часто лікують пероральними антиоксидантами для зміцнення імунної системи, а іноді пероральними або місцевими противірусними препаратами.

Собакам, у яких діагностовано аномалії повік або вій, знадобиться хірургічна корекція, щоб уникнути хронічних проблем. Собакам з діагнозом хронічна сухість очей знадобляться довічні ліки для стимуляції вироблення сліз. Собаки з імуноопосередкованими медичними проблемами потребують імуномодулюючих препаратів (тих, що впливають на імунну систему) як перорально, так і місцево, часто протягом усього життя.

Профілактика кон’юнктивіту у собак

Загалом, запобігання подальшому пошкодженню ока під час лікування основної проблеми є найважливішим для загоєння. Єлизаветинський нашийник або конус для домашніх тварин корисні, щоб уникнути тертя морди або подряпин очей, що може спричинити садна (подряпини) або навіть перфорації (отвори) у рогівці.

Часто рекомендуються часті повторні медичні огляди, щоб перевірити загоєння та змінити лікування, якщо це необхідно. Ваш ветеринар може порекомендувати направлення до ветеринарного офтальмолога (офтальмолога) або дерматолога, якщо клінічні ознаки не покращуються, швидко погіршуються або рецидивують і стають хронічними проблемами.

Домашні засоби від кон’юнктивіту у собак

Домашні засоби можуть бути використані для полегшення дискомфорту та підтримки очей у чистоті, але, як правило, вони не лікують основну медичну проблему. Ви можете обережно використовувати стерильні сольові розчини для промивання очей один або два рази на день, щоб очистити виділення навколо ока собаки та змити пил, пилок і сміття з його ока.

Не виконуйте промивання очей вдома без попередньої консультації з лікарем. Ви можете травмувати око тварині!

Існують деякі комплексні продукти, які можна вводити місцево навколо ока або перорально, щоб уникнути закупорки слізної протоки, яка може спричинити кон’юнктивіт у деяких собак. Важливо обговорити варіанти зі своїм ветеринаром, перш ніж починати будь-які продукти для лікування захворювань очей у вашого собаки.

Більшість собак мають відмінний прогноз одужання від кон’юнктивіту. Хронічні, рецидивуючі або тяжкі випадки можуть мати насторожений (невизначений) прогноз залежно від причини. Багато хронічних або рецидивуючих випадків вимагають довічної терапії шляхом контролю основної алергії, стимуляції вироблення сліз або лікування системних або офтальмологічних імуноопосередкованих захворювань. Часті візити до ветеринара можуть бути необхідними для визначення найкращого курсу дій та оцінки відповіді на терапію.

Кон’юнктивіт у собак: поширені запитання

Чи є заразним кон’юнктивіт?

Кон’юнктивіт у собак часто дуже заразний, якщо він вірусний або бактеріальний. Якщо ваш собака повністю вакцинований, то ймовірність передачі вірусу менша. Вірусний кон’юнктивіт не заразний для людини. Завжди консультуйтеся з ветеринаром, щоб обговорити, які вакцини рекомендовані для вашого вихованця.

Хоча первинний бактеріальний кон’юнктивіт рідко зустрічається у собак, він може передаватися людям при прямому контакті. Важливо мити руки до і після дотику до собаки, якщо діагностовано бактеріальний кон’юнктивіт.

Алергічні, ракові, імуноопосередковані та хронічні захворювання сухого ока не є безпосередньо заразними для інших собак, але можуть бути заразними, якщо бактерії проникають в око.

Чи пройде кон’юнктивіт у собак сам по собі?

Деякі форми кон’юнктивіту собак можуть зникнути самостійно у собак зі здоровою імунною системою, але собаки зазвичай потребують терапії, щоб уникнути хронічних змін ока і повного усунення косоокості, почервоніння, болю та виділень.

Що буде, якщо кон’юнктивіт у собак не лікувати?

Якщо запалення не лікувати, воно з часом вплине на зовнішній шар ока, рогівку, викликаючи рубці, хронічний біль, виразки та/або увеїт (запалення всередині ока). Крім того, що це болісно, та може налаштувати вашого собаку на хронічні інфекції на все життя.

Скільки триває кон’юнктивіт у собак?

Тривалість клінічних ознак залежить від основної причини. При відповідному лікуванні бактеріальний кон’юнктивіт зазвичай повністю минає протягом 5-7 днів. Для повного зникнення вірусного кон’юнктивіту може знадобитися до 3-4 тижнів.

Алергічний кон’юнктивіт буде зберігатися до тих пір, поки не буде виявлений і усунутий основний алерген. Хронічна сухість очей та імуноопосередковані захворювання часто тривають все життя і вимагають продовження терапії.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;